All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Formel 1: Detta händer 2013

Vad är nytt här säsongen?

Det finns inga större förändringar i reglerna. För 2013 är det ett slags halvår, eftersom 2014 har en helt ny motorreglering. Det är därför sista gången du hör de skrikande 2, 4-liters V8-motorerna, nästa år skriker du 1, 6-liters turboladdade V6-motorer du vill höra.

Men några mindre förändringar har införts. Dubbel DRS är nu utestängt, ett förnuftigt system som Red Bull och Mercedes används förra säsongen. Bilens minsta vikt (inklusive förare och vätskor) är nu 642 kg. DRS-zonerna kommer att finnas tillgängliga under kvalifikationen, och Pirelli erbjuder lite mjukare blandningar i däcken. Annars finns det bara små justeringar som är föremål för.

Vem vinner?

Det finns faktiskt fem ära kandidater att prata om. Igen fem kompetenta lagmedlemmar, liksom två jokertecken. Här är kandidaterna:

1. Sebastian Vettel (Red Bull)

Tyska har hittills brutit alla register som man kan föreställa sig med hänsyn till sin unga ålder. Pojken är bara 25 år gammal, men är redan tre gånger världsmästare i Formel 1, har vunnit 26 raser och har tagit 36 ​​pole positioner. Det finns en otänkbar statistik som inga tidigare drivrutiner kan matcha. Hans kritiker hävdar att det är mest för att han har drivit den bästa bilen, men detsamma kan sägas om de flesta mästare. Vettel är mästerlig att dra nytta av den speciella körstil som Red Bulls bilar kräver, och över en runda är bara Hamilton lika snabb. Tyska är också mästerlig under press, och hans hämtning i Brasilien GP under säsongen slutet förra året var fantastisk. På minisidan kan han vara lite varm på toppen om han känner sig orättvist behandlad och det finns också dagar när lagkamrat Webber är snabbare.

Kompetent lagkamrat: Mark Webber.

Australiens veteran kan slå alla när han har dagen. Det händer bara så sällan.

2. Fernando Alonso (Ferrari)

Spanjoren som blev världsmästare så långt tillbaka som 2005 och 2006, anses av många vara den allra bästa Formel 1-föraren på fältet. I en bil långt ifrån att vara bäst på fältet, förlorade han VM i titeln på mållinjen förra året mot Vettel i en långt snabbare Red Bull. Alonso går aldrig fel, är extremt snabb och kan alltid göra rätt taktisk bedömning. Men sistnämnden är inte alltid fallet med Ferrari som ett lag, vilket ibland är lite för försiktigt när det gäller taktiska beslut. Det var många tävlingar i fjol där Alonso kunde ha hamnat med fler poäng, Ferrari hade inte varit så försiktig.

Förhoppningsvis är årets modell snabba och effektiva redan från första tävlingen, och med Massback i bra gammal form kan och kan Alonso ta årets VM-titel.

Kompetent lagkompis Felipe Massa

Den sympatisk brasilianska (och mästare moraliska världen 2008) återupptäckte sin gamla form under de senaste sex lopp i fjol. Fortsatt i år kan han stjäla viktiga poäng från Alonsos utmanare.

3. Jenson Button (McLaren)

The World Champion från 2009 var den mest fördömde norr och ner innan han gick till uppgiften lagkompis med Lewis Hamilton. Men den sympatiska britteren imponerade Hamilton och slog honom ofta, speciellt om loppet krävde oberoende taktiska beslut. I det här fältet är ingen bättre än knappen. Han kan nästan luktar lukten av regn som kommer (eller inte kommer) och har ofta hört McLarens radiostopp för att komma in för att byta däck. Som resulterade i fler segrar för Button. Förutom att förlita sig helt på sina egna beslut, är mannen mästerlig av vått slitage och hans mjuka körstil gör att han kan ta hand om däcken. Eftersom Hamilton nu är borta från McLaren är Button obestridd lagledare, och det kan också spela till hans fördel. Frågan är om McLaren är tillräckligt bra för att hjälpa honom. eftersom laget tenderar att överkomplicera saker.

Kompetent lagkompis Sergio Perez

mexikanska kille körde bra under flera lopp förra året, men det berodde främst positiva beslut däck. Han kan överraska stort, eller bli floppen på året. Ingen vet.

4. Kimi Raikkonen (Lotus)

Finlands världsmästare från 2007 överraskade en hel del förra året. Alla förväntade sig en misslyckad comeback i linje med Schumacher, men istället Kimi stadigt och snabbt, och tog också hem en seger. Den här säkra linjen orsakade några misstag, så Kimi sjönk så många poäng att han blev nummer tre totalt.

Som sagt var han lite rostig i början av säsongen, och borde ha vunnit flera raser. Dessutom var hans unga franska lagkamrat ofta snabbare, så Kimi borde verkligen ta ett steg upp i år. Om han gör, det finns ingenting på det sätt som vi får en mästare finsk världen igen i Formel 1.

Kompetent lagkompis Romain Grosjean

Den unge frans var tidvis otroligt snabb förra året, men han hade också en serie av kamikaze manövrering som resulterade i en bortskjutning. 2013 kommer därför att vinna eller försvinna för Grosjean.

5. Lewis Hamilton (Mercedes-Benz)

Den brittiska världsmästaren från 2008 är den snabbaste föraren av alla. Faktum är att en så snabb naturlig talang inte existerat sedan Ayrton Sennas glansdagar.

Men sakerna har inte riktigt gått som planerat för Hamilton under senare årstider. VM-titlarna, som han tycker borde ha varit hans, har istället gått till Vettel, mycket på grund av olika tekniska rötter hos McLaren. Därför har Hamilton ändrat sitt betesmark och kommer att vara med Mercedes-laget i år.

Michael Schumacher misslyckades med att bidra stort i sina tre år där, men Hamilton är av en annan kaliber. Men även hans gudinna råd talang är knappast nog att ta Mercedes till toppen.

Kompetent lagkompis Nico Rosberg

Tysk Rosberg vann ett lopp förra året, och var allmänt snabbare än Schumacher under de senaste tre säsongerna.Men mot Hamilton har han en chans. Engelska kommer förmodligen att krossa Rosberg.

Vykort: Nico Hulkenberg (Sauber) och Pastor Maldonado (Williams)

Tyska Hulkenberg är en otrolig talang och det är verkligen ett mysterium varför han inte är i toppklass. Men om Sauberbilen är lika bra som förra året finns det inget i sättet att Hulk vinner en tävling eller två.

Pastor Maldonado är från Venezuela och är lika kontroversiell som Hugo Chavez var. För pastor är extremt snabb, medan man gör några manövrar som verkar som galna madier. Om han lyckas lugna sig på översta våningen, samtidigt som han bibehåller hastigheten, kan Maldonado vinna ett tävling i år också.

ADVERT

Mest populära