All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Falska eller fakta?

Fake eller Fact?

  1. Hur avslöjar du kopiorna?

Vad är ett original?

Enligt Nikolai A. Handeland från Euklides. nej, galleri och webbutik för begagnade arkitektoniska möbler, finns det inte många kopior som finns bland de använda retro möblerna. "Det var inte så många exemplar på den tiden", sa Handeland till DinSide.

Tidigare har dock det förekommit kopior av nya möbler, liksom de gamla klassikerna.

- Du borde också fråga dig själv om du är orolig att möblerna ska vara originella? Det är inte nödvändigtvis en existentiell imperativ, filosofer Handeland. Det kan dock vara en ekonomisk nödvändighet, du vill senare sälja möblerna. Kopier faller mycket snabbare i värde än original, och är lika bra som värdelösa när de används.

- Det är främst de mest kända möblerna som är utsatta för kopiering, säger Handeland. Då får du ett erbjudande som är för bra för att vara sant, så kanske det är.

Klicka här för tips om hur du kontrollerar om du köper äkta objekt.

Ledsen â? ?? Denna artikel är inte längre tillgänglig.

Bläddra ner för mer, eller ta provet direkt!

Systemet

Møbelindustrin arbetar så att en fabrik engagerar en formgivare eller arkitekt för att rita möbler för dem. De träffar ett avtal, till exempel att designern får en procentandel av försäljningen - och avtalet händer också under en viss tid.

- Som en del av retrohype har det blivit populärt att hämta produktionen av gamla möbler, säger Handeland, och det är lite variabelt hur upphovsrätten praktiseras. Om upphovsrätten går tillbaka till arkitekten efter en viss period är det han som har rättigheterna. Dessa kan vara ärftliga, men cirka 50 år efter arkitektens död får man kopiera möblerna.

När det gäller retrokopior som är så populära nu är det alldeles för tidigt att kopiera dem.

Licens

Det finns också flera gamla klassiker som hämtas från glömska, och är nu licensierade, från nya företag, kända som Reproductions .

Skillnaden mellan en licensierad reproduktion och originalet kommer i stor utsträckning att vara produktionsåret och det kommer inte att vara stora skillnader i pris.

Prisskillnaden inträffar först på den begagnade marknaden. Här är licensierade reproduktioner värda mycket mindre.

Det finns bara en tillverkare som har rätt att producera en produkt.

Kopiera

Även om ett företag producerar hundra procent ekvivalent av originalet kommer det att bli en kopia om företaget inte är licensierat att göra det.

- Kopior produceras mestadels i Italien, men det finns också fler och fler kopior från Kina, säger Handeland, och tillägger: Det är inte nödvändigtvis sämre kvalitet på kopior,

Inspirerad

Vissa möbler är så kallade < 999> inspirerad med syfte att vara en billig ersättning för designmöbler.Det här är lätt att upptäcka eftersom möblerna har ett annat namn, men vid första anblicken kan det se ut som om det är identiskt med inspirationskällan. En annan form av inspiration är möbler med form eller uttryck som kan identifieras med en befintlig möbel, nästan som en hyllning. Ett exempel på detta är Stokkes

Tok , som har en distinkt likhet med Eames klassiska fåtölj, men utan att vara så lik att den kan ses som en kopia. Det är inte heller ovanligt att en populär möbel släpps i nya versioner. Se till exempel Ekornes 'Stressless, eller Arne Jacobsens Oxfordstol eller sömstol.

BILD SPECIAL: Stressless

BILD SPECIAL: Funky Syver

BILD SPECIAL: Den nya versionen av Oxford Chair.

ADVERT

Mest populära