All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Mindre köpare Stuga

Under årets tredje kvartal omsätts 2500 bebyggda rekreationsegenskaper. Det är en minskning med 15 procent från samma period föregående år. (Fästdon ingår inte.)

Priserna har också varit i fjol och uppgår till 1,4 miljoner kronor per objekt såld som i genomsnitt.

Här är den dyraste

Vi betalar mestadels för fritidshus i Vestfold, medelpriset är 3, 6 miljoner. Telemark och Vest-Agder följer i topp med genomsnittliga priser på cirka 2 miljoner kronor.

Läs också: Vad kostar stugan för dig?

Finnmark är det enda länet där priserna på fastighetshandel har ökat från 07 till 08. Denna siffra gäller alla typer av fastigheter, inklusive bostäder.

Köp nu

Professor vid institutionen för innovation och ekonomisk organisation på BI Business School, Arvid Flagstad, rådde människor att inte köpa en stuga nu när DinSide pratade med honom i slutet av september.

- Utan att dramatisera för mycket är det ingen tvekan om att hyttmarknaden kommer att sjunka inom en snar framtid. Det här är en helt naturlig följd av den utveckling vi har haft, säger Flagestad, bland annat med en fallande fastighetsmarknad.

Flag City gick in i intervjun så länge som att säga att situationen på hyttmarknaden är ganska dramatisk.

- Den osäkerhet som har utvecklats i månader, i kombination med högre räntor, träffar marknaden. Det börjar bli ganska dramatiskt, säger han.

Läs mer: - Detta börjar bli dramatiskt

Datum för notering och försäljningsdatum

I förhållande till ovanstående statistik är det viktigt att notera att det är baserat på det datum då omsättningen registreras. Det kan ta flera veckor och även månader från en egendom som säljs tills den blir tvisterad. Statistiken för tredje kvartalet ger därför en bild av fastighetsförsäljningen som registrerades och inte de som sålde kvartalet.

ADVERT

Mest populära