All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Första hjälpen till förmörkas golv

Tyvärr finns det ingen snabb fixlösning med färgad lack som garanterar bra resultat. Det är ganska möjligt att pigmentera färgen, men mörkret kommer att lysa igenom och att det är omöjligt att placera färgen jämnt. Då kommer resultatet knappast att vara som förväntat.

Vi har kontrollerat med flera experter och rekommenderas att inte genomföra en genomskinlig behandling på den gamla gulfärgade färgen. Utmaningen är att golvet blir avskärmad.

Tillverkarna vi pratade med levererar inte vit pigmenterad golv, men vissa butiker kan blanda färgen för att ge en något vit färg.

Problem med sköldar

- Jag skulle inte rekommendera den här lösningen. Detta är en metod som bör väljas på egen risk, säger Thor Ingar Røneid, teknisk servicechef på Scanox, som är producent av Tres Servant golvlack.

Han säger att även för en utbildad person är det svårt att få det gjort utan överlappning. Särskilt i slutet mot väggen kan det vara mycket att undra. Här kommer du inte med en rulle och du måste måla en pensel. Då kommer det snart att finnas flera lager i olika riktningar där färg appliceras med rulle och pensel möts.

- Metoden kan vara lämplig för trappor, eftersom ytan är så liten att du kan ta allt i samma spel. Men på ett helt vardagsrum skulle jag ha valt en annan lösning, säger han.

För att lätta ett mörkt golv, ta bort all gammal färg med golvkvarn.

Måla det bästa alternativet

Med golvfärg kan du tända de flesta typer av golv.

Teknisk rådgivare Per Myhre på Nordsjö håller helt med.

- Om du inte vill slipa eller det är inget att mala, är den bästa lösningen att måla golvet, säger han.

Det finns flera typer av färg för golv. Tillverkare har olika system där både rengöringsmedel, stift och överrock ingår. För bästa resultat rekommenderas att du använder produkter från samma system.

- Om golvet ska målas i en ljus färg, är det viktigt att sätta på ett lager KVIST och blockering anledning, säger Myhre. Anledningen är att det finns färgämnen i ek som kan lösas och missfärgas färgen.

ADVERT

Mest populära