All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Tvingade fördel

Force fördel

  1. - Många fördelar för att köpa

DinSide Housing har tidigare erkänt både ägande försäkring och notarie lilla gula emblem bostad deklareras.

Konstig praxis

British Aleya Begum är en av dem som har köpt en så kallad "hemodlad" egendom. Hon är helt omedveten om Notarmeglers övning, som instruerar köparen att betala 40 procent av denna försäkring, om säljaren har valt det här alternativet.

Enligt Notars försäkringsmäklare Anticimex ger bostadsförsäkringen hemdeklarerade utökade rättigheter i förhållande till avyttringslagen.

Klicka här för att läsa kommentarer från Anticimex och Notar.

Om du köper en hemdeklarerad egendom måste du betala för försäkring mot dolda fel och brister. Illustration: Per Ervland Foto: Per Ervland mer

- För jag är medveten om att jag köpte en lägenhet med denna premiss, och är nöjda med sitt köp, men jag vet inte hur de kan ålägga mig att betala för en försäkring jag inte vill ha. Varför ska jag i alla dagar betala för säljaren för att få ägarbyte? säger hon till DinSide. nr.

Inledningsvis försökte hon undvika detta, men köparen och mäklaren stod vid henne, huset blev sålt med bostadsbytesförsäkring, vilket innebar en extra kostnad på över 5000 kronor.

- Det är inte så att 5000 kronor är så mycket i det stora sammanhanget. Men det kan vara den som korsar hemköpet, om du inte har så mycket eget kapital, säger Begum.

Komma igång Startsidor

Problemet är störst för första gången byggare, utan mycket eget kapital. En lånar sällan från banken för att täcka mer än värdet av lägenheten. Ha den gemensamma skulden, dra av detta och måste betalas från din egen ficka. Dessutom finns det vanliga kostnader (plus 2, 5 procent dokumentavgift) och kostnader i samband med flyttning.

- Summan av försäkring är inte så stor, men det är en extra kostnad jag förstår inte att säljaren borde ha. Visst säger de att det ger köparen extra fördelar i förhållande till bortskaffningslagen, men borde jag inte kunna välja om jag vill ha den här fördelen?

Försäkringsleverantörer säger att fördelarna är större än prislappen. Läs mer här.

Djurbidrag

Bostadsbyte

Försäkring

Är det rimligt att köparen måste betala en ägarbyte? 999> Försäkringspremie? (Closed)

Nej, det är säljarens ansvar. (87%) 332

Ja, det kommer att köpa för gott. (8%) 31

Faktiskt borde köparen betala allt. (5%) 18

Nedstigningen är inte kontrollerad och speglar endast läsarnas egna åsikter.

Begum frågar också beloppets storlek. "Inte bara kan jag betala för denna försäkring, men det är också dyrare än andra ägarförsäkringar på marknaden. En min kollega som nyligen sålde en fastighet i ett liknande prisklass betalade mindre i ägarbytesförsäkring än mig. Och hon betalade 100 procent, jag stod bara 40

Nu varierar ersättningsbelopp och täckning av ägarbytet, så vi inte har tillgång till vilket företag denna kollega har använt, har vi inte följt upp detta den här gången. Vi kommer emellertid att komma tillbaka med mer om de olika varianterna av ägarförändringsförsäkring.

Husdeklarationen prissätts till 4 procent av fastigheten, som sedan delas mellan 40 och 60 mellan köparen och säljaren. Säljaren får majoriteten av räkningen, men då är det den som väljer om hemmet ska vara hemcertifierat.

Dessutom måste både köpare och säljare betala ett avdrag på 10 000 kr för alla fordringar under försäkringsperioden. Avtalet säger vidare att "(försäkring) företaget inte bifogar säljarens självrisk". Som en köpare kan man därför riskera att kräva egen ränta från säljaren.

Missing papper

När Begum skrev på kontraktet för fastigheten hon fick ingen kopia av villkoren för bostads switch försäkring, men lovar att få en kopia av dessa, samt en guide till hur hon så småningom skulle gå framåt om hon skulle behöva klaga.

- Jag väntade på att få papper i posten men fick ingenting. Till slut körde jag på en mäklare som skickade mig villkoren via e-post, säger Begum.

I kontraktet står det bara några meningar om fastigheten är bostäder förklaras genom Exterminators och att en värderingsman som godkänts av samma företag, har utarbetat en statusrapport.

- Advantage of Buyer

Roy Nilsen i Anticimex håller inte med om att man måste köpa denna försäkring. Enligt Nilsen står säljer även fri att välja de förhållanden under vilka han säljer fastigheten under och bostäder förändring försäkring blir därmed en del av paketet du köper. Säljaren är fri att sälja med de förutsättningar han önskar och köparen kan ta alla reservationer i det bud han vill ha.

Klicka här för att läsa mer.

Det avgörande resultatet?

Rengör bortsett från en möjlig känsla av säkerhet, det viktigaste med en försäkring är vad som händer den dag då olyckan är möjlig. Enligt Nilsen tillfaller ungefär hälften av betalningarna kunder som inte skulle ha erhållit denna ersättning med en vanlig ägarbyte eller skulle ha haft några rättigheter enligt fastighetsförsäljningar.

Tvinga fördel

- Många fördelar för att köpa

  1. Nilsen kommer inte avslöja hur många betalningar företaget har gjort - i termer av hur många påståenden de har fått.

Vi undrar därför: Har du erfarenhet av denna typ av ägarbytesförsäkring? Fick du tag i? Och är det verkligen rimligt att köparen måste försäkra sig mot dolda fel och brister när det oftast är en försäkringssäljare?Säg din åsikt i debatten nedan!

ADVERT

Mest populära