All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Snabb och rolig med tapeter

Bakgrunden är i vinden och är faktiskt ett väldigt enkelt sätt att få snabb förändring i ett rum. Du blir gjort omedelbart, se förändringen längs vägen och var inte rädd för att spillas eller få färgfärger över hela huset! Också estetiskt är fördelarna bra med tapeten.

- En stor fördel med tapeten är att du ser vad du gör som färg och mönster visas på väggen. Det är roligt med tapeter ", säger Inge Arthur Aasen, som i snart 40 år har levererat förlusten på den norska marknaden genom företaget Fantasi Interiør.

Livet till väggarna

Tapeterna i färg och byggprodukter överflödas av mönster och färger. Och även i enfärgade eller småmönstrade mönster har väggen en unik djupeffekt.

- En enda färgad tapet är aldrig 100 procent solid. Det kommer alltid att finnas små, små nyanser av nyanser. En murad vägg blir helt annorlunda än en målade yta, och blir mer livslängd, säger Inge Arthur Aasen.

Den som aldrig har tapeterat kan också lyckas vid första försöket. Det mesta av tapet som säljs idag har stöd av non-woven eller fiber som det också kallas. Dessa kännetecknas av att de är stabila och inte känsliga och lätta att sätta upp.

- Med de nya fiberkvaliteterna är det inte svårt att få ett bra resultat. Du smörjer väggen och ställer in bakgrunden. Det är lätt med pappersband, bara fuktar dem tillräckligt innan du börjar, men det är ännu lättare att lyckas med Fibertapet, säger Aasen.

Tavlorna i färg- och byggprodukterna är överflödiga av mönster och färger.

Göm inte skada

Om du ställer in en ljus bakgrund på en mörk eller mönstrad yta, är det en bra idé att först måla väggen i samma färg så att det inte finns någon annan färg genom tapeten.

Förutsättningen för att ha en bra finish är att göra en bra förberedelse. Underlaget ska vara rent, torrt och ha en slät yta. Detta gäller oavsett om du vill måla eller skapa bakgrunden. Väggen ska tvättas, glittras och slipas och dammtorkas innan den går vidare. Varken färg eller tapeter döljer grovhet i underlaget - snarare betonas de.

- Men om du väljer en tjock tapeter med mycket textur i ytan, kommer det att kunna dölja mer från substratet, säger Aasen.

Tidigare målade eller tapeterbelagda ytor kan fungera bra som substrat. Det viktigaste är att substratet är klart och har bra vidhäftning. Känna lederna hur svårt den gamla tapeten är. Vissa tapeter är klyvbara, till exempel vinylkran och texturvinyl. Detta gör att du kan riva bort det översta lagret om tapetet har en struktur.

- Du kan testa underlaget genom att spruta lite vatten och se om det lossnar. Då är det lätt att ta ner.Annars är väggbeklädnader mycket att använda för att få en bra grund, säger han.

Att skapa en tapeter är lättare än du tror!

ADVERT

Mest populära