All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Hitta rätt tid (tid)!

Intresset för färgscheman växer, men många tycker att det är svårt att välja rätt färg , både när det gäller modern färg och färger som används i historiska tider. Ändå kommer många att försöka skapa harmoni mellan byggstil och arkitektur, både inom och utanför. Då är en stilfärgad färgfläkt ett bra hjälpmedel.

Flügger har tillsammans med en konservator från Danmarks Nationalmuseums byggnadsskyddsavdelning valt ut 101 färger som passar in i olika historiska arkitektoniska stilar och traditioner för färgrum och fasader.

- Museet Conservation Department har utvecklat färgerna i de fyra första delarna av fläkten. Det finns ursprungliga färger från epoker av rokoko, classicism, historia och tidmodernism. Färgerna delas av en tidsaxel, och de har dokumenterats genom historien, vilket skapar en representativ palett som används inom inredning och arkitektur i olika epoker, säger Lone Kisbye Bjørslev, PR Manager på Flügger.

Traditionsfärger

34 av färgerna i det stilhistoriska färgdiagrammet skapas av Flüggers färgarkitekt Anne Christensen.

Fläkten är baserad på danska traditioner, och färgerna kan skilja sig något från det norska färgschemat från samma period.

- Du använde handen för att göra färg och pigment den. Många av färgerna är likartade, men du har inte tillgång till alla pigment överallt. De var inte så etablerade då, säger Thomas Sundmoen, produktsupport i Flügger.

Flügger jobbar nu med att få NIKU att sätta sin frimärke på färgfläkten och uppdaterar den så småningom enligt norska förhållanden. Förutom de stilhistoriska färgerna har fläkten också en rad nya färger som passar dem som vill ge sitt hem ett klassiskt utseende utan att nödvändigtvis använda originalfärger.

- 34 färger i fläkten är gjord av Flügger färg arkitekt Anne Christensen och representerar en palett som kan inspirera och används i hus färger och miljöer som inte behövs original, historiska färger. Dessa färger utgör en vacker, dämpad palett som kan användas i hela rummet och ge ett svartvitt uttryck, säger Lone Kisbye Bjørslev.

Praktiskt verktyg

Flüggers serie ytprodukter för konservativa byggnader består av tre olika typer av behandlingar, anpassade till speciella substrat och önskemål om resultat.

Genom att kombinera färg fläkt med produkter i Archaia serien, som är utvecklad för historiska byggnader, garanteras både snabb behandling och stil historiskt korrekt färgning av skyddade och bevarande hus och miljöer. Varje era definieras med ungefärliga årstal och en kort beskrivning av egenskaperna hos arkitektur och färginställningsprinciper.

- Färgfläkten är ett precist och praktiskt färgverktyg för dem som arbetar professionellt med vägledning eller färgval, och för dem som arbetar eller på fritiden bygger de gamla byggnaderna på, säger hon.

Färgerna i den nya färgfläkten kan brytas i alla Flüggers Archaia-produkter, som inkluderar traditionella färger och i traditionell stil, gjorda för moderna recept med moderna bindemedel. De traditionella produkterna pigmenteras inte på samma sätt som modern färg. Här används naturliga pigment istället för tonerpasta.

- Färgfläkten innehåller också klassiska färger för utomhus och inomhus träbehandling. Exempel på dessa är historiska färger som Köpenhamn Blue och Vogngrønn, avslutar hon.

ADVERT

Mest populära