All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Glömma storlek är det sugeffekten som bestämmer

därför tvätta golvet fel

Samlar renovering damm

hushållsdamm är inte nödvändigtvis så oskyldig som du tror, ​​varför är det viktigt att ha rätt utrustning som tar bort damm på ett effektivt sätt.

En dammsugare gör i de flesta fall jobbet, och om du väljer en robotdammsugare, du behöver inte ens vara närvarande när jobbet blir gjort.

Valet av dammsugare beror emellertid på flera stunder än bara bekvämlighet.

Sugkraft och väska är bland annat viktiga kriterier.

Motor och absorptionsförmåga

när dammsugaren främsta uppgift är att suga upp damm och anpassade måste det naturligtvis ha befogenhet att göra detta.

Det är emellertid en missuppfattning att det finns en direkt koppling mellan sug- och motorstorlek. Enligt Jogrim Aabakken, testansvarig för produkter på konsumentrådet, är motoreffekten ofta ett vilseledande nummer.

- Generellt har motoreffekten, som anges i watt, inte ett objektivt informationsvärde för en framgångsrik konsument. Sugkapaciteten hos en dammsugare liknar aerodynamiken. Och då är utformningen av ormar, munstycken, filter och övergångar avgörande. Vad som är säkert är att en högvaktsdammsugare laddar din plånbok mer än en måttlig dammsugare.

- Inkludera en dörrmatta för att testa

Utmaningen med sugning är dock att det sällan anges. Till exempel när du skriver webbplatsen för Elkjøp, några av dammsugare som har beskrivningar av uppsugningsförmåga. Motorns effekt på alla modeller anges emellertid.

- Vad du kan göra är att ta med hundhår och den typen av saker och fråga om att prova lämplig dammsugare på vad du har medfört. Alternativt kan du ta med en smutsig dörrmatta och testa den, rådgör Aabakken.

Dammsugarpåse

En annan viktig egenskap hos Aabakken är storleken på uppsamlingspåsen.

- Det här är en viktig information eftersom en dammsuga väska ofta kostar mycket. Vanligtvis är väskans storlek mellan en och tre liter.

Dammsugarens väska är avgörande för hur mycket damm det innehåller.

- väska är det första filtret i en dammsugare, om det fungerar dåligt det innebär att en hel del damm går längre in i renare och kan täppa till andra filter, säger Aabakken.

En annan effekt kommer också att vara att någon av dammet skickas tillbaka i luften.

I ett test som utförs på uppdrag av Forbrukerinspektørene NRK skriver att oäkta påsar kan fungera lika bra som originalet, men att ärendet är viktigt är att påsen passar den modell du äger.

"Väskor av papper är av dålig kvalitet än de som är gjorda av mikrofiber", skriver de.

Hepa filter

Filterlösning är viktigt när du köper en dammsugare, och sedan är det så kallade Hepa-filtret viktigt.

- En vanlig dammsugare utan Hepa filter kommer att blåsa de flesta av de minsta dammpartiklar i rymden igen, säger en forskare vid det norska folkhälsoinstitut, Berit Granum, klicka. nr.

- Och eftersom dessa dammpartiklar är så små kan de hamna i lungorna när du andas.

Granum betonar att detta är särskilt viktigt för allergiker, eftersom allergener kan fästa vid dessa dammpartiklar.

Vakuum dammsugare

För dem som inte vill kontrollera med påsar finns det ett alternativ, dammsugaren.

- Under åren har vi testat några poseless modeller, men tyvärr har de inte uppnått särskilt bra resultat, säger Aabakken.

- Dessutom har jag fått feedback att vissa ägare av dammsuga dammsugare uppfattar de som är giftiga att tömma.

Buller

Enligt konsumentinspektörerna i NRK finns stora variationer i bruset mellan de olika modellerna. Dessutom uppfattade buller både beroende på frekvens och volym. "Detta innebär att även om decibelvärdet är inte bland de högsta ljudet kan fortfarande känna sig obekväm", skriver de.

- I våra test är ljudnivån mellan 60 och 75 dBa, förklarar Aabakken, som rekommenderas att ta ett test i affären för att avslöja ljudnivån.

- Man bör också vara medveten om att de stora kedjorna arbetar med 30 dagars öppet köp, så att man har möjlighet att returnera en dammsugare som låter för mycket.

Vikt

För personer med flervåningshem borde dammsugarens vikt vara en viktig faktor.

- Om du har ett hem som innebär att du ofta måste bära dammsugaren borde du hålla dig borta från de tungaste modellerna, Aabakken betonar.

Robot Dammsugare

Robot dammsugare är valet för dem som vill sjunka till vakuum, är utmaningen med denna typ av dammsugare som de ikek komemr att krokar och helt innanför murarna.

Den tyska konsumentwebbplats Testmagazin har gjort ett omfattande test av robot dammsugare och en av deras slutsatser är att om du verkligen vill ha det dammfri med en dammsugare robot ska gå för en traditionell dammsugare.

- Det är en bra hjälpare, men ersätter inte den traditionella dammsugaren, säger webbplatsen.

Central dammsugare

På grundval av en klimatbedömning anges att den centrala dammsugaren är det bästa valet.

- Det är bäst för inomhusklimatet är centraldammsugare, eftersom det blåser de minsta dammpartiklarna ut ur hemmet, sade Granum

Detta understryker den norska Astma- och Allergiförbundet på sin hemsida klimatet. com.

Dammsugare

Vissa dammsugare använder ånga i uppsamlingsprocessen. Enligt inomhusklimat. com, det här kan vara riskabelt.

"Vattenånga blåses mot de kalla ytor, kondenserar och kan leda till ökad fukt i tyger. Särskild uppmärksamhet måste varnas dampstøvsuging där ångan kan nå ytan hos spånskivan, gipsskivor, spånskivor och där vattenångan kan nå isoleringsmaterialet.Vattenånga blåses in i en sådan under lister till golvet, kan ge kvarvarande fukt under listorna med risk för fuktskador och mögeltillväxt ", skriver de på sin hemsida

Se även:.

La dammsugning bli en hit

Vi dammsugare sällan

på jakt efter invändiga idéer? kan du hitta dem i Bonytts inspiration guide

Hur du straffa barn

ADVERT

Mest populära