All egendom: trädgård, kök, inredning >> Säkerhet

Brandsäkerhet

Text och foto:

Har du en källare som du nyligen konverterat till eller hyr en del av ditt eget hem eller kanske en liten lägenhet du har ärvt? I så fall kan du kolla hur brandsäkerhet pågår innan du skriver in leasingavtalet.

Flyktvägar

- Vi vet från erfarenhet att vissa hyresvärd i hyresbostäder är överflödiga med detta, säger Dagfinn Kalheim, VD för Norsk Brandskyddsförening.

Brandskyddsföreningen rekommenderar att elever och ungdomar ser till att lägenheten har minst två utrymningsvägar innan man ingår ett leasingavtal. Om det inte gör det, ska de se efter en annan, säkrare plats att leva, säger rådet från föreningen. En dörr och ett fönster som är tillräckligt stort för att komma ur kommer ofta att uppfylla kraven.

Rökdetektorer och släckningsutrustning

Samma brandsäkerhetskrav gäller för små lägenheter och bostäder, som för vanliga bostadshus. Det innebär att bostadsanläggningar måste ha minst en fungerande rökdetektor samt släckningsutrustning i form av husbrandslang eller handhållen apparat. När du som husägare har gjort detta händer, är det ledarens ansvar att behålla det.

Äldre kraftverk

Många elever är stora konsumenter av elektrisk utrustning; pc, mobiltelefon, kamera, musik system, tv-system, kaffebryggare, mikrovågsugnar och så vidare. Särskilt om du hyr en lägenhet eller lägenhet med en äldre elektrisk anläggning, kanske du vill ha det i åtanke. Kräver kraftverket en uppgradering?

- Det är tyvärr inte sällsynt att vi som elektriker kommer hem och bokar samlare med gamla elsystem, felaktiga och lösa eluttag, kluster av förlängningskabel och mycket modern kraftkrävande utrustning. Vi ser ofta också att det finns för låg kapacitet på kursen, till exempel att täcka en eller flera chalets. Farosignalerna är uppenbara med uppvärmning och möjliga seriella lampor som snabbt kan utvecklas till en dödlig brand, säger Bjørn Sørensen, chef för elsäkerhet i NELFOs branschorganisation. Han säger vidare att ansvaret ofta uppfattas som "oklart" eftersom det delas: Hyresvärden måste se till att elnätet och fasta installationer är i ordning, medan hyresgästerna är ansvariga för användningen av sin lös utrustning.

ADVERT

Mest populära