All egendom: trädgård, kök, inredning >> Säkerhet

För brott mot kablar

Text: Bjørn Runar Sodeland

Till skillnad från en vanlig kamera detekterar en termografinordning temperaturen på bilden som tas. Tekniken används ofta för att hitta läckor och läckor i huset, men kan också användas för att undersöka det elektriska systemet.

Sverre Heltvedt i All Tech Thermography får fortfarande uppdrag från motvilliga husägare med värmekabel som inte fungerar.

- Många av de uppdrag jag får är relaterade till statlig styrning av elsystemet och felsökning av värmekablar. I många fall är misstagen så hårda att de i värsta fall kan leda till eld, säger Heltvedt.

Om du gör stora förändringar i hemmet, och har golvvärme eller varmvattenuppvärmning i golvet, kan det också vara en god idé att använda termografi för att ta reda på var kablar eller rör till den vattenbaserade anläggningen. På så sätt kan du undvika att förstöra något om du till exempel skapar en ny vägg. Det tar inte mycket tid innan en spik eller en borr kommer för långt ner och förkortar växten eller leder till en allvarlig läcka.

- Medan någon väljer att vara beredd när man gör det, försöker andra att få det att fungera. Tyvärr går det inte bra. Om golvet kontrolleras i förväg undviker man att göra sådana misstag, säger Heltvedt.

ADVERT

Mest populära