All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Fem vardagsrum

Planerar du att pissa upp inom en snar framtid? Då är du inte ensam. Renovering har blivit ren offentlig sport i Norge, och om du är nöjd med ditt hem, är det ofta en renovering av stugan som står för tur. Många prioriterar faktiskt stugan, och tycker att de är finare än hemma.

Gamla stugor med paneler som blivit mörka över tiden kan dra nytta av en liten hiss och många vill därför tända panelen med färg eller fläck. Uppförandet av vardagsrummet är ofta högt på prioriteringslistan, eftersom det är vårt huvudsakliga boende. Behöver du tips för att borsta upp din stuga?

Bläddra vidare och se hur vi har renoverat fem olika stugor.

Stor förändring i blått och grått

Kabinen är hög och fri vid Langholmen i Stølefjorden med utsikt över Kragerø Skærgården och den upptagna båttrafiken. Det byggdes 1985 och är arkitekturerat med utmärkta lösningar och material av hög kvalitet. Ändå kände paret att det skulle behöva en ökning.

Alla väggar och tak males och målas. Vardagsrummet och sovrummen fick nya gardiner, och soffbordet och sidobordet var färgade. Resultatet är en fantastisk stuga i en blåaktig sommardröm med täta pasteller och förnyade gamla detaljer. Färgerna tar upp alla toner från området runt.

Väggarna är målade i Jotun Lady Supreme Finish mat 5081 fabriken. Eldstaden är målad i Jotun Lady Wonderwall 7236 Chi.

Kontrollera den stora förändringen

EFTER OPPUSSING: Tärningens färgpalett är i gråblå toner i den här kabinen. Väggarna är målade i Jotun Lady Supreme Finish matte 5081 fabriken. Eldstaden är målade i Jotun Lady Wonderwall 7236 Chi, medan tallgolvet bara tvättas och skjulas. De blå kuddarna i soffan är Arielli Cashew på baksidan och framsidan är i blå linje från Designers Guild, DIEZE col Denim, F1965 / 06. Gustavian Blinds Lorient Arielli Color Cashewe från Biwa Foto: Per Erik Jæger

ANVÄNDNING: Även om inredningen är ny har den lagt stor vikt vid återanvändning. Ägarna har känt det viktigt att bevara några av de gamla. Foto: Per Erik Jæger

Färgerna från havet, sand och ljung var inspirationskällan när den femåriga stugan skulle förnyas. Den obehandlade panelen hade gulnat och måste borstas upp. Samma gäller för golvet, vilket behövde en förnyelse.

Önskar en lättare inredning

De tunga möblerna var massiva och det fanns en önskan om ett mer sommaruttryck i stugan. Hela taket och alla väggar ska ytbehandlas, liksom golvet i köket och i vardagsrummet. Tanken var att inredningen skulle vara sommar och sjö, utan att använda de traditionella färgerna vita och marinblå. Innehavsdesignern Tove Seberg var på rättegång.

- Vi brukar spendera mycket vit och blå på sommarstugor i Norge, men det finns många olika nyanser av blått. I en stuga tycker jag att det är kul att få en pittoresk upplevelse av havet, swaberg, lyng och naturen runt stugan förresten, förklarar Seberg.Havet och himlen består inte av bara en blå färg, men av många olika grader av blå och grå fortsätter hon. Dessutom är det en viktig punkt att inredningen ska vara lätt och sommarig.

Väggarna var målade i en blågrå färg, medan taket var glaserat med dekorativt vax. Tove valde en kombination av olika ytbehandlingar för att skapa en kontrast mellan de olika ytorna. Det utslitna tallgolvet slits ner och behandlas med ett dekorativt vax i en gråögd nyans som harmoniseras med väggarna. De tunga, grova möblerna byttes ut med lätta möbler. Resultatet är en ljus och fin sommarhytt.

Den gamla skogsstugan blev bra som ny

Inredningen i denna stuga har fått en riktig översyn. Hyttiviv har i samarbete med ifi. ingen bidragit till renoveringen. Nu verkar det som helt nytt; ljus och välkomnande med artiga lösningar och konsekventa egenskaper vid återanvändning. Här har fokus varit att bevara och förnya så mycket som möjligt. Ägarna har köpt lite nytt, och med kreativa huvuden har gamla föremål och material haft ett nytt liv.

NYA OCH VÄN: Det mörka taket, väggarna och golvet i stugan har nu blivit ljusa och öppna. De tunga möblerna har också ersatts av moderna och lätta möbler. Foto: Bjørn Inge Karlsen och Per Erik Jæger

Lätt och översikt: Dale pasteller inspirerade av färgerna på himmel och sand blev utgångspunkten för färgpaletten här. Foto: Per Erik Jæger

Nya färgförslag

Kabinägarna önskade att stugan skulle bli ljusare, mysig och mer sommarig. Men eftersom det används hela året kände det sig inte kallt under vintern. När färgpalen var klar slog kabinägarna av. Eftersom väggarna var täckta med paneler var färg det bästa alternativet. Den nya väggfärgen är ljus, med en antydan till gröna skinn. Väggar och tak var ytmålad och golvet slipades och målades. Det varma golvet är oljat i en brun ton som ger värme till inredningen. Eftersom det är en skogshytt, blev det naturligt att tänka grönt. Kabinägarna lagde stor vikt vid återanvändning av material och möbler under renovering, och lite nytt har kommit in i dörrarna.

Maritim hytte blev ny

En regnig sommar sommar för några år sedan tyckte stugaägare Hanne och Jan att tallväggarna blev framträdande och att det fanns mycket kvist att relatera till. Gifteparet ville ha en byte av väggar och tak och nya tyger. Med hjälp av Hytteliv, Ifi och inredningsarkitekt Ellen Skifjeld blev kabinen bra som ny.

Ljusare färger

FöRE OCH EFTER: Alla väggarna i kabinen hade en murad paneler. Taket hade obehandlade stockar och golvet var lackerat furu. Målade väggar, färgade väggar och oljerade golv har gjort stugan så bra som ny. Foto: Per Erik Jæger

MÖJLIGHET: Fåtöljet köps på Finn. nej och drog in en grön textil. Plånboken, som skrivs ut på sackstyle, fick stugaägare för 20 år sedan. Nu matas och hängs på en spikad pinne. Väggen har en ny panel som är färgad i en glödande, brunaktig ton.Foto: Per Erik Jæger

NYHET: Den gamla fräsrumspanelen från vardagsrummet återanvänds i västerutsträckningen. Eftersom väggarna var täckta med paneler var färg det bästa alternativet. Den nya väggfärgen är ljus, med en antydan till gröna skinn. Det varma golvet är oljat i en brun ton som ger värme till inredningen. Foto: Per Erik Jæger

Både väggar, tak och möbler var målade. Kabinägarna ville ha ljusa färger mot kallskalan. Vardagsrummet har stora fönster, och det var viktigt att vara uppmärksam på solljuset. För att skapa en liten paus och en form av avgränsning i det öppna utrymmet valde de att måla en del i en ny nyans. När solen sätter upp har väggarna en varmare kostym, som noggrant definierar två olika användningsområden. Väggar och tak i alla rum behandlas med stopp och flera färgbeläggningar.

Inom konsult med Hanne har inredningsarkitekten valt nya gardiner. Gardinerna är i en ludd som skapar en spännande reflektion över de smidigt målade väggarna. - Grovare, tyngre textilier ger ett jämnare uttryck, och det kan vara lite tufft och häftigt. Kontrast i ytorna skaparens spänning i inredningen, och jag rekommenderade dem att blanda matta och glänsande ytor ", förklarar Ellen.

Nytt med skogens färger

Kabinägarna var angelägna om att återanvända och inredningsdesignern Tove Seberg inspirerad av skogens färger när denna skogsbåt blev ny. Vardagsrummet har omvandlats helt efter renovering. Kabinägarna har målat väggarna i en varm vitgul färg, medan taket är måttfärget. Underlägget på soffbordet och sofforna målades medan bordsskivan behandlades med vit olja. Kabinägarna ville hålla soffan från Rasta & Relling som de köpte 1980. Därför läggs tyngdpunkt på ytbehandling och nya tyger.

- De älskar sina möbler, men hade fortfarande en lust att tona ner på furorna. Därför bestämde vi oss för att olja bordsskivorna med vitt kökshanddukar och måla stolarna på matbordet och soffbordet, medan matsalarna var målade och dras över. Fåtöljerna från Ikea fick också nya tyger, och soffan var fräschad med färska dekorativa kuddar i frodiga gröna toner.

Nytt Matsal

PANORAMAUTSIKT: Det gamla vardagsrummet var mörkt med mycket kvist och tall. Nu har det blivit ljus och öppet, och den formidabla utsikten är nu på gång. Foto: Per Erik Jæger

NYTT MED MALING: De höll den gamla soffan men förnyade den med färg. Foto: Per Erik Jæger

Mats stolar är gamla fåtöljer från IBM. De köps för billiga pengar när de ska bytas ut. Nu är de pensionerade för tredje gången. Stolarna är snygga och bra att sitta i, Reidun och Rolf tror.

Matsalen har blivit lätt och luftig med lite färglackering. Både skåpet längs väggen och matsalen har målats i vitt. Stolarna har också nya funktioner. En golvfärgad lampa hänger ner från taket och bryter upp den vita. Det som brukade vara bruna träkistor och träväggar har nu blivit vitmålat och ljust. Matsalen är nu ett modernt och luftigt rum.

LÄGGNADER: Den gamla eldstaden, som kabinägarna själva hade byggt, tog mycket utrymme i vardagsrummet.De bestämde till slut att riva den och ersätta den med en mindre kamin från Dovre. Foto: Erik Jaeger

vardagsrummet innan: Vardagsrummet var mörkt med gulnade panel före renoveringen. Foto: Erik Jaeger

lust och OPEN: I vardagsrummet har helt förvandlats av renovering. Kabinägarna har målat väggarna i en varm vitgul färg, medan taket är måttfärget. Underlägget på soffbordet och sofforna målades medan bordsskivan behandlades med vit olja. Reidun och Rolf skulle behålla soffan från Rasta & Relling som de köpte 1980 Foto: Per Erik Jaeger

DINING: Matsalen var lätta och luftiga med bara ett lager färg. Både skåpet längs väggen och matsalen har målats i vitt. Stolarna har också nya funktioner. En golvfärgad lampa hänger ner från taket och bryter upp den vita. Foto: Per Erik Jæger

ADVERT

Mest populära