All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Flamingo som panelhöna

Flamingos har dykt upp allt oftare i olika designsammanhang under de senaste åren, och rapporterar nu importörerna förlust att fågeln är också högaktuellt som panelhöna. Det finns många och varierade samlingar av flammande mönster på marknaden nu. Att flamingo dyker nu är knappast en tillfällighet, samlas det en hel del inspiration från 50-talet, 70-talet och 80-talet nu - decennier när flamingo tillsattes också i vinden.

Ta i djungeln och upplev en med naturen, fresta holländska designers från Vatos.

Fascinerande varelse

Eijffinger Script-samlingen innehåller flamingo i många storlekar och färger. Dessa färger och mönster kan passa många, säger Erik Torp från Storeys.

Även om de flesta av oss frusna nordbor har upplevt fågel i verkligheten, vi vet det väl, med sin distinkta silhuett, stor näbb och huvudet att flicks på en lång, smal hals, långa ben med knäna som böjer åt fel håll och Dessutom pryder det med rosa fjädrar. Vi skrattar båda på det och beundrar det.

flamingo har blivit ett slags symbol för glädje, vilket återspeglas i användningen av Flamingo som namnen på barer, hotell, restauranger och kasinon runt om i världen - med åtföljande rosa neonskylt.

Pink Plastic Flamingo

Mest engagemang kan ha skapat en rosa plastflamingo från 50-talet. Den välkända amerikanska spetsutsmycket som skapats av den amerikanska konstnären Don Feather Stone. Lite tänkte han, vilken affinitet denna fågel hade och vilken ikon det skulle vara. Först blev det omhändertagna av den släta amerikan som entusiastiskt dekorerade sina trädplåtar med rosa plast och då blev den rosa flamingoen toppsymbolen för kitsch. Men tiderna svänger och det är också meningsfullt med den rosa plastflamingo. År 1998 framträdde den i museibutiken på moderna museet i Los Angeles och vardagen hade blivit väldigt kul.

En flamingo från Scion, för ett lekfullt och barnsligt sinne.

Dekorerad med humor och glimt i ögat

Flamingo på en cykeltur, från Eijifferer-samlingen, för dem som vill ha en lite humoristisk variant.

- Dekorera med humor och glimten i ögat, säger inredningsarkitekter, och uppmuntrar oss att låta oss loss, leka med färger och skapa en miljö för privat humör och för sin egen välfärd. På den bilden har flamingo säkert sin plats.

Flamingo på tapeten

Historisk flamingo på mörk bakgrund, från Cole & Son.

En liten ringrunda till importörerna av tapeten visar att många designers har haft flamingor på ritbordet senast, Det är både ny design och gammalt mönster med nytt uttryck.

Från den holländska Eijffinger kommer en samling av både färger och humor.

- Vi har världens coolaste flamingotap i samlingsskriptet, säger Erik Torp från Storeys.Här är flamingos för alla smaker och stilar; ljus och neutral, rosa, turkos eller andra färger. Han tror även på rosa flamingo på en turkos bakgrund. - Det här är storleken och mönstret som vädjar till många, är hans erfarenhet.

På tapetleverantören Borge finns band från engelska Cole & Son som är aktuella med flamingo. Från sina rika historiska mönster har de utvecklat mer ikoniska mönster, som har blivit omarbetade i Contemporary Restyled-samlingen. Det finns naturligtvis flamingo i flera sorter, på ljusa och mörka bakgrunder.

- Annars har vi även textilier från Clarke & Clarke med långbeniga rosa fåglar, säger Birgit Torkildsby.

Sanderson är ett annat känt engelska varumärke som fokuserar på design från sitt historiska arkiv. I Vintage 2-kollektionen hittar vi en "gammal" flamingo i moderna färger, redo för 2016-interiör. Sanderson är ett välkänt varumärke här och drivs idag av INTAG Interior.

Inspiration Interior är en liten och relativt ny importör av tapeter. De har samlingen Wild från holländska Vatos, där vi hittar flygande flamingoer bland frodiga växter och träd.

- En vacker samling i gott fiberkvalitet, kommenterade general manager, Jens Thore Sirnes.

På Tapethuset har de flamingo i barnsamlingen Gissa vem från Scion.

- Det gäller för barn i alla åldrar och är definitivt ett alternativ för dem som vill ha en ny rosa flamingo, säger Gro Welle-Watne.

Textilier med flamingo mönster från Clarke & Clarke.

ADVERT

Mest populära