All egendom: trädgård, kök, inredning >> Gör Det Själv

Installera Windows i taket ordentligt

För att uppnå ett framgångsrikt resultat när man ska sätta in fönster i tak, takkupor eller takopplett, är det viktigt att vara mycket försiktig yttre lufttäthet och tätskikt, tätning mot undertak och tak och tätning mot inre ångspärr. Detta är ett av flera teman i den nya utgåvan av faktabok. Skapa ett rum på loftet från SINTEF Byggforskning.

Takfönster är ett enkelt och prisvärt sätt att få dagsljus på. Om du funderar på takfönster, bör du också vara medveten om några nackdelar:

  • Om det finns en hel del snö och lite vind, takfönster du snöbyar igen och frysa på vintern. Snö och isgränssnitt, syn och luft.
  • Det finns läckage av snö och is runt takfönstret, läckage kan lätt inträffa och taket kan skadas.
  • Fönster i sluttande takytor accepteras vanligtvis inte som flygväg.
  • Utseende och kontakt med utemiljö blir sämre än med vertikala fönster.

När beslut fattas platsen för takfönster, du måste ta hänsyn till förekomsten av dagsljus / orientering och framtidsutsikter, se figur 1.

Ordna lösning

I den här artikeln visar vi bara några allmänna och viktiga överväganden måste du vara medveten om montering av takfönster i luftade trätak. Sätta takfönstret diskuteras i detalj i byggnad 525. 777. Använd denna guide när du tillsammans med hantverkare avtal lösningar att bära.

Proceduren beror på om du har ett tak med ditt eget luftgap eller tak med kombinerat tak och vindruta.

Läs också:

Simsalabim - olika inredning och färgscheman

kaskader av ljusa färger eller mjuka cuddle i utsvävande nyanser? Här har du, låt dig inspireras av våra två salonger med samma bas men olika inredning ...

Användning monteringsanvisningar och yrkesverksamma

Vid montering måste man vara mycket försiktig med uteluft tätning, försegling underlaget och tak och tätar mot insidan ångspärr. Var medveten om att:

  • Fönstret ska innehålla en skriftlig dokumentation av fönstrets produktegenskaper.
  • Det följer också en monteringsguide med fönstret. Se till att instruktionerna följs!
  • Installation av takfönster ska endast utföras av erfarna proffs.

Allmänt öppning i taket

Armerad betong och glas som är bredare än avståndet mellan takstolarna / takstolar kräver takkonstruktionen anpassas genom utbyte mellan spärrarna. Låsningarna måste ha tillräcklig kapacitet för att klara ytterligare belastning. Det bör också finnas en viss övervägning av taket på taket så att tak-till-dörrövergångarna är bäst möjliga.

intern liner

Vid planering fönster införing i taket måste tas av innerfodret anordnade så att rumsluften lätt kan passera uppåt längs fönstret på insidan. Det minskar risken för kondens.Även fönsterluckan ska placeras så att de inte förhindrar luftcirkulationen längs fönstret.

Läs också:

Här är hur man bäst rengöra gatstenar

har du fläckar eller mossa på stenläggningen? Så här blir du av med det.

Luftning av taket ovanför och under

i luft takkonstruktioner med separat hölje och tak kan takfönster blockera ventilationen mellan manteln och undertakskyddet. För att säkerställa ventilation i de drabbade rummen mellan spärren måste luftventilerna ovanför och under fönstret göras.

Fastsättning fönster

fönsterramen fixerad till takbjälkar, lister eller tak mantlar med monteringsverktyg, eller med spik eller skruv. Fästet måste vara så bra att man inte riskerar att smyga fönstret med den eller flytta den ur sin position. Fönstren ska placeras i takets tak, så att vindrutan inte skjuter ut i taket än taket.

Erkända lösningar

lösningar i boken Gör plats på vinden erhålls från Byggforskningsrådet serien, och uppfyller kraven som införs av myndigheterna i plan- och bygglagen.

Läs också:

Antikviteter och rariteter

med antikviteter och retro möbler, kan du skapa din egen identitet i det inre

Läs mer

Gör plats på vinden , Faktaserien från SINTEF 2011 . www. sintefbok. com

Building Research serien 525. 777 Införande takfönster Building Research serien 525. 779 Takopplett och takkupor i tak

ADVERT

Mest populära