All egendom: trädgård, kök, inredning >> Innan Du Börjar

Golv och vägg unisont

Vi älskar trägolv, och högst stående ek, ett material som vi definierar som neutral. Men allt trä har en underton som bör beaktas. Detta är viktigt att tänka på när man väljer färg på väggen. Spela på lager med golvfärgerna!

Lär underdragen

De flesta våningar är neutrala. Den ekologiska "yellowness" av ek kan till exempel ha en stor inverkan på miljön. Ek kan gå både gul och rosa i undertonerna.

Är golvet gul, bör du ha föredragit svalare vägg färger för att inte få en överdimensionerad, gul uttryck. Det är klokt att ta med parkettprover till tapetaffären.

Tumregeln är att du bör undvika att måla väggarna i samma färg som golvets bottenfärg. När det gäller de vanligaste trägolv är underdelarna olika. Ek och aska har gula toner, medan trägolv i valnöt har bruna bruna och körsbär är röda. Golven kan behandlas för att få en gråaktig, vitaktig eller grön underton.

Färgen reflekterade

Ju mer glansigare golvytan är, desto mer av sin egen färg kommer att återspegla på väggen. Glöm inte heller effekten av listorna när du tänker på golv och väggar mot varandra.

Vita listor ramar väggfärgen, där listorna och väggarna kommer att ta bort mer från själva golvet och stå ihop. Däremot kommer listor av samma färg eller material som golvet att "dra" golvfärgen på väggen.

Rumsbelysning spelar också en roll i hur färgerna påverkar varandra. Med downlights som huvudkälla lyser golvet istället för väggarna. Då dominerar golvets färg i stor utsträckning rummet. Men om du väljer ljus som ljusnar rummets väggar, kan mer av väggfärgen återspeglas.

Mörka golv kan behöva lätta väggar för att förhindra att allt blir för tungt. Med ljusare färger på väggar och tak arbetar rummet mer öppet och luftigt. Färgvikt ligger på golvet.

ADVERT

Mest populära