All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Golv ute - tänk så!

Stil, material och färger i huset ger riktlinjer för vad vi ska välja. Trädgårdsdesignern själv har inga favoriter, men är oroad över att huset och trädgården kommer att vara tillsammans och bli en helhet. Om det finns natursten i trädgården rekommenderar hon att man spelar på den och plockar ett stenmaterial som harmoniserar.

- Om du har ett trähus med terrass på kullen och en liten trädgård bör du undvika trä till terrassgolvet. Detta kommer att knyta terrassen och huset tillsammans och trädgården kommer att se ännu mindre ut. Den bästa lösningen är att bryta materialet på huset, rekommenderar hon.

Titta på husets stil

Till exempel, om du har ett trähus med gräs på taket, passar det bra med ett litet rustikt golv. Vissa mörkbenta starka träar, breda plankor i sibirisk lerk som kan visa sig vara silvergrå eller sprickskiffer.

Ett tegelhus kommer att klä trägolv som en mjuk kontrast till det hårda och fina materialet som väggen är. Miljövänligt tropiskt trä är bra. Ett alternativ är tryckimpregnerad tall oljad med färgad uteplatsolja. Det finns också en terrassplank av ljusträ, som behandlas så att de är gyllene eller gråa. Degnin nämner också ett plastmaterial som ser ut som trä, för dem som vill frigöra vårrundan med underhåll.

Om du har ett hus i en klassisk stil eller ett stramt och minimalistiskt hus är granitplattor ett bra alternativ. De är snäva i form och ger ett rent och något formellt intryck. Det är också positivt att granitflisen normalt är 2-3 cm tjock och finns i flera olika färger, kall eller varm. Det finns ett antal kakel som är lämpliga för utomhusbruk. Men den norska vintern kan vara en utmaning, med frostbrytning och lyftning av plattorna från marken. Dengin rekommenderar därför att man väljer kakel som är minst 2 cm tjocka.

Taket

Det är en storfärgad yta som vi rekommenderas att ta hänsyn till. Om takplattan är röd är det viktigt att ta över den varma färgen någon annanstans. Det kan göras med röda plattor, men röda terrakottakrukar kommer också att vara den lilla som binder allt tillsammans. Å andra sidan, om du har svarta takplattor, förnekar hon en terrakottafärgad kakel på terrassen. "Att planera utrymmet är som när vi klär upp och slutligen sätter på smycken, det är summan av de små detaljerna som gör det", säger hon glatt och gör det lätt att höra.

- Förutom stilen i huset är det självklart viktigt att tänka på ekonomi och underhåll innan beslut fattas, avslutar Yvone Degnin.

ADVERT

Mest populära