All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Till dig som just har sammanboende

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Detta kan du göra genom att få chefen att anta en så kallad ?? urådighetsklausul ?? på bolagets andel.

Exempel: Beate och Jonas kommer att köpa en lägenhet tillsammans och vara överens om att Beate kommer att vara ägare. Vi antar också att båda kommer att betala lika mycket på lägenheten och att de båda finansierar detta genom att ta ut lån.

Detta verkar i grunden vara en dålig lösning för Jonas. Vad händer om Beate plötsligt köper en ny bil med lån i lägenheten?

Men med en ovillkorlig klausul kunde Jonas sova säkert. Som namnet ?? hänsynslöshet ?? dicterar, begränsar dessa Beates möjligheten att sälja eller att skaffa ytterligare lån med hypotekslån i lägenheten.

Naturligtvis kan det vara nödvändigt att låna mer, men Beate kommer inte att kunna göra detta med säkerhet i lägenheten utan att ha fått skriftligt medgivande från Jonas.

OBS: Urådighetsklausulen kommer att noteras på lägenheten, och det är kooperativets drivkrafter, till exempel egendom Obos, som styr villkoren i klausulen är uppfyllda.

Men får du lån?

Det är inte alla banker som tycker att det är lika lätt att låna pengar för att köpa en lägenhet när det är i din partners namn. Här är det viktigt att klargöra för banken att ett avtal kommer att upprättas. Vissa banker kräver också att du båda tar upp lån i samma bank.

Banken bedömer solvens er båda, och normalt också anta att ni båda är solidariskt ansvariga för lånet. Detta innebär att banken kan kräva alla delen av ena parten om den andra inte betalar sin andel av lånet. Dessutom kommer risken för banken att minskas väsentligt när en "vårdnadsklausul" ingår.

Förutsatt att du har betalningsförmåga i ordning, borde det inte vara något problem att få ett lån.

ADVERT

Mest populära