All egendom: trädgård, kök, inredning >> Säkerhet

Brandövning kan rädda liv

Text: Rikke Åserud och Dag Erik Kongslie. Foto: Thomas Haugersveen.

Hur gör du verkligen en brandborr hemma?
Frågan dök upp på ett redaktionellt möte, där vi talade om elden och förebyggande åtgärder: Ska vi få familjemedlemmar att krypa runt på golvet med en våt trasa framför ansiktet för att undvika de imaginära farliga ångor?
Hoppa ut ur fönstret som verkligen är lite för högt på väggen?
Om man kör runt och skriker "Eld, eld", vilket skratt kramp i maken, sedan lämnas parkerad på sovrumsfönstret och fumlande med det där branden fly?
Fungerar det inte heller? Vi tänkte på redaktionen. Och då trodde vi att människor där ute kanske tänkte lite av samma sak.
Därför gav vi oss själva utmaningen att genomföra en brandborr hos redaktionsjournalisten och den treårige fadern Dag Erik Kongslie. Det var lite lättare sagt än gjort.

Här kan du se House & Property video om brandövning >>>>
brandstege

Det är en solig sommareftermiddag i Singapore. På laget har vi chefsingenjör Ole-Johan Rygh och brandinspektör Geir Svee som kommer att se till att brandborren kommer att fungera ordentligt. Jubileet står i taket när eldbilen kör in i gatan.

- Pappa som kommer till brandbilen! Sondre (6) har blickat fram till julafton tills eldsvagnen kom och är i en blick för att titta på, röra och känna atmosfären i den stora röda bilen. Oda (3) lyckas, något mindre riktade än storebror. Karavanen ute på gräsmattan sover jämnt (. Fyra veckor) Mamma Kristin och pappa Dag Erik kommer också, medan Ole-Johan Rygh kikar på hus de bor i

-. Ja, vad tror du, frågar Dag Erik. Radhuset är på fyra våningar och alla sovrummen är i tredje.

- Ja, det är högt, men jag ser att du brinner, och det är åtminstone bra, säger Ole-Johan.

- Ja, i den meningen att vi är "bättre" än grannarna, ler Dag Erik, pekar bort på resten av raden, där människor kanske inte har tänkt så noga om hur man får ut av den tredje våningen där det börjar att bränna
- Men jag har aldrig provat det. Jag har aldrig faktiskt knackat ut det, fortsätter Dag Erik.

Har du en eldstege? Lär dig hur du gör det.

Bär i garaget

Problemet är bara att i det här hushållet är det inte alla som skulle klara sig att klättra upp stegen.
- En av de första sakerna som slår mig när jag ser huset här är emellertid frågan om hur man får alla barnen i en nödsituation. Brandbekämpning är bra och bra, och brandmanen klarar sig att klättra ner, men hur ska du komma ner de två minsta? Har du till exempel en barnflicka, frågar Ole-Johan.

- Ja, vi har, Kristin svar.

- Vem är redo vid eldstigen?

- Eh, nej. Det ligger i garaget just nu, Kristin ler, som inser att det hjälper lite med en bärarepiga i garaget när det är brådskande. Dessutom - även för små för mödrar. Hon berättar för dem att de har pratat om att köpa skjutvapen för frakt av minemann, men det har hittills varit.

En möjlighet är helt enkelt att sätta honom i en väska för att bära honom, åtminstone som en lösning tills du kanske köper en sele, föreslår Ole-Johan Rygh. Om familjen lägger en väska och en bärande piga i garderoben i sovrummet, är de mycket bättre utrustade än idag för evakuering.

Vilka hjälpmedel behövs för att få alla nerför eldstegen? Har dessa lätt tillgängliga.

Rökdetektorer och brandsläckare

Det kommer att bli lite övertalning, men snart kan barnen bli av med brandbilen och alla går in för att påbörja träningen. På första och andra våningen kontrollerar vi möjligheterna - båda platserna är lätta att nå genom ingångsdörren och en uteplatsdörr som leder till trädgården.
Brandmän tittar upp i taket, och familjen får plus i boken för seriekopplade rökdetektorer.

- Många uppfyller minimikravet, vilket säger att huset måste ha minst en rökdetektor som låter inuti alla sovrum även om dörrarna är stängda. Men vi rekommenderar att folk blir rause med anmälningarna. Och seriekopplade varianter, vilket betyder att när en piper, är alla piper säkert den bästa varianten, säger Geir Svee.

- Ja, och att de jobbar, har fruen testats under lagring ibland, skrattar Dag Erik innan han lägger till: "Vi har även släckare på alla våningar; brandslang i ingångsnivån och skumanordning på de andra våningarna, förutom den fjärde som vi för närvarande inte använder.

Akta dig för rökdetektorer - kom ihåg att kravet är ett minimikrav. Vänligen använd serieansluten. Har brandsläckare tillgängliga på alla våningar.

Då står vi upp i tredje. Utanför sovrummet är det en ganska smal promenad, där ett avlastningsbord rymmer mycket utrymme.

- Att hålla din promenad och trappa ren är en viktig åtgärd som många glömmer. Kom ihåg att du borde kunna evakuera huset i dumt mörker. Om du har en mini-mage, vill du helst inte snubbla in i ett litet bord eller spela i trappan, "påpekar Ole-Johan.

Fortsätt gå och städa, så att du kan flytta den i mörkret utan att snubbla.

Fönstret

Inom sovrummet samlas vi samman vid fönstret där eldstigen monteras ute. Men - inte helt, eftersom tillgången i stor utsträckning blockeras av sängen till Even, som är ansluten till dubbelsängen, strax under fönstret.

- Här kan du fråga om det här är en bra plats för sängen, säger Ole Johan, som frågar Dag Erik för att visa hur han öppnar fönstret helt.

- Ska vi se ... Dag Erik tar tag i isarna. Vad var det nu igen som skulle dras ut för att öppna rätt sätt? Var det så?Nej, så? Den andra går medan Dag Erik brottas med hasherna.

- Se själv att göra det i dumt mörker, och medan hjärtat tundrar, säger Ole-Johan.

- Ja, jag kanske behöver bli lite bättre i mina fingrar, säger Dag Erik, som slutligen vänder ut fönstret. Han öppnar eldstegen snabbt, men ... klättra dit nere? Är den fast fastsatt? Och riskera barnen ner för en övning? ... nej.

Vi räknar ner igen. För fotografens skull skickas Dag Erik och Sondre upp i eldstigen - underifrån. Olyckligtvis verkar det lite skrämmande och kommer ner snabbt när fotografen har fått sitt säte. Inte heller är Dag Erik ganska bekväm när han hänger sig på husets vägg.

Var allt detta?

När alla är väl nere från stegen och ut ur huset, samlas alla på lekplatsen på framsidan. Dag Erik berättar de två äldsta barnen att alla ska vänta här efter att ha kommit ut om huset ska brinna.

- Många människor glömmer att ordna en mötesplats för familjen. Det är absolut centralt; Om du inte har kommit överens om en plats att träffa, riskerar du att någon kommer in för att hämta någon som redan är ute - och livet är äventyrat i onödan ", påpekar Ole-Johan.

Men hur är det med eldövningen?

- Det här är en brandborr i hemmet, säger Ole-Johan Rygh.

- Jammen, blev det bara ...?

- Det handlar om att öka medvetenheten. Vi har nu gått igenom ett antal punkter; rökdetektorer, brandsläckare, evakueringsanläggningar, mötesrum. Familjen har blivit medveten om ett antal saker som de inte hade tänkt på tidigare. Sådana villkor är här, och med sådana små barn är det här en bra övning. Åtminstone så länge du genomför de åtgärder vi har pratat om; och sedan ta en ny igång, när det som saknas idag är på plats, säger Ole-Johan.

ADVERT

Mest populära