All egendom: trädgård, kök, inredning >> Klar

Hitta den ursprungliga golvet

Norge är en skogs rikt land med en lång tradition av att använda barrved som byggnadsmaterial och i äldre byggnader var ofta gran och tall som golvmaterial. Den traditionella golvbrädan var planerad och frestad av tall eller gran. Ursprungligen var borden förberedda för hand och la sida vid sida. Senare vann insamlingsformuläret med hak och fjäderförökning. Ofta var det här goda träet målade eller såpbehandlade.

Men i linje med förändrade interiörmotiv har nya golvmaterial som mattor, vinyl eller linoleum ofta lagts på det ursprungliga trägolvet.

Golvet är kanske hemmets viktigaste interiörprodukt, och genom att borsta upp ett gammalt granat eller tallgolv ger du hemmet själen. Om du vill ta fram tall- eller tallgolvet igen finns det bra möjligheter och några olika metoder.

Vad ska du göra?

Det första du bör göra är att ta reda på vad du måste göra - bokstavligen. Hitta en borr eller ett fall och gör ett litet hål i ett hörn där ett litet ingrepp inte verkar. Gör hålet passformigt så att du kan se vad som är dolt under vinyl- eller linoleumskiktet utan att förstöra alltför mycket - du kan inte hitta ett konserveringsmaterial djupt nere där.

Gör gammalt trä på botten, kan du växla till en tunnare borr för att ta reda på hur tjock golvet är och om det är tillräckligt tjock för att vara markytan till en jämn, golvnivå.

Nästa steg är att ta bort de gamla golvmaterialen. Många gånger limmades gamla linoleum- och vinylgolv och mattor med en typ av lim som helt enkelt inte är lätt att ta bort. Ibland finns det också ett eller flera lager ullkort under beläggningen. Försök först att dra bort dem för hand, men det är möjligt att beläggningarna limmade ordentligt och är så bra att det inte kan göras. Om du fortfarande vill göra jobbet själv, bör du förvänta dig att det är besvärligt och tidskrävande och att det tar mer än en helg att få golvet snyggt.

Strippa golvet

Det mest effektiva är att först använda en så kallad strippare som skär bort de gamla lagren. Detta kan hyras från ett företag som hyr maskiner för byggbranschen. Sedan använder du en parkettkvarn med mycket grovt slippapper. När du har fått trägolvet växlar du till finare papper för att få en jämn och fin yta.

Lim och gamla beläggningar kommer sannolikt att fastna i slippapper. Det är därför viktigt att ha tillräckligt med glidpapper så att du kan ersätta dem så snart de klibbar med lim och kartong från golvet. Se till att papperet är tillräckligt grovt. Slipppapper som kan lämnas över kan returneras när maskinen återlämnas.Du betalar bara för det du använder!

Det är möjligt att hyra en slipmaskin hos vissa inomhus-, maskin- och bygghandlare och hos specialmaskiner. Golvet ska vara tvärsnittet och du behöver flera typer av maskiner: en stor till själva golvet, en mindre kant på sidan av väggarna och en handhållen triangulär kvarn för hörn och platser där det är svårt att komma till. Var försiktig när du använder slipmaskiner, utan tidigare erfarenhet av sådan utrustning kan du göra mycket skada. Det är lätt att förlora kontrollen över maskinen, vilket skapar spår och sår som förstör golvbrädorna. Med dagens utrustning är slipning av golv mer eller mindre dammfritt. Genom korrekt användning av utrustning och verktyg kommer resultatet också att bli mycket trevligt.

Titta på naglarna

På äldre dagar användes naglar ofta liksom klister när linoleum monterades. Dessa måste avlägsnas före avrundning och slipning av golvet - annars kan utrustningen skada. Också i lederna, i spår och fjäderfogar, på de gamla trägolv kommer det att finnas hårda naglar som fäster borden på underlaget. Dessa kan skada maskinen om de kommer in i ytan genom att strippa eller slipa, så det är viktigt att sänka dem med en nagelkudde.

Använda Professionals

I de flesta fall gör en professionell jobbet snabbare och med ett bättre resultat än de flesta. Och om du räknar med användningen av din egen tid, kan det inte vara mycket dyrare heller.

En professionell golvkvarn har förmågan och kompetensen att använda andra typer av maskiner än de flesta, vilket gör jobbet mycket snabbare. För denna typ av uppgift skulle en fackman helst använda en typ av kvarn med en speciell volframkarbidvals. På denna maskin används rullar av olika korn (grovhet), första fräslim och beläggning med en mycket grov rulle och sedan finmalning med finare rullar.

Ytbehandling

När det ursprungliga trägolvet har anlänt måste det ytbehandlas. För att spara pengar kan du själv göra ytbehandlingen, men ta bort det grova jobbet med slipning.

Ett friskt bottenvåning av tall eller tall kommer att bli gul över tiden, och för att stoppa denna process rekommenderas lutning. Genom att använda vit pigmenterad lut kommer resultatet att bli ett extra ljust golv. Observera att en nygrundad grön golv är något grön, men den gröna färgen försvinner i sig själv efter några månader - med vit pigment i lansen kommer du att fly från den gröna perioden.

Det är troligt att det kommer sprickor att finnas mellan borden och kanske även hål och skador där kvistar har fallit ut eller något tungt dragit över golvet. I dessa frakturer kommer damm från slipning och annan smuts att ackumuleras. Bli av med den genom att klia med en kniv eller en skruvmejsel. Då kan du få den förseglade sprickan med ett halvfast tätningsmedel som finns i många olika färger.

Tilt är ingen ytbehandling och ett slattgolv måste vara klart för att motstå smuts och slitage.Det kan med fördel göras med olja, tvål eller lack. Dessa produkter är tillgängliga med och utan tillsatta pigment. Det är också möjligt att färga golvet i förväg, med en bris. Fördelen med det är att böken drar ner i trädet och stannar där, oavsett slitage på ytan. Ett annat alternativ är att måla golvet, så det behöver inte lutas.

Lägg till ett nytt lager

Ett sista alternativ är att montera ett nytt golv ovanpå den gamla. Alla nya golvmaterial behöver platt och jämna mark och därför rekommenderas att korrigera vad du har idag. Det bästa är att använda en självnivellerande gipsbaserad skurförening som flyter smidigt och bildar en plan yta.

Innan du använder screed måste golvet primeras. Först avlägsna allt löst material och slipat med en primer rullade på golvet. Eventuella sprickor på väggarna och i golvet är förseglade med akrylfukt så att skurmaterialet inte strömmar in i frakturerna. När screed är torr, ta bort eventuella repor med stålplåt och placera sedan något golv på toppen.

ADVERT

Mest populära