All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Färdiggrävd gräsmatta

->

Var försiktig med bevattning efter lastning. För att gräset ska hållas fuktigt är det bäst att vattna ofta och lite, snarare än sällan och mycket. Foto: Colourbox

Om du är otålig, bör du välja efterbehandlare.

- Den största fördelen med mållinjen är att den blir grön "snabb och bra". Redan efter två till tre veckor är gräsmattan klar att användas, och finishen är lika solid som en annan gräsmatta, säger Tore Lassen Norden Gjølstad AS på Kongsvinger.

En annan fördel är att det är relativt enkelt att implementera.

- Ferdigplen kan läggas till under hela säsongen och alla med lite praktisk känsla kan hantera det, säger Lassen.

Det kan vara fördelaktigt att lägga gräsmattan på hösten: eftersom du undviker torka och fröet brister mindre.

Priserna på mållinjen varierar beroende på hur många kvadratmeter gräsmatta du ska lägga. På Nordre Gjølstad AS ligger priserna mellan 40 och 62 per kvadratmeter.

Innan du lägger gräsmattan

Substratet för ytan ska bestå av 10-15 centimeter sandblandad matjord. Lossa det område där matjorden ska läggas ut och se till att matjorden fungerar lite nedåt.

Ytan är noggrant inriktad så att ytan kan läggas på en plan yta. Undvik dammar där vatten kan stå och kom ihåg att göra en nedgång från grunden.

Sprid 30 gram gödselmedel och 300 gram kalk per kvadratmeter. Vattna sedan området så att jorden är väl fuktad.

Att lägga gräsmattan

Gräsmattan är levande material och måste placeras omedelbart efter mottagandet. Om du vill ha lite tid kanske du vill använda pallarna. Om jobbet ska skjutas ut till nästa dag måste rullarna rullas ut och vattnas. Börja lägga på en rak kant.

Utrusta dig med en vass kniv så att du kan klippa mattan när det behövs. Undvik överlappningar och glidningar. Lägg ut i tegelmönster så att lederna inte är inriktade. Använd grova rullar och rulla över det nya området. Då får rötterna god kontakt med substratet. Börja bevattning omedelbart.

När gräset läggs

Var försiktig med bevattning. För att gräset ska hållas fuktigt är det bäst att vattna ofta och lite, snarare än sällan och mycket.

Vid torrt varmt väder ska det vattnas på morgonen och eftermiddagen; ca 15 m. m. per. tid. (Använd nedbörd eller ställ en låda / glas som har samma storlek som bottenytan.)

Använd gräsmattan, men undvik koncentrerade och tunga belastningar under de första veckorna efter läggning. Gräsmattan kan skäras efter 14 dagar. Klipp aldrig mindre än 3, 5 cm. Följ lokala instruktioner för befruktning och kalkning.

För bästa övervintring: Kör inte snöiga gräsmattor. Då kommer det att finnas ett islager över gräsmattan som ofta leder till isbränder och gula gräsmattor nästa säsong. Om gräset läggs på hösten kommer det att finnas behov av vatten omedelbart efter vårens början.

ADVERT

Mest populära