All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

Takt - miljövänliga stuga avlopp

uthus och snurredasser har länge varit dominerande toaletter på den norska hytter. De flesta norrmän, som har några år på baksidan, har vid olika tillfällen besökt en bra gammaldags udedo. Men när de kalla priserna utesluter utomhus, tycker några att det är trevligt att spendera det lilla huset ett besök eller när sommarvärmen gör lukten allt bra men bra.

Utoostalister finns fortfarande men de blir färre. Nya stugaägare idag har ofta ett trevligare bad i stugan än hemma. Om du bygger en ny stuga eller redan har en stuga i ett område där det är långt till det allmänna avloppssystemet, eller på en "öde ö", finns det ingen anledning att misströsta eller rädsla gamla uthus lösningar. Bekvämt toalettbeslag kan uppnås genom att installera en dräneringspumpstation med inbyggd fräspump.

- Vi har erbjudit denna lösning i över 15 år i Norge, säger Jarle Hvidsten, som arbetar med tryckgaser i Grundfos Pumper AS. Tekniken är inte ny, den har använts i ett antal år i andra länder, säger Hvidsten.

Tryckavloppssystemet kan även användas för vanliga bostäder och bostadsområden, vilket saknar möjlighet att självkänna.

- Nyligen har vi installerat två fabriker i Bamle. Vid en anläggning har varje hytt en egen pumpstation. Växt nummer två har hytterna fristående i gemensamma pumpstationer. En minitankare 600 kan placeras på marken, till exempel under stugan, eller dold i källaren eller förråd. Tanken, levererad i standard två meter höjd, är luktfri och kan därmed vara väl placerad i källaren eller tekniskt rum.

Här styrs pumpen som grindavloppet. För att installera tryckavloppssystemet måste du ha ström.

Prisvärd underhåll

Från toaletten matas avloppet i tanken med ett självständigt avlopp, som är utrustad med en kvarnspump. Från tanken transporteras avloppet till en ledning med en dimension av 32 mm. Detta gör att du enkelt kan följa terrängen och behöver inte tänka på styva rörfall. Rörledningen lämnas till en privatreningsverk eller ett offentligt dräneringssystem. För att försäkra dräneringsröret mot frost, använd en förisolerad rörledning med värmekabel.

- De flesta människor som väljer denna lösning har en året-runt-variant med värmekabel fäst inuti röret så att röret inte fryser på vintern, säger Jarle.

Läs också:

14 knep som håller grönsakerna fräscha längre

Trött på att färskt, läckra livsmedel från naturens skafferi är dålig innan du har tid att äta dem? Vi har 14 geniala tricks som sträcker holdbarhe ...

Eftersom kabeln kan vara upp på kullen faller kostnader för grävning och störningar. Ledningsnätet är dock inte särskilt synligt i terrängen, eftersom det ofta är täckt med exempelvis mossa eller torv.Kabeln kan också placeras under vatten.

Enkel och säker användning

Efter att systemet levererats och installerats, tillhandahåller vi årlig service och underhåll av anläggningen. För en pumpstation uppgår detta till cirka 1000-2000 kronor per år. Jämfört med vad som till exempel kostar att få en tankfartyg ett besök ett till tre gånger om året anses detta vara en liten summa pengar. Pumplösningen är pålitlig. Regelbundna tjänster förhindrar skador och systemet har vanligtvis en livstid på 20 år under normala omständigheter. Miljöfördelar Genom tryckavloppssystemet kan du säkerställa miljövänlig transport av avloppet, som inte kräver en tankfartyg och går direkt till en gemensam städstation eller är ansluten till ett godkänt avloppssystem. Dessutom behöver du inte gräva i marken för att lägga ledningar. Detta bidrar till att skydda landskapet från onödigt ingrepp. Den tredje miljöfördelen är att över 90 procent av alla Grundfos-produkter är gjorda för återvinning. Återvinning av produkter, från skruvar till muttrar, kan därför återanvändas. Annat material är lätt att bryta ner för att förhindra miljöfarligt avfall.

- För många stugaägare är miljöaspekten lika viktig som att ha bekväma lösningar. Ju mindre skada en produkt utsätter det naturliga, desto lättare är det att hävda att pumpsystemet är bra både för natur och slutanvändare, säger Jarle Hvidsten.

ADVERT

Mest populära