All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Tar form i Stockholm

"När vi skapar något, gör vi det för världen Giulio Cappellini."

DinSide (Stockholm): Stockholm Furniture Fair är den största och viktigast i Norden.

Från onsdag 6 till söndag 10 februari möter nästan 800 utställare och cirka 40 000 besökare på Älvsjö utanför Stockholm för att se det bästa av Sverige, Skandinavien - och internationell möbeldesign. Onsdag till lördag är för branschen, och söndag är öppen för alla.

Giulio Cappellini på Stockholms mässa. Visa mer

De flesta utställare är svenska, men det finns också ett antal norska möbelproducenter som visar upp den här helgen. Eftersom det inte finns någon dedikerad möbelhandel i Norge är detta den främsta arenan av möbelproducenter att visa upp - inte bara för utlänningar, men också för norska köpare.

hedersgäst på talangjakten

Årets hedersgäst var italienska Giulio Cappellini, formgivare och konstnärlig ledare för Cappellini, en av världens mest kända möbeltillverkare. Han har utformat ett loungeområde på mässan, där utställare och besökare kan ta ett välförtjänt andetag i marken mellan striderna.

- Jag valde grönt och skapade en magisk skog, där jag hoppas att du kan koppla av under showen, säger Cappellini.

Som en ung student var Cappellini angelägen om skandinavisk design, de rena linjerna, det lätta intrycket. Idag har han tagit över hela världen, både när det gäller vilka som designar för honom - och vem han designer för, men han är fortfarande nyfiken på vad skandinaviska designers har att erbjuda.

Haakon Vold (vänster) och Petter Skogstad, sitter i Stealth Lounge. Foto: Elisabeth Dalseg mer

- Det första jag gör på showen är att se vad som händer i det gröna huset (del av utställningen ägnas åt unga designers och skolor, notera Ed..). Du borde göra det också, säger Cappellini.

Flyga start

Cappellini har blivit hedrad för att upptäcka några av dagens stora designers, Jasper Morrison och Tom Dixon. Inte konstigt att de var stolta, designduken Skogstad | Våld, när Cappellini besökte sitt stativ och försökt stolen Stealth Lounge.

- Denna stol är inspirerad av Stealth-flygplanet, säger Haakon Violence till DinSide. "Det kan vara en pojkes sak", tillägger Petter Skogstad, som DinSides journalist inte nickar.

Stealthfly har en speciell konstruktion avsedd att reflektera radarstrålar så att flygplanet inte kommer att vara synligt för fienden. Inte bara stolen inspirerad av stealth flygplan geometriska former har Försvarets forskningsinstitut producerat

Skogstad | Våld sista året Product Design vid Akershus University College, och planerar att visa upp sina varor på motsvarande mässan i Milano i april. Vi tror inte att det blir det sista vi hör av dessa två.

Synthesizers kalender

Spegel (vänster) och Synthesistisk kalender från StokkeAustad. Notera nyckeln magnetiskt fäst vid spegeln längst ned till höger. Foto: Elisabeth Dalseg Visa mer

I Green House träffades också StokkeAustad, som visade fler nya prototyper. Vi blev speciella för en kalender inspirerad av synthesizers; Synthesistisk kalender.

Den består av en metallplatta och små magneter med datum på. Dessa kan användas för att bifoga inbjudningar, bilder och mer. Hur kalendern ska se ut, bestämmer en.

- Vissa ser året i cirklar, andra i linje - med den här kan man välja hur året ska se ut, säger Øystein Austad till DinSide.

Dessutom visade de en ny stol, bordsbågar som kan monteras utan skruvar (jatakk!), En ny lampa och en akrylspegel, med nycklar som kan hålla nycklar.

Det här är bara en smak av vad möbelindustrin i Stockholm har att erbjuda. DinSide Housing kommer tillbaka med fler nyheter under mässan. Håll utkik!

Norge Says har återigen utökat Spline-serien för Swedish Offecct. Stolarna är nu också tillgängliga i en förpackad version (originalversionen är vacker men inte påträngande bekväma) och de har utformat ett bord. Spline-serien kan användas utomhus - matsalstolen var ursprungligen utformad för utomhuskaféet i National Gallery's Kiss Frog-projekt. Foto: Elisabeth Dalseg Visa mer

ADVERT

Mest populära