All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Framåt med symaskinen; det är dags för gardiner!

Människor spenderar mer tid och pengar på gardiner.

- Trenden är tydligt i riktning mot "skräddarsy". Och vi ser att fler och fler människor planerar att starta egna syprojekt ", säger Bjørg Owren, VD för Ifi. nr.

Med andra ord, nu har du att damma av den gamla symaskin, meddelar lag fint för lån eller gå till förvärv av en helt ny. Och tror du att du inte kan sy, tänk igen.

- Gardiner är kanske en av de enklaste att sy. Det är bara rätt sömmar. Varken ingenting om det inte ser perfekt, och affären, säger Owren, men betonar att det naturligtvis också möjligt att få en sömmerska för att göra jobbet.

- Om du går till upphandling av dyra tyger, men är osäker på den faktiska syjobben, kan det vara en fördel att få en professionell att göra det. Det kostar inte hela världen, och vackra gardiner blir en investering som du kan leva med i många år framöver, säger hon.

Men hur ska de se ut?

Gardiner är ett viktigt element för att skapa stil och atmosfär. Tillsammans med vägg och golv bildar de rummet och gör en tydlig ram runt livet som ska bo där. Med minimalism rensade många gardinerna, och hissen gick och blev snabbt en allemannieie. Lyftgardiner är inte nödvändigtvis "fel" nu, men de borde helst komma utöver något mer.

- Gardinerna bör se voluminösa. De måste vara långa och långa - ofta med dubbla foder. Och det borde vara ett lag, säger Owren.

Textilierna vi använder varierar, och genom att välja en lager-till-lager-lösning kan du kombinera både matta och glansiga tyger. Det finns fortfarande mycket linne, vanligtvis tvättas och i en något tyngre kvalitet, och de kan ha broderi. Lin med silkeull är en bra kombination med grov och lite grov mot elegant och flik. Silke eller silkimitationer och satin med sidenöror är det också mycket. Och med olika typer av utskrifter kan du ha roliga färgfärger.

Inte i väggen

Färgen är orolig för hela och interaktion med resten av rummet.

- Gardinerna får inte längre gå i ett med väggen. De naturliga färgerna är fortfarande aktuella. Annars ser vi att människor vågar mer nu och diskreta färger kan vara grå-blå, mörkblå, turkos, gråaktig lila och grått terrakotta, säger Owren.

Det finns också bra möjligheter att dekorera gardinerna med detaljer. Det finns mycket spänning i magebälten, snören, tofsar, pärlor och läder som kan fungera som smycken på gardinerna.

Men medan Owren talar om trender och tendenser, är hon angelägen om att betona att det är personlig smak som behöver få sista ordet.

- Du kommer att tycka om gardinerna, och de kommer att glädja dig.Vi går från en tid då vi har dekorerat för att "visa vem vi är" att "göra en ram runt våra egna liv". Därför känner du vad som passar ditt hem innan du hoppar på den första och bästa trendfärgen, tänker hon.

ADVERT

Mest populära