All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Blommaträd på 50 m2

Intresset för odling ökar, och fler och fler människor vill skapa sin egen trädgård. Drömgården kan vara närmare än du tror - fråga bara Anna Nilsson och hennes familj. Deras mod blev väckt för 17 år sedan när familjen reser i Thailand.

- Vi var så trevliga när vi var där och undrade vad Thailand var, vilket påverkade oss så positivt. Svaret vi hittade var all landets frodighet, säger Anna.

När de kom hem bestämde de sig för att inrätta en liten trädgård. De såg fram emot det thailändska grönska och inspirerades också av andalusiska atriumträdgårdarna - trädgårdsrum i innergårdar.

  • Fyra sätt att få ett färgrikt utomhusområde

Anna och hennes döttrar bor i ett radhus norr om Stockholm. Området på 50 kvadratmeter såg ut som tomter mest, med en liten gräsmatta, en häck och några växter. Att göra olika trädgårdar - två på baksidan och två på framsidan - de arbetade med växter av olika höjder, polerade och stenbelagda stigar.

På baksidan av huset är det skuggigt och familjen valde gröna växter som inte behöver mycket ljus. Mellan rummen planterade de näringsämnen som jordgubbar, rabarber, hallon, sparris och potatis.

På den mer soliga fronten växer fler blommor, stauder, buskar och träd. Vissa växter snugglar runt en trellis, och de har också blivit till en liten örtträdgård.

Även om tomten inte är stor, känns den rymlig. Dessutom är det välskilt från grannarna, men tanken bakom trädgården skulle inte vara helt integrerad, utan att skapa en plats där du kan vara nära naturen, även om du befinner dig i en relativt urban miljö.

De har inte heller planerat att trädgården ska få ut det mesta av solskenet, utan istället njuta av de skuggiga platserna.

1. En liten espalier sparar utrymme. Här klättrar en röd rosa krage. 2. På skuggsidan av huset har Anna ett coolt trädgårdsrum där hon kan koppla av i en hängmatta. Här är svärsonen Frida som besöker. 3. Annas townhouse ser ut som många andra - tills du når den vackra trädgården. 4. Runt fågeln växer badet den dekorativa korgen och vita stora klockorna. 5. Ornament finns i många färger och former.

- Det är kul att sitta här på morgonen, lyssna på det bittande vattnet från ödla, titta på fåglarna stänk i fågelbadet och känna det solljus som sorterar genom träden, säger Anna.

Familjen spenderar mycket av sin tid i trädgården, från våren till slutet av hösten, tills det blir för kallt att sitta ute. Säsongen börjar och slutar alltid med en trädgårdsfest.

Anna är ovillig att lösa korsord under vildsvin och druvor.

På sommaren, när alla andra tar en semester från staden, är Anna hemma - hon behöver inte resa för att hitta fred.

  • Mer Inspiration: Villnisset blev en frodig trädgård

Trots att trädgården är praktiskt självdrivet, är det enda som behöver vattnas växterna i burkar som enkelt torkar ut.

Det finns alltid något som blommar i Annas trädgård.

Anna tittar på plantorna som hennes goda vänner. När julen rosar upp från snön tidigt på våren, och när nyckelblommorna blommar, säger hon hej till dem.

- Vi har 21 sparrisväxter, och varje vår är lika spännande att se om alla kommer upp!

  • Lär dig hur man växer sparris i din egen trädgård

Eftersom det växer mycket i trädgården tar det mycket tid att gräva och skörda växterna. Det är viktigt för Anna att ta hand om sin lilla trädgård, som hon nästan är ensam i att be om att hennes man dör.

Men det var med honom skapade hon den speciella, fridfulla lilla trädgården som tillhör deras radhus.

6 tips för att lyckas med en liten trädgård

1. Grunder: Det är viktigt att din trädgård har en bra mark.

2. När man odlar i ett litet utrymme är det viktigt att välja rätt växter. Blommande blommor och användbara frukter, det är både praktiskt och vackert.

3. Nybörjare? Börja med sallad grönsaker som rädisor, mangolds och pickles, liksom blommor som ringen och blommor.

4. När det gäller fruktträd och bärbuskar är det trevligt att välja långsamma växter, annars kan de snabbt ta för mycket utrymme i trädgården.

5. Känn dig fri att plantera som bönor och ärtor klättrar upp en snyggare. Det sparar utrymme så att du kan passa mer. Det är också möjligt att odla fruktträd och bärbuskar längs en trellis.

6. Kom ihåg att jorden snabbt blir torr i burkar, speciellt om burkarna är små. Vatten ofta.

  • Se mer inspirerande trädgårdar i vårt nyhetsbrev

Kommentarer

När du kommenterar måste du använda ditt riktiga namn. Var objektiv, respektera andras åsikter och kom ihåg att många läser vad du skriver. Brott mot reglerna kan leda till uteslutning.

ADVERT

Mest populära