All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Eldstad - Vad får du göra?

Förra årets vinter var en särskilt kall nöjen på många ställen i landet, och meteorlogene rapporterar att det kan finnas en annan kall vinter i år. Ofta kommer det att finnas tre till fyra sådana kalla vintrar i rad.

- Vi ser att de två sista vintrarna har varit kalla. Det finns en tendens att de här kalla vintrarna kommer in i bulgar ", säger klimatforskare Ketil Isaksen på Meteorological Institute of Yr. nr.

Många kan därför överväga att få en vedspis för extra värme under hela vintern. Eller kanske du vill uppgradera en gammal och låg effektiv ugnen med en ny och brinnande version?

Ny tid: Den gamla eldstaden driver historia, men ger det värme i vinterkylan?

Läs också:

Användar vinterträdgård året

Här på Oslofjorden används vinterträdgård året runt. Från julpartier till sommarens grill. Eller bara för att njuta av de tysta ögonblicken.

Den första budgivningen är att ugnen du vill installera är faktiskt tillåten för användning i Norge. Du kan läsa mer om detta här.

Har huset en skorsten?

Om boendet inte har en skorsten, eller om du ska installera en ny, krävs en ny post. Du måste också informera dig om att du har installerat skorsten i hemmet.

- Den lokala sotaren måste informeras om installationen eftersom det handlar om förändrade svepande tjänster, skriver SINTEF Building och infrastruktur i manuella värmeapparater och skorstenar.

- Installation av eldstäder som en del av nya byggnader är alltid obligatorisk - då som en del av byggnadsansökan för planering och byggnadstjänster. Arbetet ska hållas ansvarigt och kontrolleras som en annan ansökan om anställning enligt Feiemesternes Landsforening.

måste kontrolleras

Däremot installera en ny eldstad i befintliga byggnader eller ominstallation av en tidigare eldstad, som undantas från tillämpningen plikt.

Läs också:

Hur får du rostfritt stål att lysa

Är ditt kylskåp täckt med dåliga fläckar och smutsiga fingermärken? Vi visar dig hur du får rostfritt stål glänsande glansigt igen.

Riskfyllda ämnen: Flammorna fascinerar, men värmen kan också skada. Därför måste nya eldstäder kontrolleras av en kvalificerad inspektör före användning.

- Installationen kommer dock att kontrolleras av en kvalificerad kontrollör, till exempel en person från den lokala mässan. Ägaren eller användaren måste anmäla sig till kommunen efter att ha installerat en ny eldstad, skriver Sintef Byggforsk.

Kvalificerade inspektörer finns på kommunens mässa och i företag med centralt godkännande.

Betraktas som värdepapper

Vid installation beaktas alla leder i aggregatet.

- Detta inkluderar arbete som: inmatning av brandvägg, utomhusförsörjning, eldstadsstiftning och liknande, betonar Feiemesternes federation.

Uttalandet från recensenten är nästan som en säkerhet att beräkna. Du måste kunna visa denna deklaration till den kommunala rättvisaren vid beställning när de utför tillsyn.

Läs också:

Köp en ny vedspis? Tänk på detta!

Vedovner är populär i Norge. Storlek, plats och rökuttag är bara några av de saker du bör tänka på innan du köper vedeldad spis. Vi ger dig råd om vad du ...

ADVERT

Mest populära