All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Hitta i kakel djungel

Tyvärr är inte bara färgerna på plattorna som ska beaktas när plattorna ska köpas. Det finns ett hav av olika kakelvarianter med olika användningsområden, och det är inte lätt att ta reda på vad som är bäst för din användning.

- Jag skulle råda folk att fråga på kakelbutiken, det är nästan omöjligt för mannen på gatan att veta allt om de olika kakelarna, så hjälp av professionella är viktigt, säger Bente Larsen på Höganäs.

betyder högt pris bra kvalitet?

Plattor finns i alla möjliga prisklasser och betyg. Men är det verkligen så att dyra kakel har bra kvalitet och vice versa?

- Ja, det är i princip så. Men hur kakelarna produceras fungerar också på priset, det är allt arbete på kakan som fungerar för priset, säger Larsen.

Som exempel visar hon kakel där mönstret skrivs ut så att alla kakel är desamma. Dessa plattor kräver mindre arbete och är därför billigare. I andra serier kan absolut alla plattor ha olika nyanser, vilket gör kakelarna dyrare igen. Så med andra ord behöver det inte bara vara kvaliteten på plattorna som påverkar prissättningen.

Slitstyrka

Det är viktigt att tänka på vilken typ av slitage brickorna kommer att utsättas för. Kakel i ett sovrum, mestadels gjort i strumpor eller barfota, brukar få en trevligare behandling än kakel, som utsätts för tråkiga och jolleseglare stövlar. För att se hur hållbar glasyren är på en kakel, testas många av dem i en skala från 1-5, varav 1 kan klara minst slitage och 5 kan tåla mest.

1 - Rekommenderas inte på golv men kan användas på väggar

2 - Våtrum i små och medelstora hem utan skodon

3 - Medellång trafik / slitage golv, till exempel kök, gångar, trappor, etc.

4 - Hög trafik / slitage golv, till exempel terrass

5 - Områden med hög trafik, mest relevanta i kommersiella byggnader.

De starkaste plattorna kan användas för alla ändamål, men köper aldrig en kakel med låg slitstyrka, eftersom du enkelt får repor och skador. Det är bättre att köpa en kakel som är för stark än en som är för svag!

I butikerna är det också ofta känt mellan golvplattor och väggplattor, vars senare har sämre hållbarhet. Men även om det kallas golvplattor är det en bra idé att använda dem på flera ställen.

- Alla golvplattor kan användas på väggen, men väggplattor kan inte användas på golv, säger Larsen.

Därför överväga hur mycket slitage rummet kommer att utsättas för innan du köper plattorna. Till exempel, om du förlorar en tung vattenkokare i köksgolvet är det ledsen om du har valt kakel som skadas av sådan behandling. Det bör också noteras att inte alla plattor testas enligt denna skala och därför kan det vara lite svårt att jämföra i butiken.

Frostmotstånd

Om du vill ha kakel utomhus, till exempel på en veranda, är det viktigt att välja kakel som klarar detta. Då måste du leta efter kakel som är frostsäkra.

- För att en kakel ska kallas frostsäker, enligt den europeiska standarden, bör den inte ha en vattenabsorption på mer än 3 procent, men tillverkare brukar göra högre krav på sina plattor. Vi i Höganäs säljer aldrig kakel som frostsäker om plattorna har en vattenabsorption över 0, 5 procent, säger Larsen.

Om du vill välja en glaserad kakel för att ha ute, måste du kontrollera om den är tillräckligt stark. Det kräver en mycket starkare glasyr för en kakel som används utomhus, eftersom dessa plattor ofta utsätts för mer slitage än plattorna inuti. Ofta väljer du en kakel utan glasyr, eftersom de vanligtvis är mer hållbara.

Det är viktigt att notera att vissa kakel som kallas frostsäkra inte är lämpliga för utomhusklimat. Ofta produceras kakel i varmare områden, och trots att plattan är godkänd för extern användning i Italien, betyder det inte att de är resistenta mot en norsk vinter. Därför kontakta alltid din återförsäljare innan du köper kakel för denna användning.

Våtrum och värmekabel

Ibland kan alla plattor användas över värmekabel. Men alla plattor kan inte användas för våtrum. Larsen säger att de inte rekommenderar golvplattor till våtrum med mer än 6 procent vattenabsorption, men till väggarna kan man använda plattor med högre vattenabsorption.

Det är också lämpligt att tänka på slabsäkerhet när badrummet ska kakelas. Om plattorna är helt hala kan det nästan bli en skridskobana när golvet är vått och det är därför tillrådligt att välja en jämnare yta för golvplattorna i badrummet.

ADVERT

Mest populära