All egendom: trädgård, kök, inredning >> Socialitet

F21 - en unik skola med industrin ser

De bevarande lokaler i den gamla Nitedals Tændstikfabrik A / S repurposed. Men idag hittar vi ljuset av något slag. Sedan augusti förra året hus här 1. 000 elever och lärare i gymnasieskolor, i Oslos första kombinerade skolan för 8 - 13 scen. Fyrstikkalleen skolan rymmer även dagis och tunnelbana multihall lekplats.

- Vår avsikt med Fyrstikkalleen skolan var att utforma en omfattande skollokaler som består av gamla, värdig bevarande till industribyggnader och en ny, modern skolbyggnader, säger Lise Larstuvold, en av de anställda i Arkitektkontoret GASA AS, som har haft en arkitekt huvuduppgift för projektet. De övriga anställda i GASA har varit inblandad i F21 är Per Monsen, Eline Fjellbirkeland, Frida Dale, Elin Hellem, Camilla Kaupang, Erik Fjermestad och Martin Baggerud.

Industriell interior

Match produktionen i fabriken i Helsfyr avbröts 1967, och växter omvandlas till kontors- och butikslokaler. På 80-talet vände delar av fabriken tomt i stadsdelscentrum, och förra året öppnade skolan som har tagit namnet F21 efter gatuadress Fyrstikkalléen 21.

Elever på sekundära steg härrör huvudsakligen från det lokala området, medan media och allmänna studier program på sekundär drar ungdomar från hela staden till den inre Oslo öster.

Naughty tegel

Den historiska fabriken aktivitet i de gamla lokalerna är markerade och aktivt används i inredningen. En modern industriell stil präglar arkitekturen i skolan och dagis lokaler.

- En av de tekniker för systemet att visas i sin helhet, för att välja några få, hållbara och naturliga material såsom tegel, betong, sten, trä, stål och den färgade MDF. Användningen av färg är dämpad, med en palett av svart, grått och vitt, med inslag av vissa greener. Det är tänkt att lager, studenter och lärare ger färg till huset. Skolan kommer att stå i många år, och vi hoppas att det kommer att överleva många åldrar trender, säger Lise Larstuvold.

är de gamla byggnader av tegel, och var putsade och målade många gånger under mer än ett sekel. Analyser visade resultaten av PCB-haltiga färg, och det beslutades att ta bort alla gamla ytan.

- Tegel byggnader uppträdde då som holistisk och skönhet av samma material i och utanför, säger Lise Larstuvold.

De ursprungliga tegelväggar tas framåt sekkeskurt med en uppslamning och Flügger Fasad Primer bindande damm, men är ånggenomsläppligt.

- Vi har tillbringat en fasadeprimer för putsytor i ett lager. Den rekommenderade används ofta i två lager, men det skulle ha gett en ljusare och mer bearbetade resultatet, säger bröderna Azam och Armend Rrotlla företaget AR Maler Team, som har haft all färg arbete i projektet.

Tydliga behandlingar

Den nybildade betongen i matsalen har inte blivit försökt gömd bakom tallrikar eller målarfärger. Här används Flügger Concrete Sealer, en lösningsmedelsfri, klar behandling som inte bildar lager i ett lager.

- Alla nya betongpelare, räcken och väggar inklusive sal fick samma behandling, klar dammbindning, för att föra upp samma naturliga grå färg i sekkeskurte tegelväggar, säger Lise Larstuvold.

Nybyggda har öppna kommunikationsområden och många otraditionella lösningar inom utbildningsområdena.

Latenta korridorer i högtrafikområden är målade med 40-glansfärger med hög hållbarhet och tvättbarhet. Glasytorna på läderrummen är målade med en mörkgrå 20-glansfärg. Det använder också svartfärgad MDF med oljiga ytor på vissa väggar och bröst i huvudtrappor och ingångar.

- Det verkar vara mer robust än gips och har samhörighet med mattan sten beklädnad för fasader av den nya byggnaden, avfart Lise Larstuvold.

ADVERT

Mest populära