All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Gödsel - inte bara muck

En varm vårdag, kommer du plötsligt ihåg det här gödselmedlet och fastnar i garaget för att hitta gödselväskan förra året. Men det innehåller inte längre gödsel, bara en stenhårig, komprimerad vit klump med isoporisk utseende. Om du försöker lyfta påsen märker du att isoporen är mycket, mycket lättare. I ett försök att slå från varandra sak, snabbt blir det kristallklart att bin är den bästa och varaktig lagringsplats och att en snabb resa till trädgården center är nästa på programmet.

Inbyggd bland trädgård centrets gödningspall pålar lokaliserar snabbt den största och billigaste gödnings väska, lovar dig dyrt och hoppas att den här gången du inte kommer att glömma att stänga påsen tätt efter användning och fortsätter att handla.

Hemma läser att sex kilo innehållet i påsen som ska spridas på 100 kvadratmeter, besluta snabbt för att hinken och skalor löser kilo, tänker vad som är cirka 100 kvadratmeter och häll bort. Särskilt noggrant spridda, det kommer inte att vara, men du kommer ut det åtminstone. Väl nöjda, lägg på påsar åt sidan, glöm det att packa det ordentligt och nästa vår är det på igen.

Känner du din lilla granne igen nu, du kan ta det med krossande fred. Din granne följer samma plan. Låt oss försöka allt igen:

Gödningsmedelstyper

Gödsel är trädgårdens mat. Växter kan inte flytta här och där. De står tyst med fötterna planterade i mitten av mattan. Alla typer av växter blir skratta över att behöva äta exakt samma dag efter dag, år efter år. Trädgårdarna bör därför serveras en varierad kost. Du får det enklaste och bästa av att köpa den minsta gödselväskan du hittar, så du kan använda den snabbt. Nästa gång köper du något helt annat. Det spelar ingen roll vad slags gödsel det är, bara du varierar. För min egen skull njuter jag av det bästa av gödsel som erhålls direkt från naturen, antingen i form av tång eller tjock eller animaliskt damm. Coat från katter och hundar är inte gödsel, men skräp. I många fall innehåller sådant damm spolmaskar, vilka barn bör hållas långt ifrån. Torrgödsel är faktiskt konstruerad för större trädgårdar, trädgårdsodling och jordbruk. I små trädgårdar är det mycket bekvämare att befrukta med lite vätska. Många av dem är biologiskt baserade. Alla bladplanter kan absorbera näring direkt genom lövverket. Växter som kvadrater trivs bra med en dusch med tunt gödselvatten i ny och ny. Använd en tiondel av det rekommenderade beloppet.

Särskilda Gödsel för rosor, stenpartier, gräsmatta, perenner, vårgjødsel, sommar gödsel och liknande är sällan något annat än "samma skit nytt omslag." Endast växtgemenskaper med speciella krav på pH i jorden behöver specialgödselskikt. Surjordsplanter som rododendron- och granarter, hortensia, krypmispel, idegran, blåbär, ormbunkar, mossor och ljungarter trivs med surjordsgjødsel.Kalkälskande växter som lila, tibast, ädelt sätt alla klockor (Campanula) kuletistel, murbruk, primula, trädgårdsdynor och storrevebjelle frodas på kalkgödningsmedel. Många stora träd förlorar i tävlingen om näring med gräsmattan och plantagefälten. Därför skulle gödselpinnar att dyka upp i jorden runt större träd användas mycket mer.

Dosering

Växter äter precis som oss; lite i taget hela tiden, utom i sömnen. Det är därför det är ravenous sugande tårar att kasta ut hela årets gödselmedel på en gång tidigt på våren. Planterna lyckas inte absorbera allt. Mycket flyter därför mycket. Föroreningar är nog om inte trädgårdsmästare också kommer att bidra till det spillet. Trädgården trivs och sätter mest om årets dos gödsel är indelad i fyra och sprida första gången när du skulle knappast märker groddar i gräsmattan, och sista gången den 1 augusti.

Många hävdar att man kan plåga en trädgård att växa lite genom att släppa gödningsmedel och som sådan får lazier trädgårdsdagar. Det är till viss del korrekt när det gäller att minska gräsklippningen. Resten av trädgården känns så illa som att svälta som dig. Hungriga trädgårdar är mer och mer sjuka än mättade trädgårdar. Sjuka trädgårdar kräver mycket onödig vård och arbete. Detta har ingenting att göra med god latskap.

Beräknade Idéer

Varje år spredde Ola och Kari Garden ägare massor av kummel. Syftet med spill är förmodligen en mossa i gräsmattan, men mossa i gräsmattan förekommer ofta som ett resultat av helt olika omständigheter: Oftast växer mossa villiga eftersom det är för skumma, för blött eller för hårt packad jord för gräset. Sticka med kalk på sådana ställen, du kommer att vara kvar med naken jord för ett tag. Följande år är mossan på plats ... Innan spåra sådana webbplatser, bör du därför försöka en sak: Ta av dina strumpor och skor, gå lite mosetur med bara ben och låt det kittlar dig. Du kommer att älska det. Hej mos

Anläggsgartner Tor Smaaland har mer än 20 år bakgrund från praktisk trädgårds-, växt- och inredning. Han har varit redaktör i olika tidningar och är NRKs gröna man på frukost-tv. I Vi i Villa ger han läsarna professionella råd.

ADVERT

Mest populära