All egendom: trädgård, kök, inredning >> Innan Du Börjar

Luras av färger?

Det är nog inte detaljhandlarens mixer som ligger på vägarna, utan snarare en fråga om hur färgerna beter sig på olika sätt. Färgerna kan enkelt lura oss.

På ett litet prov i butiken kan en färg vara matt och fin. På en hel vägg kan det tyckas överväldigande kraftfull, mycket intensivare än ursprungligen avsedd. Ett bra råd är därför: Gör stora provkörningar på papperslängder och häng upp dem på väggen för utvärdering. Om du är olycklig kan färgen justeras innan den blir allvarlig.

Färgen går från våt till torr. Om färgen i lådan misslyckas, var medveten om att intrycket kan förändras mycket när färgen torkar. När färgen är våt tar reflexen bort mycket av färgen. I torrt tillstånd triggar det emellertid djupare. Var därför tålamod; Gör en provrök, låt den torka, sätt på en annan kappa och ta det slutliga beslutet.

Är en färg mörk eller ljus? Hur ögat uppfattar det beror helt och hållet på bakgrunden vi ser färgen mot. Försök att titta på samma färgschema mot svart och vitt, och det verkar som om det vänder sig från ljus till mörkt. Det är speciellt de färger vi väljer för detaljer som kommer att "skiftas" i förhållande till rummets huvudfärg. Tänk därför på dem tillsammans.

Är en färgfärgad eller dämpad? Tänk på exempelvis ett mediumskarpt grönt färgschema mot två olika bakgrunder, en irr grön, den andra dämpad grågrön. I det första fallet kommer provet att se smutsigt och dämpat, annars verkar det vara intensivt och varmt. Försök att lägga till en komplementär färg till huvudfärgen - till exempel en orange filt i en blå stol - och den blå färgen blir stark. Därför överväga färgen på den färg som den är avsedd för.

ADVERT

Mest populära