All egendom: trädgård, kök, inredning >> Klar

öPpen spis på - gör dig redo för eldningssäsongen

Nedsotede ovn- och öppen spis dörrar inte är en mycket vacker syn, och det förstör lite att sitta vid elden när lågorna instängda bakom svart glas.

- Om sot och bränt smuts från förra året sätter dem på stämningen, är det dags att hitta städarna. Det är både säkrare och roligare att komma in i den nya uppvärmningssäsongen med en ren öppen spis, säger Inger Løvaas på Krefting.

Läs också: Har boendet redo för kallare tider

Rene vägar

Det finns förmodligen många kaminer och spisar med glasdörrar som bär spår av värme i vintras, med sot och smuts som har fäst sig. Lyckligtvis är det relativt lätt att ta bort.

- Använd en speciellt utformad speciell för att avlägsna sot och smuts från glasfönster på eldstäder och spisar. Det fungerar mest effektivt, och du får det på färgförsäljaren, Løvaas tips.

Lars Gomnes på Alfort uppmanar också att börja säsongen med en ren öppen spis.

- Det finns inget som förstör glasset mer än ordentligt dimmade glasdörrar, där du kan skärpa flammorna. Gör sedan det lilla extra arbetet med att rengöra glaset, och du får mycket pengar för det. Särskilda resurser avsedda för denna speciella användning är enkla och snabba att använda, och det är inte ett stort jobb, säger Gomnes.

VINTERKOS: Med elden på eldstaden, mattor på golvet och filt på soffan, önskar du att vintern är välkommen. (Foto: Intag) "> VINTERKOS: Branden i öppen spis, matta på golvet och filtar i soffan, bara att önska vinter välkomna (Foto: Intag).

Undvik skorstensbrand

RENE linjer: det är mycket mer mysigt att sitta vid brasan när dörren inte är nedsotet och ful. (Foto:. Espen Grønli / ifi com) "> RENE linjer: det är mycket mer mysigt att sitta framför eldstaden när glasdörren inte är smutsig och ful. (Foto: Espen Grønli / ifi. Nej)

Det är inte bara för atmosfärens skull att eldstaden får lite extra omsorg innan kylan blir full. Om du också tar tid att rengöra röret, gör du ditt för att förhindra rörledning.

- Att hålla rökrör och rör rena under värmesäsongen förhindrar uppbyggnad av beläggningar som kan leda till brinnande eld. En sotfjerner är enkel att använda, det är en påse placeras på "eld" när det är bra kille, och det fungerar genom att utveckla en neutraliserande gas attacker sot och tjära tidigare delar, förklarar Løvaas.

ADVERT

Mest populära