All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Varva ner i sommarstugan

Stuga vid havet är en dröm för många. När Lene Benedicte är i sin egen drömhytt tar hon ofta åren. För att nå Fiskeskjær är det den vägen som gäller. Här är fastlandet bara 50 meter bort på närmaste. Att bara sitta ner i roddbåt ger fram stämningar från barndoms somrar.

- Jag får alltid en bra och lugn känsla i kroppen när jag är på ön och i huset, säger hon som hon bryggor. Vi delas i land och förstår vad hon menar. Ljudet av hav och fågelliv leder oss till det gamla lusthuset. Lene Benedicte släpper sommaren in i rummen och lämnar dörrarna öppna.

Dela kabinen

Oavsett hur gammal hyttens äldsta del är. Under alla omständigheter går det tillbaka till 1905, daterat av en blekad bild. Fram till dess att morföräldrarna i Benedicte gjorde platsen en kontaktpunkt för familjen, var egendomen belägen under det gamla Flekkefjordsjukhuset.

Det är så bra att de tre syskonen Lene Benedicte, Knut Petter och Marit delar ägandet. På säsongen börjar de vanligtvis runt påsktiden när fjorden är isfri.

- Sedan tar vi våra lemmar ut ur fönstren och lägger ut möbler. Vi syskon som att vara här på samma gång. Vi har så många bra minnen från barndomen när mormor och farfar bodde här från maj till oktober. Farfar fiskade med oss ​​och gjorde fiskestänger medan vi satt på en stentrappa vid havet. Mormor stekt fläckar, juice av frukt och bär, och vi var med henne och plockade upp potatis och morötter från det lilla fältet. Här lärde vi oss att lugna, bada och fiska ", förklarar Lene Benedicte.

FAVORIT MATTER: Här satt syskonen ofta med sina farföräldrar och spelade kort och Yatzy. Matbordet har alltid varit i stugan innan den var bondblå. Stolarna är efter mormor. Lampan ärvde mamman efter en gammal farbror. Kandelaren hängde på ladan. Foto: Per Erik Jæger

FANTASTISKT: Gungstolen gick ut med morföräldrarna på ön. Tallrikhylsan har följt huset, den har hängt på samma plats med mycket väl använda tallrikar. Foto: Per Erik Jæger

VIT OCH BLÅ: Hyttens interiör har kontinuerlig användning av maritima färger. Foto: Erik Jaeger

Little MÄN funktionella: Köket hade ursprungligen en gammal kamin, som länge har ersatts med en konventionell spis. Inredningen är rymdbyggd. Golvet är målat i Oxan gråmynt. Ostens lådan efter mormors mormor passar bra som en soptunna. Foto: Erik Jaeger

Bland växter och djur

Fish Cut att ön var mellan en krans av skär ballast från segelfartyg på handelsprocessen från bland annat Nederländerna dumpades på 1700-talet. Bland jord och sten följde fröer ofta.

- På våren finns det många vilda tulpaner, vackra marthagon liljor på sommaren och gräs, halm och växter som är vanliga i ballastplatser i södra Norge.

Enkla naturupplevelser är också på spår. En dag kan minket nyfiken på köksdörren. Svanarna lägger ägg, ändarna vilar på terrassen, måsarna gör boskap i rören.

- När min syster var liten var det gäss här. Bara de senaste 15 åren har ändarna kommit, en stor massa snabba här. Slutet är välkomstutskottet varje gång vi kommer till stugan.

Familjen använder ön från april till oktober. Sedan finns det skördar av äpplen, rensas inifrån och ute, båten dras på land och lemmarna sätts för fönstren.

KNIRKER: Golven är originala, breda golvbrädor som knäckor och gungor. De har ett par lager färg på dem. Skåpet har alltid stått där, nu med duschar färg. Foto: Per Erik Jæger

PÅ HEMSEN: Även om det finns lite där, har loftet tre sängar som rymmer mer. Överkastet har gjort mormor. Hon var sydame och broderade de vackraste dukarna och virkade mycket. Foto: Per Erik Jæger

MARITIMT: Tärningstoner och bra naturmaterial, kusinen verkar tillhöra Fiskeskjær. De flesta möblerna har alltid varit här. Foto: Per Erik Jæger

Återanvändning, ny och självtillverkad

Själva stugan är enkel, utan inre vatten, något syskon som för att det stärker känslan av stugan. Interiören är en charmig kombination av återanvändning, ny och självtillverkad.

- För oss skapar det rätt stämning av barndomen, minnen av mormor och farfar och den goda sommar känslan. Det ger oss sinnesro och därför fungerar det så bra för oss alla. Här är vi nära staden medan vi känner oss långt borta.

Gamla möbler som alltid har varit där är fräscha upp med lite färg och nya funktioner. Sofforna har ersatts av smala rammadrasser som har dragits ut, så att de fylls med bra kuddar. Vips, familjen hade extrasängar. Favoritmöblerna för alla är matbordet. Det frambringar minnen av alla goda måltider och samtal som syskonen har delat med sina morföräldrar.

Klostaket i den gamla delen av stugan rensades medan den nya annexen byggdes för att likna den äldsta delen. Därefter verkade två dörrar som var hela vägen till spårvagnens ytterdörrar. Med tiden var de väl bevarade.

Tidigare fönstren var blåa, men när syskonen tog över och började repa och fixa, kom en grön färg upp under flera lager färg. "Då, när verktygsfältet rensades, hittade vi en gammal färglåda med denna gröna färg. Då var vi inte i tvivel, lemmarna var tvungna att bli gröna.

KISTEFIN: Fartygsfältet hittades i verktygsfältet, övermålat med färg och brukade lagra lacklådor. Nu är det trälåda. Locket är alltid öppet, så skyttefärgen ska fungera. Knut Petter svärfar, Kristian Aarbø från Stord, var en seglare. Han har sytt räddningsringen på gammalt sätt med duk och bomullstråd. Foto: Per Erik Jæger

NOSTALGISK BAD: Vit, gamla möbler ger kabinen en nostalgisk känsla. Foto: Per Erik Jæger

Återställ verandaen

Nya projekt finns fortfarande på Fiskeskjær.Viktigast är nu den gamla veranda som revs på 1970-talet eftersom den ruttna. Dörrarna kommer att återställas och verandaen kommer att likna den som vetter mot Flekkefjord.

Platsen har alltid använts i alla väder. Så lite satt syskonströdet på slagfältet och läste Daffy eller Silver pilen när det regnade. Under locket på bänken är det fortfarande fullt av gamla tidskrifter och tidningar. Det goda livet här kan vara att vakna tidigt på morgonen av en fågelskräm, lägg över kaffekruven och sitta på solstolmen som värmer när ändarna kommer att få lite bröd och havet är lugnt. Så ha en lång frukost på bordet ner på gräset eller bara vandra runt runt ön på ett morgonhav.

Öppna dörrarna: Här låter de solen och sommaren rätt in i stugan. Foto: Per Erik Jæger

SUMMERIDYLL: När vädret är mildt i Sørlandet öppnar dörrarna så att sommaren kan komma in i stugan. Vagnen är en favoritplats för kaffedryck. Utanför finns en vattenkokareaffär som gäller. Foto: Per Erik Jæger

TILL BYGGNADER: Huvudbyggnaden består av två byggnader. Den lilla delen är eventuellt byggd i slutet av 1800-talet. En bild från 1905 visar att huvuddelen byggdes då. Tvåvåningsdelen byggdes troligen i slutet av 1920-talet. Hur som helst fungerar stugan bra för den stora familjen idag. Foto: Per Erik Jæger

STEINMURER: Delar av Fiskeskjærs "kust" är gjorda av vackra stenmurar i havet, vilket är typiskt för ballastplatser. De sattes upp för att hålla massan, och det finns också små trappsteg där små båtar kunde lägga till. Idag är det ett trevligt ställe att mata fåglarna. Under stadens rika siltfiske på 1800-talet användes platsen för lagring av sill. Det var buskar överallt vid den tiden. Foto: Per Erik Jæger

ADVERT

Mest populära