All egendom: trädgård, kök, inredning >> Innan Du Börjar

Hitta rätt golv för ditt rum

Om du renovera eller bygga nytt hus, är golvet ett bra ställe att börja med invändiga val.

- Golvet är den största och mest upplysta ytan i rummet. Därför bör du ta hänsyn till detta när du väljer färger på andra ytor, säger Bjørg Owren, kreativ ledare inom IFI. nej - Informationskontor för färg och inredning.

- Fina estetiska golv finns i alla produktkategorier. Du kommer definitivt att kunna hitta ett golv som du gillar, vilket samtidigt uppfyller kraven för användning och egenskaper. Börja därför med att titta på vilka krav ditt rum och din familjesituation gör för golvet. Då kan du tänka på färg och atmosfär, rekommenderar hon.

I sovrummet borde golvet vara bekvämt att sätta nakna ben på morgonen. Bra ljudfunktioner är också viktiga.

Hur används rummet?

golvet i tid utsätts för kraftig nötning - här reptålighet, hållbarhet och förmåga att klara av vatten viktiga egenskaper.

Ett golv som passar väl i vardagsrummet kanske inte passar in i entrén eller i köket.

 • Var är rummet - direkt vid ingången eller längre in i hemmet? Vid ingången bör du leta efter egenskaper som ripmotstånd och förmåga att motstå små pölar med vatten som står under skosulan.
 • Vad är rummet - det finns ett rum där du står och går mycket, en passage eller ett rum där du i princip vistas sitter?

  Fokusera på funktioner som gångkomfort, ljuddämpning och andra akustiska funktioner om du ofta står eller går länge i rummet.

 • Lagar du mat där, eller kan det vara sylt och liknande? Vissa golvmaterial och ytor är mer känsliga för fläck och spill än andra. Om du vågar torka upp så här kan det inte spela lika stor roll.
 • G Är du ofta barfota i det här rummet, eller har du på dig skor?

  Har rummet värmekabel, eller behöver du ett golv som känns varmt att gå på?

 • Rinner rummet eller kan vatten eller andra vätskor förekomma på ytan? I tvättstugan och badrummet behövs fuktsäkert golvmaterial. Även andra golv kan utsättas för fukt, till exempel källare och entré.
 • Finns det en hund eller småbarn i familjen? Ripmotstånd och hårdhet är två viktiga kriterier om du har större husdjur eller barn som spelar på golvet. Märkning för klor eller leksaksbilar skadar och förstör golvet.

Att välja rätt golv handlar om mer än bra färgval. Materialets egenskaper kan ge vägledning om det är lämpligt.

Viktiga funktioner för olika golvtyper

i vardagsrummet golvet bör skapa trevlig atmosfär både estetiskt och akustiskt. Det kan vara trevligt att bli varm.

Alla golvmaterial är bra för sina lämpliga applikationer, men inte alla golv passar överallt.Detta är i korthet de viktigaste tekniska egenskaperna hos de olika golvtyper:

 • Parkett och massivt trä: ett naturligt material som är livliga, bekväma, skapar atmosfär, relativt hållbar och lätt att underhålla, utsatta för repning, enkel att installera. En oljad yta kräver mer frekvent men bekvämare underhåll, jämfört med en lackerad yta.
 • Laminat: hållbart och hårt, god motståndskraft mot intrycksmärken och repor, följa bara bra även efter år av användning, realistiska imitationer av naturmaterial, stabila, enkla att installera.
 • Kork: Varm, tyst, bekväm, hållbar, lätt att lägga till.
 • Vinyl (bostäder vinyl) hållbara, mjukt, motståndskraftigt mot effekterna av fukt, lätt att hålla ren, låter dämpningssteget.
 • Vinyl (klicka vinyl / LVT): slitstark, trendig, lätt att lägga till.
 • Gummi hållbara, bra gångkomfort, motståndskraftig mot fukt inflytande, antistatisk, ljuddämpande.
 • Linoleum: en naturlig, hållbart, något känsliga för repor, lättskött, känns varmt att gå på.
 • Matta: Mjuk, varm, tyst, dammig, motståndskraftig mot fukt.
 • Tiles hållbara, hård, motståndskraftig mot repor och vattenexponering, ofta golvvärme.

I köket finns ett golv som tålar spill, vatten och slitage. Det ska också vara bekvämt att ta lång tid.

ADVERT

Mest populära