All egendom: trädgård, kök, inredning >> Säkerhet

Brännbara besparingar på natten

En av åtta tillåter också att torken går när de lämnar eller lämnar hemmet. Det visar en ny undersökning från TNS Gallup genomförde för Norwegian Fire Protection Association, DSB (Direktoratet för civilskydd och beredskap) och försäkringsbolaget If tillfälle Brannvernuka.

Sämsta är barnens familjer, 36 procent använder tvättmaskiner och 21 procent torktumlare utan tillsyn.

Riskfylld klämma

- Klammer kan vara brandfarligt. Hushållsapparater där värmeelement och elektronik möter damm och fukt kan tyvärr utgöra en fara. Här borde människor vara vaksamma, säger Rolf Søtorp, VD för brandkårsföreningen.

Han visar att diskmaskiner, tvättmaskiner och torktumlare har varit källa till mer än 180 byggbränder de senaste fem åren, enligt statistik från DSB.

- Efter tvättmaskinen, tvättmaskiner, diskmaskiner och torktumlare finns några av de eldstäder som vi har. Dessa bör bara användas när vuxna är närvarande i hemmet, och inte på natten medan alla sover, säger Morten Thorsrud, vice VD i If.

varnar nytt prissättningssystem

Fler och fler människor är nu automatiska elmätare, och med dem också öppna upp möjligheter för differentiering av elpriser och lägre priser på el och elnätet på natten än under dagen. I undersökningen, nästan hälften (48 procent) av hushållen att de kan vara ekonomiskt motiverat att använda diskmaskiner, tvättmaskiner och torktumlare på natten, om elen är billigare att använda på natten. Småbarnsfamiljer är ännu mer motiverade att använda maskinerna på natten (59 procent).

- Av brandsäkerhet, vi varnar ett prissättningssystem för nätet och makt som lockar människor att använda tvättmaskiner, torktumlare och diskmaskiner på natten. Vår oro är att konsumenterna kommer att hamna i en vridning mellan billigare kraft och riskabel strömförbrukning på natten, säger Rolf Søtorp.

Fear försämring

- Med tiden ser vi en tydlig förbättring av brandskador i detta land, med färre bostadsbränder och en markant nedgång i antalet dödade. Självklart vill vi att denna utveckling fortsätter. Men då måste vi inte motiveras att öka användningen av elektriska hushållsapparater på natten utan tillsyn, säger Morten Thorsrud.

Han kommer ihåg att det finns rökdetektorer på varje våning som täcker köket, vardagsrummet och zonen utanför sovrummet och tekniskt utrymme för tidig varning. Huset måste också ha lättillgänglig släckningsutrustning, så att du kan försöka stoppa brandsläckning så fort som möjligt.

ADVERT

Mest populära