All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Rädsla el ransonering

Kjell Magne Kaasa, Oslo (NW)

Varje tre norrmän anser att det är troligt att det kommer att bli el ransonering under de närmaste tio åren. En stor majoritet är för investeringar i ny kraftproduktion.

Rädslan för rationalisering är störst i södra Norge och västra Norge. Här svarar 42 procent av de undersökta respondenterna att rationering är ganska eller mycket troligt.

Det visar en undersökning som TNS Gallup har gjort för Energy Enterprise Association (EBL).

Läs också:

Spara pengar med solfångare

De flesta har hört talas om solceller, men få vet om solfångare. Många norrmän kan spara mycket pengar genom att värma huset eller vattnet med solfångare.

Icke-kärnenergi

Full 96 procent tror att elpriserna kommer att öka de närmaste åren. Åtta av tio tror att det måste investeras mer i ny kraftproduktion i Norge.

-

Det visar att folk har förstått sambandet mellan tillgång och efterfrågan, hjälper tillförseln av nya makt att bestämma både priset och leveranssäkerhet, säger kommunikationsdirektör Kristian Square i EBL till Newswire.

58 procent är positiva för nya kraftverk, 64 procent för vindkraftutveckling och 53 procent för nya vattenkraftverk. 93 procent tror att vi måste bättre utnyttja befintliga vattenkraftverk.

Endast åtta procent är positiva för byggandet av kärnkraftverk.

Läs också:

Återvinning i stor skala

Det återanvänds i stor skala när nya hus är byggda av gamla material. Och resultatet blir särskiljande och spännande hem.

Underskott

Norge är för närvarande beroende av att importera stora mängder kraft från utlandet.

-

I ett år med normal nederbörd har Norge en strömförlust på cirka sex miljarder kilowatttimmar. Vi i kraftindustrin uppmanar politiker att ta folkets åsikter på allvar, säger Pladsen.

Norrmän är oroliga över sin makt. 55 procent av de svarande säger att de är bekymrade över energifrågor och brukar läsa tidningsartiklar om ämnet. Män är mer intresserade än kvinnor, äldre än yngre.

Läs också:

Så här reducerar du energibeslutningen

Här är några enkla steg som kan vidtas för att minska energifakturering.

ADVERT

Mest populära