All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Förälskade sig i uppfattningen

Idag finns det lite som tyder på att den idylliska resort på Orcas har en något turbulent historia. Den välutrustade stugan, som nu är 67 kvadratmeter, ligger soligt och avskilt på östra sidan av ön Kjempeholmen.

Dessutom finns en liten bilaga och en terrasserad stor terrass.

När paret köpte fastigheten 2003 bestod byggnader vad de beskriver som en mycket liten charmig trälåda på drygt 40 kvadratmeter och utanför lagring. Kabinen byggdes delvis av återvunnet material från det som ursprungligen var fraktlådor för varor från kontinenten.

Skulle bygga upp

Men platsen och utsikten gjorde ett starkt intryck.

- När jag kom hem efter att ha varit på displayen och kommer att berätta för familjen hur kabinen såg ut, så jag kunde inte minnas något annat än utsikten, säger Knut. Han visste bara att det var relativt litet och lite trött. Det hade stora uppgraderingsbehov, men han förväntade sig att de skulle fixa utan problem.

Under den första sommaren använde barnets familj den lilla stugan som den var.

- Vädret var strålande. Vi tumlade runt i skyddet över vår stuga och planerade allt vi skulle göra med stugan, säger Marte.

När semestern slutade kontaktade de arkitekten Ola Hoseth. Han utformade en utbyggnad av områdena, en ny rumslösning och en fasadbyte. Kommunen godkände ritningarna och en snickare var förlovad.

  • Bild 1 av 8

Terrace runt trädet: Tallen låg som stod på den gamla stugans söderläge hörnet var skyddas under byggandet av den nya. I efterhand byggdes terrassen runt trädet.

Trappa och sittplatser: trappan som går från vardagsrummet till terrassen består av två breda steg hela skjutdörr bredd. Detta görs för att det också ska fungera som sittplats. Uteköket är från Aduro och innehåller både handfat och gasgrill. Tips: Skuggat utekök Det är en bra idé att placera utomhusköket så att det är möjligt att skapa skugga på arbetsytan. Om det inte är en naturlig nyans kan ett paraply eller markis vara lösningen.

Förstorar rummet: Ställningen i vardagsrummet i direkt kontakt med vardagsrummet ger en glidande övergång och en rumförbättrande effekt. De stora fönstren ger ägarna en fri utsikt och hjälper också till att torka ut skillnaden mellan inifrån och ut. Eftersom terrassen ligger lägre än hyttens golv hindrar bältet att störa utsikten.

Bra utrymme i soffan: Att välja hörnssoffan är bra med sittplatser och möjlighet att två kan sova på soffan samtidigt. På väggarna är spånskivorna klädda med förstärkningstyg och målat i en självmonterad vitvit färg. Soffan är från Ikea, stolen är från Werners möbler i Strømstad. Bordet har följt stugan ägare under ett antal år.

Njut av livet: Det finns alltid tid att njuta av sommardagen också.

Öppen lösning: Köket och matplatsen är direkt kopplade till varandra i vad som är kabinens verkliga expansion. Rummet har en öppen och luftig inredning.

1: Barnens sovrum är lika möblerade med rymdbyggda sängar. Det var så som de tog över. De har dock tagit bort det ursprungliga platta taket. Det var gjort för att ge rummet högre tak och en bättre visuell känsla av rymden. I det sammanhanget var det också möjligt att höja den övre delen. 2: I badrummet har ägarna valt att göra dekorationer av Ikea köksartiklar. Elementen är av samma design som kökets inredning. Möblerna består bara av en fåfänga, toalett och en liten byrå. Dusch gör dem ut.

Vattenpump: Utomhusdusch är försedd med tryckstyrd pump direkt från cisternen. En gardin med ärmar på en sträckt sträng ger den nödvändiga skärmen. Fästelementet gör det möjligt att hålla gardinen på plats även om den blåser.

ÖPPNA PLATSER: De stora fönstren torkar övergången mellan utsidan och insidan. Skjutdörrar är platsbesparande.

Upptäckt råttskador och myror

Knut skulle själv göra några av upploppen, men blev snabbt ganska desperat, säger han. Avlägsnandet av de interna paneltabellerna avslöjar vad du bäst kan beskriva som en slumpmässig klättring.

- Det var helt enkelt ett konstruktivt mirakel, och det verkade ruttande skador och hymnes kolonier. Snickaren var snabb och hans kommentar var "det bästa vi kan göra med detta är att använda en match". Men vid närmare granskning var det lyckligt att baksidan av den ursprungliga stugan var användbar och i gott skick.

UTHYR: Tack vare ägarna har ägarna lagt avlopp och utedusch. Detta är skyddat bakom en räcke. Foto: Inger Mette Meling Kostveit

LÖSNING: Utedusch är utrustad med tryckstyrd pump från cisternen. En gardin med dikor ger den nödvändiga skärmen. Foto: Inger Mette Meling Kostveit

FUNKTIONELL TERRAS: Uteköket får en skugga från markisen. Trappan har brett trappsteg och fungerar också som sittplats. Foto: Inger Mette Meling Kostveit

Hämnd mest

Lösningen blev kedjesåg och rivning av allt utom barnens sovrum. En glädje i förtvivlan var att snickaren sa att det skulle underlätta arbetsprocessen som de flesta skulle byggas om. Priset var därför ungefär detsamma som det de hade kommit överens om.

Hyttens läge på en ö var dock en förvärrad aspekt.

- Vi bestämde oss för att använda en helikopter, det var både kostnadseffektivt och tidsbesparande, säger Knut. Snickaren kom snabbt och efter ca. Under åtta veckor kunde familjen även börja måla och inreda.

Inspirationen för inredningen fann dem i naturen kring dem. Grå, bruten vit och turkos blev kabinens huvudfärg.

- Jag var först i tvivel om vad jag skulle välja, säger Marte.

- Men en målning av en gammal fiskare som hängde i stugan när vi tog över fick mig på rätt kurs.

BRA SITTEPLASS: I soffan från Ikea finns plats för två att äta middagslund.Foto: Inger Mette Meling Kostveit

VIS: Utsikten från terrassen är oklanderlig. Foto: Inger Mette Meling Kostveit

FÖRE: Stugan som rivits.

ADVERT

Mest populära