All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Mode med matt

Många människor är trötta på guld och glitter och matta färger och ytor blandas med naturliga trender som präglar många hem idag. Mattytor är en global trend som representerar allt från köksmaskiner till bilar, tyger och färg.

Matt mystery

en matt finish fångar ljus och verkar lugn, medan den blanka kastar ljuset tillbaka och ger en mer levande uttryck. Färgen på en matt grov yta är också djupare än motsvarande färg på en blank yta. Detta är relaterat till hur ytan absorberar och reflekterar ljuset. En robust ojämn yta absorberar stora delar av ljuset och återspeglar det återstående ljuset i många riktningar. En blank yta återspeglar en större andel av ljuset och visas sålunda ljusare. Den plana ytan speglar också omgivningen. Jämna ytor uppfattas ofta som kalla färger, medan grova eller texturerade ytor uppfattas som värme.

Ska du måla är allt detta viktigt att ta hänsyn till. Blank färg betonar ojämnhet medan mattskinn. De små skillnaderna i färgtoner mellan matt och blank kan användas för att skapa en liten variation i färg. I dagens trendbild talas det ofta om monokrom / solid färg. Endast en färg används och olika glansnivåer används. Till exempel, math, målade väggar i kombination med halvblank eller blanklister och dörrar, eller matta fläckar på en vägg kan användas med andra blanka eller halv ämnen i remsor ol

Fixing fyllmedel

matta färger har fyllmedel, som ofta kallas matteringsmedel eller medel som gör färgmatta. Dess mer mattmedel, är dess sak uttryckt. Med mindre / låg matting kommer färgen att lysa. Många mattmaterial gör också ytan mer grov och porös, och mindre ljus reflekteras direkt.

Ämnen består typiskt av olika typer av kiseldioxidpulver, vaxadditiv eller fyllmedel / förlängningsmedel. Hur bra de betyder, kallas matkraft.

Hur de påverkar glansen på hur dessa ämnen orienterar sig i ytan av torrfärgen. färgfilm, och hur ytan konsistens och råhet förändras. Fyllmedelets partikelstorlek är en viktig parameter här.

Det finns också ett antal andra parametrar som påverkar lusten hos en färg el. lack; såsom bindemedelstyp, pigment, förlängningsmedel / fyllmedel, lösningsmedelstyp, tillsatser, torkningsförhållande, substratstruktur, filmtjocklek och appliceringsmetod.

Hur mäter glans

Glans mäts på en skala från 0 till 100 (glansenheter = GU Gloss Units) där 0 är den mattare och 100 glansigare. Alla har i allmänhet en uppfattning om vad blankt och matt är, men villkoren är diffusa och kommer att variera med det öga som ser ut. Du kan inte heller uppleva mindre skillnader i glans med blotta ögat.Genom att mäta glansgrader i övergripande skala har du ett verktyg för att beskriva en yta som människor kan förstå, känna igen och förmedla.

Glans mäts genom att ställa in / korrigera en viss mängd ljus på en yta och mäta mängden reflektion. Vinkel och metod bestäms av ytan. 60 ° vinkeln är den normala allmänna mätvinkeln, medan 20 ° vinkel används på högglansytor och 85 ° vid mätning på mattytor. Mätarna levereras som envinkelmätare, dubbel eller trippelvinkel i en mätare.

Glansen på en yta kan påverkas av flera faktorer som mekanisk inverkan, polering, smuts, slitage, sot, typ av beläggning som appliceras och substratets kvalitet. De matta lägenheterna är ofta mer sårbara än de vita. Vissa halvbländiga målningar blir också mer matt äntligen.

ADVERT

Mest populära