All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Glöm hemgjorda juldekorationer

för att spara gas och brandfarliga vätskor

Möbler täcker sykketyveri

Vaknade när lodge brann

Denna utrustning släcker branden

december är månaden av ljus, dekorationer och njuta, men det är tyvärr också den värsta brandmånaden.

- Vi varnar för hemmalaget och köpte juldekorationer av brännbart material. Detta i kombination med ljus är farligt. Speciellt stugorna Det finns mycket nostalgisk grannlåt som lagts fram, säger VD. Director Dagfinn Kalheim på norska Fire Protection Association, och tillade att det finns flera skräck exempel på Advent tillverkare som aldrig borde ha antagits.

Dela

Ett rekordstort antal bränder

BRAND OCH rökskador: Tre unga män skadades när denna stuga på Solent i Akershus brann i april. Foto: FOTO: Jørgen Dahl Kristensen

I februari bröt en stuga i Røldal ner. I september var en stuga i Sarpsborg helt skadad och den 14 oktober flyttade brandkåren i Sveio med brandbilar och åtta män när en granne anmälde eld i Kvalvåg.

Exemplen kan enkelt vara mer. Med 565 små och stora fall registrerade försäkringsbolagen mer städbränder än någonsin tidigare under första halvåret 2010. Det är en ökning med 11 procent jämfört med samma period föregående år.

Även om det är farligt

- Vi ser också att granbar ofta används som en bordsdekoration i julen. Vi är lite förtjust i det, säger Kalheim.

Återbetalningsbetalningar för stugabränder är också högre än någonsin. 132 miljoner utbetalades i den första halv, en ökning med 16 procent jämfört med samma period föregående år, enligt siffror från finans Norge (FNO)

Förutom nötta kraftverk och hård spis uppvärmning, de levande ljus brandkällor i kabinen, speciellt i december.

Undersökningar som utförs av industrin visar att en av fyra stugor saknar effektiva rökdetektorer, även om samma krav krävs för brandskydd i kabinen som i bostäder.

Både rökdetektorer och brandsläckare eller vattenslangar är nödvändiga och måste kontrolleras regelbundet, understryker den norska brandskyddsföreningen.

Förändring av användningsmönster

Dåliga och gamla kraftverk identifieras som en av huvudorsakerna till ökningen av kabinbränder.

- Kabinägare har ändrat sina användningsmönster under senare år och vill ha mer komfort i stugan i form av bastu, kylskåp, TV och mer ljus och värme. Då är det knappast vad som gjordes för 10-15 år sedan, med tanke på strömförbrukningen i kabinen idag, säger Terje Hanssen, avdelningschef i Nelfo, föreningen för el- och IT-företag.

Förutom gamla anläggningar finns det anledning att anta att många installationer är självgjorda.

- Stugaägare har de flesta nära relationer med verktygslådan. Men när det kommer till makten, är det både olagligt och farligt self-made, säger ledande kommunikationskonsult Stine Neverdal i FNO, och säger att många bränder hade kunnat undvikas om elanlegget hade kontrollerats av en specialist.

Hon kräver därför en elektrisk kontroll i kabinen, för att undvika att uppleva mardrömmen är det en eld.

- Det bästa är att få en certifierad elektriker att gå över kraftverket och ersätta delar som inte hamnar eller installera en helt ny anläggning, förklarar Hanssen.

Tidig varning

Kabinägare kan inte ta det självklara att de kommer att få snabb hjälp från den lokala brandkåren om den börjar brinna. Runt många hytter finns vanligtvis lite eller ingen vattenförsörjning och långt till närmsta brandstation. Många ligger också i avlägsna kommuner som inte har mer än en brandbil. Det är inte heller möjligt att köra till alla stugor.

Tidig varning för brand kan därför vara helt avgörande, och både brandskydd och försäkringsbolag uppmuntrar därför inköp av seriekopplade rökdetektorer som ger snabb varning och ökad säkerhet.

Försäkringsgenvägar

Det finns också anledning att påminna om att om polisundersökningen konstaterar att elden beror på brister eller brister i kraftverket, kan stugaägare förkorta försäkringsbetalningen.

Detta informerar Odd Rød i Gjensidige Forsikring.

- Betalningarna minskar med mellan 10 och 100 procent, beroende på hur mycket försumlighet har gått ut, säger han. Det kan innebära mycket förlorade pengar för ägaren, pengar som skulle ha hjälpt till att bygga en ny stuga.

Se även:

Hur man skyddar mot brand

Brandimpregnering av juldekorationer

Hur man gör stugan brandbeständig

Kontrollera om du har halsbränna

ADVERT

Mest populära