All egendom: trädgård, kök, inredning >> Innan Du Börjar

Hitta vägen i djungeln för att använda

Det är svårt att veta var man ska söka råd när hemmet kommer att förnyas eller förbättras. Basera på problemet som ska lösas för att hitta rätt professionell.

Byggnads- och inredningsarkitekter

Om du gör något som kräver bygginformation, använder du en inredningsarkitekt. Detsamma gäller om badrummet ingår i förnyelsen.

Behöver du praktiska, estetiska och ekonomiska råd som inte innebär rivning eller ombyggnad kan kontakta en inre konsultföretag. De har en mycket varierad bakgrund och erfarenhet, och det är ofta en bra idé att få en rekommendation från någon du känner.

Fler och fler färghandlare erbjuder också hjälp vid både planering och genomförande av renoverings- och förnyelseprojekt. I specialbutikerna har de ofta människor med lång branschupplevelse och hantverkare som kan ge råd om hur man hittar en lösning för dina specifika behov.

Långsiktiga lösningar

- En inredningsarkitekt arbetar vanligtvis i tre faser. I första fasen arbetar vi i nära dialog med kunden för att skapa en hållbar idé för projektet. Nästa fas är utformningen av hela projektet med planer och beskrivningar. I den tredje och sista fasen vi står för byggande tillsyn tillsammans med hantverkare, säger ordförande Birgitte Appelong i norska inredningsarkitekter och Möbler Association (NIL). Kunder som använder inredningsarkitekt kan få en övergripande plan som kan sträcka sig över upp till fem år. Därför är arbetet sällan trendbaserat, men snarare en process som framhäver kvaliteterna i ditt hem.

- Vi är professionellt engagerade i omfattande lösningar i ditt hem och att skapa en koppling mellan de olika rummen. Vi fokuserar på rymdvolymer och hjälper till med att maximera ditt hemområde, säger hon. Ett bra resultat uppnås när kunden säger att han eller hon har lärt sig mycket nyheter medan de fortfarande har sin egen personlighet i väggarna.

Om kunden fortfarande är missnöjd har NIL sitt eget klagomål.

Med fjorton års erfarenhet utöver dekoratör och stylist-utbildning, interiørkonsulentvirksomhet Siv Munkberg Burn djup och bred kunskap om vad som fungerar och passar in i tusentals norska hem.

- Repeaters är barnrum, vardagsrum och inte minst små krampor. Det är viktigt att få hjälp att göra det bra innan du går vidare med val som gör det vackert, säger hon. Ofta uppdrag mer omfattande än kunden kanske trodde från början, men resultatet kommer fortfarande att vara både billigare och mer värdefull för kunden på lång sikt.

En inrikes konsult kommer hem till dig och presenterar sedan ett förslag med skisser, färger och tyger. En sådan process tar vanligtvis cirka fem timmar, varje timme kostar runt 5-600 kronor.

- Vi arbetar i många olika stilar och trender, men det som är viktigt är att det inte är min smak som dominerar kundens rum. Jag försöker ta reda på vad folk tycker om så att varje persons stil och personlighet uttrycks. Så trots att jag har mitt varumärke levererar jag inte en fast stil eller trend. Det är mycket viktigare att få det gjort än modernt, säger Brenne, som är angelägen om att leverera förslag som människor kan genomföra själva. Ett bra råd för förnyelse är att städa upp, kasta och ge bort, men behåll vad du verkligen är förtjust i. En liten förnyelse kan ta ett halvt år från planering till färdiga rum.

Bra råd på disk

Rådgivning i butik är i stor framsteg.

- Vi märker en stor efterfrågan från personer som vill ha hjälp länge, säger Tove Lie i Fargerike Ås.

Det är till hjälp att få hjälp att se allt som folk letar efter proffs. Särskilt i samband med nybyggnad. "Norrmän är kvalitetsmedvetna och vill veta hur man gör saker direkt från början. De vill ha produktledning och rådgivning för rummen, inte kosmetika, säger hon och säger till kunderna att hon har mycket kunskap och många idéer samt stort intresse för inredning och renovering.

Lie tror att samarbetet med hantverksavdelningen i detaljhandeln säkerställer ett bra resultat för kunden, som kommer att vara välskött i både genomförandet och resultatet. "Vi arbetar ofta som inredningsdesigner vid hembesök med kunder som också använder våra hantverkstjänster. Vi ger råd och vägledning om allt från lakering av golv till tapeter och gardinhängningar, säger hon. Du kan besöka en professionell för mindre än 400 kronor, och då är ingen bra råd dyrare längre.

ADVERT

Mest populära