All egendom: trädgård, kök, inredning >> Gör Det Själv

Fasta betongsteg

En betongstege måste tåla mycket slitage - från regn, snö, salt och is. Om trappan inte är helt sprinklad är det inte svårt att fixa det så det tar några år.

Ett alternativ är att bygga en trätrappa över betongen, men här väljer vi att reparera hålen och slitna kanter som har lossnat.

Det här är vad du behöver:

  • Betong som tålar frost och är hållbar så att den passar för trappsteg.
  • Hammer
  • Mät
  • Primer
  • Merskje
  • Pensel
  • Slipsten som används när betongen har torkat i ca. en dag.

Läs också:

Hur man borstar upp trappan

Om du förnya trappan bör du spendera tid. Men en nymålad trappa kommer snart att vara värt ansträngningen. Här är en enkel guide som visar hur trappan ...

För att fixa betongtrappan:

1. Trappan före renoveringen. Många år av snöskoter och isskrapning samt trampning med grova stövlar har äntligen slitit ut och förstört stora delar. Trappan har reparerats tidigare, men det har inte hållits så bra.

2. Först avlägsna allt som är lös eller håller på att lossna. Här är några bitar som är lös och resten är väldigt porös. Det betyder att vi måste hugga bort lite och resten kan vi borsta försiktigt, så att det inte tar för mycket av trappan. Var därför försiktig om du inte vill kasta allt igen.

3. För att den nya betongen ska kunna fästas, bör man använda någon form av förstärkning. Här är relativt små ytor, så att vanligt armeringsjärn inte passar. Vi bor därför ett 8 mm hål mitt i skadorna. Större områden får fler hål.

Läs också:

Best rengörings tricks i ugnen

Det kan vara svårt att få ugnen ordentligt ren, men med dessa smarta trick du ugnen ren på nolltid.

4. I hålet lägger vi en rostfri bult. Se till att den är tätt, använd en större bult om du inte sätter fast den. Sätt in bulten så svårt som du vågar utan att bryta betongen. Om du inte har någon rostfri bult, fungerar den också med en som är galvaniserad eller försenad. Ett tunt nätverk kan också fungera,

5. När allt lös material är borta, behandla ytan med primer. Det binder och låter betongen fästas bättre på substratet. Byt ut flaskans innehåll enligt etiketten. Primeren är mycket matt och rymmer stora ytor.

6. Blanda betongbrunnen så att det inte finns några klumpar i formen. Det botar relativt snabbt, så blanda mindre mängder i taget. En kraftig borr med en cementblandare monterad på det lätta arbetet. Men självklart kan du blanda för hand.

Läs också:

Hur man får rätt steghöjd

Om du bygger en trappa är det viktigt att du får rätt steghöjd. Vi ska berätta för dig hur.

7. Reparera bara alla ytor som har behandlats.Täck resten av trappan så att du inte får betong där det inte borde vara. Om det är mycket stort hål kan du behöva lägga på flera lager torktid mellan. Efter applicering av betongen, låt den torka en stund innan raffinering.

8. Med penslar, borstar eller krossar, efter att formen har torkat något, justera ytan för att göra den ren och städad. Detta bör ske ibland innan det torkar helt tills du är nöjd. Täck och dusch ytan försiktigt om den är varm ute så att formen inte torkar för fort, då kan det hända att det spricker.

Trapporna är färdiga!

ADVERT

Mest populära