All egendom: trädgård, kök, inredning >> Gör Det Själv

Staket som du kan bygga dig själv

Staketet är det första som dina gäster möts och det kan ofta vara värt att lägga in lite extra kraft och energi så att det ser trevligt och mysigt ut.

Kanske finns det redan ett gammalt staket som kan användas när den nya kommer att byggas, annars måste du borra från början. Det finns dock några bra tips som gör arbetet enklare och det är vad vi går igenom nu.

  • Gör ett levande staket för uteplatsen

Tänk på att:

  • Håll maximal avstånd mellan stavarna 2000 mm.
  • Den kortare, desto stabilare. Ju högre stängsel, det är kortare mellan inläggen.
  • I hörnen kan du lägga två inlägg för ökad stabilitet.
  • Kontrollera med din kommun om vad som gäller för att ställa in stängsel. Är det högt kan du behöva ett bygglov.

Det absolut enklaste staketet gör att du slår ner stolpar i marken efter att ha gjort ett hål med spett. Då är det viktigt att trädet behandlas ordentligt för att motstå fukt.

Ett klassiskt gammaldags staket. Pinnarna pekar på 45 grader. De är också snedställda i botten (15 grader) så att fukten inte kommer att hålla fast vid träet.

Vanliga plankor i mitten. Här är de vanliga plankorna (22x95 mm) som är rundade runt. Längden kortare mot mitten.

Börja med staplarna

Börja gräva ett hål minst 600 mm djupt och ca. 300 mm i diameter. Fyll på lite grus i botten. Böj armeringsstängerna. Blanda lite betong och fyll ca 50 mm i botten.

Placera järnet i betongen och sätt pappersröret nedåt. Fyll sedan röret upp till kanten. Röret ligger några centimeter över marknivå. Stöd en pinne när du fyller betongen för att få ut luften.

  • Skapa en trädgårdsdörr

Söm under skon eller järn. Fixa dem och jämnt till betongen. Var snäll och skruva in en bit post i järnet och sätt in stycket så att järnet kommer rakt från början.

Fixera med små pråmar eller järn medan betongen förstärker. Du kan köpa porto material i olika dimensioner. Till vårt staket nedan har vi skruvat och limmade två brädor (vid 45x95mm). Använd inte för prickiga poler, det är ofta snällare med lite grovare.

Fortsätt med tabellerna

Stående tabeller är förenade med varandra på olika sätt. Raka leder torkar efteråt och det finns ett mellanrum mellan borden som inte bara är dåligt men ökar även risken för skador, eftersom vatten lätt når slutet träd. Här är några bra metoder.

Ändträdet lutas vid 30 grader för att överlappa varandra. Borra sedan och dra åt med långa skruvar (t.ex. 5x80mm) avsedda för utomhusbruk. Måla inlägget innan du monterar borden.

Polen som består av två limmade bord är lätt att kappa.Här har vi klippt en bit av ett bord så att de ljuga borden faller på samma nivå som posten. Enkelt och trevligt. Det är enklast att montera de stående borden på ett enda inlägg, vilket kompletteras med små bitar nedan, mellan och över stående tabeller.

Skruva med vinkeljärn med förankringsskruvar i önskad höjd. Passa sedan på bordet och dra åt det. Tillägg och förstärka med en skruv rakt genom bordet och in i stolpen på toppen. Om det är tätt mellan bordet och marken kan det vara lättare att skruva vinkeln i bordet först och sedan i stolpen.

Här har vi samlat alla artiklar om stängsel

Kommentarer

När du kommenterar måste du använda ditt riktiga namn. Var objektiv, respektera andras åsikter och kom ihåg att många läser vad du skriver. Brott mot reglerna kan leda till uteslutning.

ADVERT

Mest populära