All egendom: trädgård, kök, inredning >> Utomhus

Fem ohyggliga faktorer

1. Luftfuktighet

Fuktighet är måttet på hur mycket vattenånga är i luften. Du brukar möta termen "relativ fuktighet". Den relativa luftfuktigheten är ett uttryck för hur många procent av vatten det är i luften.

Vatten från luften kan komma in i väggar och andra ställen där det inte är lätt att förånga. Ett klassiskt exempel är ett badrum med utsatta väggar. Den fuktiga luften hittar sin väg genom den minsta sprickan. Luft blir vatten när det möter kallare byggnadsdelar utanför.

Det är därför alla de som arbetar med byggnader bör vara mycket bekymrade över hur vattnet i luften beter sig, och var de befinner sig under olika temperaturförhållanden. God ventilation är ett av svaren.

Det är också inte dumt att använda luktsinne när du är på inspektionshuset runt huset. Råa har ofta en sperma och en liten söt lukt som du enkelt känner igen. Sniffa dig till var!

2. Svamp

Hade det inte varit för mögel och röta svampar hade inte kondens och vatten har varit ett stort problem för norska hushållen. Men rush är som rost: det sover aldrig. Luften runt oss är full av svampsporer. När villkoren är klara för det börjar redsna att multiplicera. De flesta svampar kräver att fukt växer och trivs.

Mossen har två fiender:

 • Mycket ljus och luftflöde. UV-ljus, som finns i solljus, dödar mögel. En relativ fuktighet under 45 procent minskar tillväxten av mikroorganismer starkt.
 • Rapturen lever av dött organiskt material - som det oskyddade träet på ditt hus.

Sann torr röta

Sann torr röta är en brun rötsvamp, och de sämsta ångor inklusive svampar. Anledningen är att denna råtta kan bära vattnet som den behöver växa. I princip kan det därför vara i torra konstruktioner och fukta dem för att främja sin egen tillväxt. Och det växer snabbt - många millimeter om dagen. Äkta hemmamaskar är särskilt förtjust i trä i kontakt med mark, murverk och andra saker som ger stabil fuktighet.

Råssopp

Raspberry äter cellulosa i trädet. Detta krymper träet och sprickorna. Det ser ofta ut som små kuber i bunkar. Träet är skört, hänger illa och förlorar sin lastkapacitet snabbt. Sann inflyttning är beroende av att neutralisera en syra som den själv producerar. Därför kommer det att ske i samband med murverk eller annat material som är grundläggande.

Basement Fungi

torröta börjar med att forma en slöja yta trä, en vit film som det ibland kan droppa vatten. Så småningom blir beläggningen som en gulaktig grå, med strängar som svampen använder för att bära vatten med. I värsta fall är det billigare att bygga ett nytt hus än att stoppa ett långt avancerat husattack. En vanlig hemförsäkring täcker inte sådan skada, du måste ha en hemförsäkring på toppen.

Råd om alla svampar:

 • Källrummen utan fönster och stötdämpare är stabila fuktiga om ventilen inte är bra. En kryogen luftfuktare kan vara en god försäkring. Trä och trä bör aldrig lagras på sådana platser. Detsamma gäller för papper och textilier.
 • Håll alla källare rena.
 • Bygg inte ett källarrum. Det bör alltid vara möjligt att komma till dem och inspektera.

Även om den råa svampen är den vanligaste svamptypen, attackeras träet av andra svampar.

Swirl top

Vi kan lätt upptäcka virvlar som svarta fläckar på ljusa ytor. Svärdstoppen ökar ofta risken för en efterföljande våldtäktsattack.

Teardrop

Vanlig teardrop är en råtta som bildar fruktkroppar relativt tidigt i skadematerialet. Vanliga tårar ser ut som små, runda kuddar på ytan av det skadade träet. Färgen är ofta gul, den varierar från ljus ljusgul till rödaktig eller orange. Diametern är från 1 till 5 millimeter. De krymper till mörkare fläckar under torka. Då är det svårare att se. Men om panelen är lite fuktig, sväller fruktkroppen omedelbart.

3. Skadedjur

Inga norska bostäder har en garanti mot skadedjur. Råttor och möss letar alltid efter människor. Det kan finnas mat att hitta. Som regel lämnar sådana gnagare synliga märken. Då kan du hitta korna eller få en katt. Andra varelser är svårare att upptäcka. Husky är en bi som nästan alltid är i trä. Larverna kan gnugga i flera år och plötsligt bryta stora träbalkar tillsammans.

Stitch

Stokkur bygger myror i trä. Vissa är också så moderna att de bygger i isopor.

Borebiller

Borren ger en bit av hus och möbler.

Råttor och möss

Råttor och möss håller sig borta genom att säkra alla öppningar med metallnät. Rörportar i utsidan av huset är säkrade med betong eller galvaniserade plattor. Om det finns öppningar på bottenvåningen måste de fästas med ett fast, tätt lock - helst metall.

Spindlar

Spindlar är inte egentligen skadedjur, men de stora i källaren är inte så trevliga att träffas. Hur håller du dem borta?

 • Stramt sprickbildning i källaren. Kom ihåg att vegetation nära byggnaden ger dem en bostad medan de väntar på att komma in. Har inget som växer på eller nära väggen. Av samma anledning måste gräset vara kortklippt.
 • Spindlar gillar inte gult ljus, så det är en bra lösning för utomhusbelysning nära fönster, dörrar och ventiler.
 • Spindlar kommer att gömma sig. Ta bort gömställen som lådor och påsar längs väggen.
 • Ta bort alla spindlar lager Nett och äggkorg är lätta att hitta. Använd dammsugare. Rengör dammsugaren väsentligt och kassera den efter varje spindelrunda.
 • Saksedyr är en typisk skörd gäst som kan stoppas på samma sätt. Dessutom kan du fånga dem i nedsänkta blomkrukor med woodwool. Korvarna lockas också av fuktiga bitar av wellpapp.

4. Frost

Frost och vatten är en dålig kombination. Isen har en våldsam explosiv kraft.Alla som har glömt en blomkruka med vatten vet det. När vintern kommer, är den trasig.

 • Kontrollera att takrännor och nedförsbackar, även på vintern. Ibland kan vattnet frysa i takräcke eftersom det har varit dåligt rengjort.
 • Ska du installera dräneringsslangar i taket? Regnvatten från tornen bör släppas ut ur huset, så att det inte bidrar till en explosion nära marken.
 • Utepeisen är en frostkandidat! Titta på det och en annan fristående murverk. Om det är nödvändigt, placera inredning eller presenning om det finns möjlighet att vatten kan rinna in i strukturen och frysa där.

5. Sun

Sol och trä jobbar dåligt. UV-strålarna i solljuset gör det synliga arbetet. Först gula de trädet och det blir gult brunt. Slutligen får vi ytan vi känner som weathery. Det grå är ett yttersta hörn. Du står verkligen och tittar på brutna ner cellulosafibrer. Fibrerna skyddar trädet inuti. Men ytan skyddar bara mot mer ljusnedbrytning. Regn och kondens har nu kommit in gratis. Regnet får bra hjälp från vinden. Träet sväller, det torkar och det krymper. Således bryter det, det vänder och ger fri tillgång till råa och andra svampar.

Akta dig för tanken att obehandlat trä är en bra lösning. Fortsätt aldrig med förslag som gör att träet bryts ner.

Mycket av anledningen till att vackra grå bokeh och bågar fortfarande står i hundra år är att de har full luftflöde. Det kommer inte att vara människor där, så var noga med att ha en glansig panel. Det här är inte fallet med din stuga eller hus.

ADVERT

Mest populära