All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Vida på golvet

Floor branschrapporter som planka eller en-strip parkett som det också kallas, tillsätts i allt fler hem. Det här är en växande trend, det nya är att brädorna växer både bredare och längre. Det visas mycket nytt i golvet på mässor nu de första veckorna av året och det ser ut som det är bara längden på transporter som begränsar längden på ett golv planka kan vara.

8 meter lång

Saga Unique är en lång och bred nyheter från Saga Parket.

- Vi lanserar nu ett golv, med bredder på golvbrädor upp till 45cm och längder på 8 meter. Berättar Ann-Jeanette Myrland på Saga Parkett.

Om det inte ger problem med att leverera så långa längder?

- Ja, visst kommer det att finnas vissa utmaningar med logistik, men detta är en leveranspost så att den går rakt från fabriken till den plats det ska vara, säger hon.

Golven är gjorda i Riga. Hon har själv gått ner till produktionen och säger att det inte finns någon traditionell massproduktion vi pratar om. På fabriken bedöms varje enskild logg av kunniga händer och skärs och planas så att den ser handgjord ut.

- Du kan välja att kombinera olika bredder och längder och ha ett mycket speciellt golv, säger hon.

Full bredd

Massivt golv i svart och dramatisk variant.

På Södra Interiör, som levererar golv i massivt trä, ökar efterfrågan på bred hyllning också.

- Bordets standardbredd är 180 mm, men vi kan leverera upp till 400 mm, säger Truls Skaugen.

Golv deras produceras i norra Sverige och kan också levereras koniska, vilket betyder att plankan är bredare vid en ände, som var brukligt vid riktigt gamla massiva trägolv.

-Den stora skillnaden mellan före och nu är torkningsprocessen. Med dagens torkteknik klarar vi väl att göra bred hyllestabil, säger han.

Flera batchbredder

Bredden på 300 mm är större. Golvabia presenterade Maxwood XXL under möbelmässan i Stockholm för en tid sedan, vilket är en tunn parkett med en bredd på 300 mm och en längd på 2, 40m. Den har en baksida av kork som ger extra god promenadkomfort. Alfort & Cronholms Slotts golv kommer också med 300 mm bredder.

Slottsgolf från Arena / Alfort & Cronholm.

ADVERT

Mest populära