All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Fast eller flytande skattesats?

"Man bör leta länge för femårsperidoer som ger bättre resultat med fast ränta än med vätska. Dag Jørgen Hveem, BI"

Den avgränsar penningmarknad räntor tvinga fler banker att uppställa utlåningsräntor . För många nordmän uppnås smärtgränsen. Bör du knyta hypotekslånet nu?

- Den freaking punkten är om folk tror att de kan slå intresse. Det sägs vanligtvis att man bör se långt efter femårsperioder som ger bättre resultat med fasta räntor än flytande. Men någonting sånt är vi på väg att kunna uppfostra nu. De som bundna graden av två eller tre årsiden, är användbar på väg att matcha vätskan under denna period, säger Dag Jørgen Hveem, Associate Dean på BI.

Vem har privatekonomi som ett av sina speciella områden. Han tror att vi befinner oss i en tid där vi kan förvänta oss ganska stora svängningar och några större överraskningar i form av ökade rörlig ränta. Men han tror att det finns större sannolikhet för att en obetydlig räntesats faller.

Räntorna är helt normalt

Dag Jørgen Hveem, Associate Dean på Handeslhøyskolen BI Foto: BI mer

- fast ränta är lägre än vätskan, vilket tyder på att man förväntar sig en nedgång i räntor. Sådan är summan av marknadsförväntningar från och med idag. Vi kommer att kunna uppleva en kraftig nedgång i räntorna när vi går in i en recession, som vi för närvarande inte har en överblick över hur djupt är, säger Hveem.

Tillåt för 9,10 procent

Hveem tror att när vi förstod får flytande till under 7, 5 procents ränta, så det är inte oroväckande hög. Samtidigt finns det ingen tvekan om att när man överväger en rörlig ränta, då måste man räkna ut din klara en ränta på 9,10 procent.

- När räntorna var som lägst, jag vet att Nordea var en av de banker som låter i beräkningen och att kunderna ska uthärda fem procentenheter högre ränta. De som i låg räntesats lyckades lägga undan räntedifferensen kommer att fungera bra nu. Men pengarna är noga i platta skärmar, bilar och båtar, skrattar Hveem.

Han kommer inte att avskräcka bindande del av lånet, men han kommer att avskräcka folk att knyta allt.

- Jag skulle ha haft något att jonglera med, men detta beror på vad du kan och vad du vill ha. Det är också viktigt att inte irritera om den rörliga räntan ska sjunka något under din obligationsnivå. I gåsögon är det den risk du tar. Bindande intresse är en försäkring mot topparna. Det blir lite ansträngd exempel, men jag brukar jämföra det med att du inte behöver vara irriterad att du inte kan använda för sjukförsäkring, säger Hveem.

Många banker har etablerat renta. Kontrollera prislista för lånet på 1 miljon och 2 miljoner , eller hitta billigaste bank med vår inteckning kalkylator

Sidsel Sodefjed Jørgensen, konsumentekonom på DnB NOR Foto: DnB NOR Visa mer

Binding ger förutsägbarhet <999 > Sidsel Sodefjed Jørgensen, konsumentekonom på DnB NOR är i stort sett överens med Hveem.

- Du måste bedöma vilken situation du befinner dig i. Det finns tillräckligt många perioder när det har varit ekonomiskt lönsamt att knyta intresse, men då har du förutsägbarhet. Någon kan inte motstå fler räntehöjningar, och nu har de möjligheten att binda räntorna något under den flytande.

Jørgensen instämmer i att de relativt låga fasta räntorna tyder på att marknaden förväntar sig en nedgång på längre sikt men hon hänvisar till undersökningar som säger att 13 procent av de norska hushållen nu är mycket oroade för den privata ekonomin.

- Det finns många människor. En ännu större andel börjar nu undra vilka steg de ska ta. Då är en fast ränta en möjlighet, en annan avdragsgilla.

Jørgensen anser också att det finns bra exempel på att fast ränta kan löna sig. Men det innebär vanligtvis lite tur.

- Min dotter bundit räntan för drygt två år sedan till 3, 5 procent intresse för fem år. Hon ville ha förutsägbarhet och trodde att hon skulle betala lite mer. Det visade sig vara ett lönsamt beslut, men det är lite spel, säger Jørgensen.

Få bindande intressen

Trots förutsägbarheten är andelen norrmän som har räntebärande lån relativt låga. Du kommer inte att gå till Danmark tills situationen är helt motsatt. Det här handlar mycket om psykologi, säger Hans Petter Skogstad i Macrosikt.

- Det är så säkert att vara i samma båt som alla andra. Bindande räntor kan ha två resultat: Du mår bra heller, eller du gör det dåligt. Och priset för att göra det dåligt är väldigt högt i mitt huvud. Jag tycker att det är så många.

Skogstad anser att de inte är coola för att komma till en fest och berätta för folk att du har bundet leasing medan de andra ler.

- Ja, jag tror att det finns någon psykologi i detta. Det är värre att gå ner i vikt än ta chansen och göra det bra. Och för att vara den enda som har gjort förlusten är den chansen inte folk som är villiga att ta.

ADVERT

Mest populära