All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Hitta rätt energisparlampa

Text: Rikke Åserud

Har du ersatt de gamla glödlamporna hemma med energibesparande lampor? Har du repat ditt huvud över vilken ljusstyrka som motsvarar den gamla 60 eller 75 watt? Och har du haft en känsla av att även om du har hittat en ersättningsprodukt, är ljuset fortfarande väsentligt annorlunda än tidigare? Du är inte ensam. Det finns stora kvalitetsskillnader för de produkter vi nu behöver använda som den gamla glödlampan försvinner från marknaden, säger VD för det norska ljuskulturcentret Petter N. Haug.

- Vi kommer att börja mätningar för att kontrollera vilka produkter som är bra och vilka får en "godkänd" stämpel från oss och de som inte har ett mål ", säger Haug.

Önskar godkännande

Om Lyskultur får vad de vill, kommer vi i framtiden att kunna leta efter godkännande på de lätta produkterna och veta att kvaliteten är bra. Men tills det här arrangemanget är på plats, måste vi som konsumenter i stor utsträckning finna oss själva. Haug rekommenderar att du använder välrenommerade tillverkare.

- Se även CE-märket. Det är egentligen bara ett produktionsgodkännande, det säger lite om ljuskvalitet, men det säkerställer åtminstone att ljuskällan är enligt en viss standard, säger Haug.

Det är dock inte längre användbart att titta på wattet för att bestämma ljuskällans ljusstyrka. Det kommer att ersättas med lumen.

- Allvarliga leverantörer kommer antagligen att märka sina ljuskällor både vid ljusvärde och vid vilken effekt detta skulle motsvara en glödlampa, säger Haug. Ljusvärdet indikerar mängden ljus och är därmed en mycket mer exakt mätenhet än watt i detta område. Men även om du köper en ljuskälla som säger att dess lumen motsvarar "gamla" 40 eller 60 watt glödlampor, kan ljuset inte uppfattas som lika.

Bodil Skaug Holte, generaldirektör för Design Lighting Lighting Store, rekommenderar människor att få lite watt vid köp av energibesparande lampor.

- Ellökar med elva watt ska motsvara 60 watt glödlampor. Men det kan löna sig att gå upp till 15 watt för att få tillräckligt bra ljus, även om 15 sägs vara likvärdig med "gamla" 75, säger Holte, som påpekar att direkt översättning från glödlampor till lågenergilampor är svårt. Det beror på hur man mäter och därför kan uttalandena ofta uppfattas som oförutsägbara.

Ett annat problem är att lampor av låg kvalitet kommer att hålla länge, men kommer att förlora ljuset när tiden går. Goda glödlampor kan förlora upp till fem procent under sin livstid. Dåligt förlorar mycket mer.

Temperatur

Men det är inte bara watt eller lumen som är viktigt för vår uppfattning om ljus. Även färgtemperaturen har mycket att säga.

- En vanlig glödlampa har en färgtemperatur på cirka 2 700 Kelvin.Detta uppfattas som ett gult ljus. Ny belysning med upp till 3000 och 4000 kelvin, upplevs som mycket vitare och vi uppfattar det som sämre ljuskvalitet, säger Haug i Lyskultur.

En annan faktor är ljusets förmåga att reproducera färger. Glödlampans fysik indikerar att de reproducerar alla färger. Det här är inte fallet med någon av ersättningsprodukterna.

- Här kämpar skillnader mellan olika produkter, säger Haug, som rekommenderar människor att vara rädd för att fråga om detta när de köper ljus i specialbutiker, eftersom det sällan avslöja ljuskällans färgåtergivning av packningen.

Halogen och LED

Reservlampor är inte lämpliga för alla typer av lampor. Till exempel, i ljuskronan skulle vi vilja ha något vackrare. Bodil Skaug Holte i Design Lighting rekommenderar halogenlökar.

- De är tydliga och dimbara och passar därför till exempel priskronor, säger Holte. Nackdelen är att de inte är mycket energieffektiva. Lätt kan en 28-watt halogenlampa ersätta en 40 watt glödlampa, men du sparar bara 12 watt.

Vill du vara energisparande, utan att göra avkall på ljuset, kan du ersätta halogenlampor i downlights eller liknande punktbelysning med LED.

- 230 watt halogen kan endast utbytas rakt. Om du har 12 volt halogen kan du i vissa fall behöva byta trafik med en förare. En förare kallas helt enkelt som en transformator - bara för LED, säger Holte.

Både hon och Haug i Lyskultur rekommenderar starkt att du lägger till extra pengar och köper kvalitet när du investerar i LED-lampor. Ljuset är i själva verket nästan evig och ganska dyra i början, eftersom du först köpte fel måste du antingen leva med det i flera år, eller byta ut - och därmed betala dubbelt så mycket som behövs.

Vänd dig själv

Relativt ny på marknaden är glödlampan du kan skruva dig själv. Den består av en vanlig E27-bas, som vi känner till dem från glödlamporna, ett pärlglas och en halogenlampa. Byggsatser glödlampor ser ut som en vanlig glödlampa, och kommer också i en stor globutgåva.

- Stor och mycket lämplig för till exempel metallbussen över köksbordet, annonserar Holte. När glödlamporna går ska du bara vrida dem och byta halogenlampan.

Innehåller kvicksilver

Glödlampor och lysrör innehåller små mängder kvicksilver. Därför bör du handla noga om produkterna är krossade. Norges folkhälsoinstitut ger följande råd:

  • Öppna fönstret och luften medan du har det bra.
  • Samla resten så bra som möjligt.
  • Synliga partiklar och glasstycken kan plockas upp med tejp.
  • Använd dieten och svettbrädet och torka noggrant med en fuktig trasa.
  • Tyg- och glasställen monteras i en plastpåse och spak för speciellt avfallshantering. Fram till leverans ska påsen lagras utomhus!
  • Lösa mattor kan tas bort och knackas.
  • Också luft när du är klar med rengöringen.

varnar dammsugning

De danska myndigheterna varnar mot att använda dammsugare, när kvicksilvret kan komma in i maskinen, vilket i sin tur kan sprida det onödigt framåt och folkhälsa tror varför man bör undvika att använda renare på hala golv.Men på mattor som inte kan knackas, i golvbrädor och liknande, är det fortfarande bäst med dammsugare, säger Statens folkhälsoinstitut. Det är tillrådligt att folk lämnar dammsugaren i en halvtimme utomhus för att rengöra. Då ska du byta väskan, som levereras som specialavfall. Skölj dammsugarens slang, ge råd till avdelningen.

ADVERT

Mest populära