All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

äNtligen avslöjat: Se vad som händer inne i diskmaskinen

Dela på Facebook

Du hör antagligen till dem som bara sätta disken i diskmaskinen, stängde dörren och tryck på knappen. Kanske är du också en av dem som har använt diskmaskinen för annat än den strikt utformad att förbereda Turkiet eller duschmunstycken, tvättkostnader och andra hushållsartiklar.

Men oavsett vad du använder det, om du sätter bestick uppåt eller nedåt eller endast använda den till det vanliga, så har du knappast någon aning om vad som pågår inuti det annat än att det sprutar hett vatten på disken.

Nu är dock hemligheten avslöjad. Titta på videon längst ner i artikeln.

Första diskmaskin kom 1850

diskmaskin började på allvar att göra inbrytningar i norska rätter bortom 80-talet, men den första modellen föddes över hundra år tidigare. Enligt Wikipedia, den första maskinen runt 1850. "Maskinen var gjord av trä och manövreras manuellt medan vattnet stänkte på disken", skriver sajten. Men det hade ingen framgång, inte heller en modell som kom ett decennium senare. Inte förrän i slutet av seklet kom den första maskinen som hade lite funktionalitet.

Enligt norska Encyclopedia var de första diskmaskiner tas i serieproduktion i början av 1920-talet. "Och helautomatiska tvättmaskinen igenom det omkring 1940", förtydligar.

- Men i Norge var det inte en framgång, eftersom de som hade råd att köpa den, i mitten och överklassen, hade redan en diskmaskin, i fråga om hushållsarbetare, säger intendent på Tech Museum, Dag Andreassen, klicka. nr.

djupdykning 60

Även om diskmaskiner serieproduktions fanns redan innan andra världskriget, gjorde de enligt Andreassen deras inträde inte förrän på 1960-talet.

- Men inte förrän på 80-talet blev det en standardutrustning i norska kök, expanderar han.

- Det fanns dock en eftersläpning i utvecklingen även efter detta, på det sätt som många trodde att de gjorde bra utan en diskmaskin, och därför gick det flera år innan man kunde köpa en maskin.

Samma pris som 40 år sedan

Enligt Andreassen kostar en diskmaskin cirka 3000 kronor på 1970-talet. Nu, 40 år senare, är priset 4500, medan lön enligt SSB har stigit från 41.890 till 492.000 kronor. Detta innebär att även om det gick sju procent av sin lön för att köpa diskmaskinen 1973 tog diskmaskinen endast knappa en procent av lönen 2013.

INNOVATION: In började 60-talet diskmaskinen att komma in i norska köket. Foto: BILDEN: Atelie Rude / Oslo Museum

Och det är en trend som också finns inom hemelektronik.

"Norrlands köpkraft har exploderat sedan 80-talet.I synnerhet de historiskt låga priserna på teknik innebär att majoriteten kan frossa i nya platta skärmar, tabletter, smartphones, och vad det kan vara, möjligen spendera pengar på "djur" mat som bara har minskat något i pris ", skriver TU. Com. < 999> den relativt gynnsamma pris utvecklingen förklaras enligt sajten av tillverkningstekniken har förändrats väsentligt.

samma funktioner

"skålen, sjunker anordningen glas, stengods, bestick, kastruller, mm .. den enda mekaniska stöd är Vattentrycket , och därför är det nödvändigt att använda tvättmedel med starkare kemiska ämnen än i konventionella tvättmedel. Vattentemperaturen beror på tvättprogrammet ca. 45-75 ° C", den norska Encyclopedia förklaring till hur en diskmaskin fungerar

Och enligt Andreassen har inte denna princip har förändrats avsevärt

tidig modell.. Det här är en maträtt från 1920-talet. Foto: FOTO Fredrik Oftebrok / Tech Museum

-. mekanismen är inte så komplicerat det är bara om att spola länge nog med diskmedel och varmt vatten, sade han

Något videon nedan visar personen har placerat en vattentät kamera.. inuti maskinen och låt det filma hela processen.

"Det är ganska likt det du förväntade dig. Skölj, tvätta och upprepa ", skriver HuffingtonPost och tillade att de tyckte det var fascinerande att få en inblick i en värld vi människor kommer aldrig att kunna sätta fötterna i.

ADVERT

Mest populära