All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Fem rekommendationer till dem som vill köpa bostad utomlands

Drömmer du om sol och värme i vinterkylan? Många har beställt resor till varmare områden, medan andra anser att investera i ett hem utomlands för att ha en fristad för framtida kylperioder. Om du tillhör den sista kategorin, läs vidare.

Tillbringa tid

Att köpa ett fritidshus i utlandet är mycket mer krävande än att köpa en stuga i norska bergsverdenen. Ta därför mycket tid för ditt köp.

Frestande: Sol och värme frestar många nu i vinterkylan.

Innan du kommer så långt som möjligt för att överväga att lämna bud måste du vara helt säker på att du har valt rätt land, rätt region och rätt stad. Hur enkelt eller dyrt är det att komma till din hemort i Norge? Är du 100 procent säker på att du vill ha en så lång och dyr väg till stugan? Och har platsen tillräckligt att erbjuda även när den första förälskelsen har gått?

Bestäm i lagar och förordningar

Regler för att köpa och sälja bostäder är inte samma utomlands som i Norge. Varje land har sina egna lagar och förordningar. Samma sak gäller beskattning. Du borde följaktligen följa landets lagar och förordningar i god tid före ditt köp.

Tilläggskostnaderna löper snabbt om du måste betala fastighetsskatt utomlands, liksom skatter på köp eller försäljning. Medan du är på gång ska du undersöka om du borde kunna betala skatt till Norge också.

Skydda dina pengar

Det finns två saker du kan göra för att säkra dina pengar genom att bo utomlands: Välj en mäklare noggrant och undvik att betala för ditt fritidshus i förväg. Använd endast mäklare som har ställt säkerhet. Annars riskerar du att förlora om de inte behåller det de lovar.

Läs också:

Kök - luftiga och lavendel blå

Förändringen är enorm i detta kök som tidigare trånga och föråldrade. När väggen i matsalen rivits blev rummet dubbelt så ...

Du kan bli ombedd att betala för fastigheten i förväg. Det kan till exempel var att hemmet är under noteringen. Var medveten om att ett antal nordmän har förlorat stora summor på detta sätt. Om det inte finns någon form av förskott, överväg om det här är en handel du vill utföra. Om så är fallet bör du definitivt se till att du får en bankgaranti för det belopp du betalar.

Vet vad du gör

Ta inte saker för givet. Fråga alltid kritiska frågor om det finns något du är i tvivel om. Det betyder att du inte skriver avtal som du inte förstår, men se till att du får hjälp av proffs och tolkar om det behövs.

Det kan tyckas, men se till att du bekräftar att säljaren har rätt att sälja fastigheten. I vissa länder kan egendom infekteras, och en egendom kan ha många ägare som alla är överens om att försäljningen kommer att genomföras.

Vistas hos EU

Stannar du inom EU, är du mer övertygad om något borde vara fel. Konsument Europa bistår i tvister som rör gränsöverskridande handel inom EES. Förutsättningen är att tvisten är hos en näringsidkare. Du bör därför undvika privat försäljning av bostäder utomlands.

Det är dock inte gratis för någon att vilja gå utöver ett EU. Thailand och Brasilien har blivit länder som frestar mer och mer. Om du är bland dem som vill ha det, var försiktig så att allt är ordentligt gjort. Om något går fel med handeln, lämnar du dig själv.

Läs också:

Hur skräddarsydda prefab

En skräddarsydd prefab är fullt möjligt. Börja tidigt och leta efter professionell hjälp och du kan få ett färdigt hem som är unikt för dig.

ADVERT

Mest populära