All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

F-16: Air Formel 1 bil

De flesta av oss har fått sällskap av den norska flygvapnet använder F-16. De få är dock medvetna om att försvaret har använt dessa flygplan i över 30 år. Med andra ord, om de hade varit bilar, skulle de klassificeras som veteran!

Det finns dock ingen anledning att oroa sig för fighterens egenskaper. De har bokstavligen helt omvandlats till molekyler och har byggts upp otaliga gånger under åren, både som ett led i rutinunderhåll och uppgraderingar för att modernisera tekniken. Det är en hel del anledningen till att F-16 lyckligtvis kan mäta mot de hårdaste moderna kämparna.

Blästring av blodkärl över 7 g

Major Eskil Amdal är en av de få i landet som har en stridsflygare som yrke. Det betyder att han får göra saker som du tittar på video, mot betalning ... Men inte luras: det är inte bara en dans på rosor att leka med en ultra-moderna stridsflygplan som F-16.

Nej, den här bilden har inte roterats i Photoshop. Här hänger Eskil bakom remmarna inuti cockpiten. Foto: Stein Inge Stølen mer

- i de tuffaste manövrar kroppen blir utsatta för upp till 9 g, är det nio gånger tyngdkraften, säger Eskil. Det betyder att hans kropp väger 720 kilo ... Vi kan se för oss att det är lite svårt att koncentrera när din egen massa är nästan tio gånger så tung. Som om det inte var tillräckligt, hör vi också att han blåser blodkärlen runt kroppen nästan varje flygning. Egentligen inte förvånande eftersom kroppens blodkärl brukar ge upp och exploderar på omkring 7 g.

Ersatt i 2018

Det har varit olyckor med F-16 som ett resultat av piloter bara svimmade. För att undvika detta måste Eskil göra så kallade g-press manövrar. Det finns en mängd olika muskelspänningsövningar och andningstekniker som ökar trycket i armar, ben och mage. Men många piloter kämpar med nackdelar. Med tanke på att huvudet snabbt väger 100 kg i de värsta manövrarna, är det verkligen konstigt att huvudet är fastsatt i kroppen när de landar ...!

Från och med 2018 kommer alla F-16 att ersättas med ny F-35 eller Joint Strike Fighter som den också kallas. Det innebär att Eskil och andra piloter i flygvapnet kommer att få en helt ny och ännu mer avancerad leksak att leka med ...

Under firandet av hundreårsjubileumet i centrala Oslo skickade Eskil Amdal ut spårämnen som en del av showen. Foto: Stein Inge Stølen Se mer

ADVERT

Mest populära