All egendom: trädgård, kök, inredning >> Säkerhet

Släcka spray: Test visar dålig effekt

Det är SP Brand Research som genomförde testet av 11 sådana sprayer från den norska marknaden på uppdrag av direktoratet för skydd och beredskap (DSB).

Anne Rygh Pedersen, direktör för DSB, säger att de är förvånade över att det var så stora skillnader mellan produkterna.

- Skillnaderna understryker vikten av att sprida kunskap om de olika produkterna. En sådan dålig omkopplingseffekt som vissa av produkterna visar, ger både falsk säkerhet för användarna, och inte minst undergräver förtroendet hos de bättre produkterna, säger hon.

- En släckningsspruta kan inte ersätta kraven för annan släckningsutrustning, och det bästa i provet bör endast vara ett tillägg.

Läs hela rapporten och test av de 11 produkterna här.

Stora skillnader

rapport från SP Brand Research påpekar att kraven för att släcka sprayer är tydliga när det gäller märkning, men oklart släcka effekt. Det var mycket rök och ånga när SP Fire Research försökte stänga av bränder med släckningsspray. Foto: SP Brand Research

Det finns inga norska teststandard för att släcka spray, men resultaten visar att de flesta av spray inte uppfyller antingen brittiska eller kommande europeiska krav på standard.

Vidare visar testet att det finns stora skillnader mellan de olika sprutorna. Medan vissa hade medellång eller bra avstängning, hade vissa ingen ström alls. Det bästa bör därför endast användas som tillägg till annan släckningsutrustning.

"Den stora skillnaden mellan produkterna understryker vikten av att sprida kunskap om de olika produkterna. En sådan dålig släcka innebär att vissa av produkterna, kommer båda att ge en falsk känsla av säkerhet för användarna, för att inte tala undergräva förtroendet för bättre produkter" heter det i rapporten.

Det understrykas emellertid att de bästa produkterna kan vara ett användbart tillägg för att släcka små bränder på platser där det inte finns någon lämplig brandsläckare.

På säkerhetsdag. nej, du kan läsa om rekommenderade brandkår för bostäder.

Förvånad

De är också förvånad över resultatet av konsumentrådet.

- Jag tror att många av oss har trott att det har kopplats specifika dämpningskrav för sådan släcka bön, och att de har möjlighet att släcka små bränder i köket, i bilen, båten, garage och andra platser som du kanske inte har omedelbar tillgång en brandsläckare, säger Jogrim Aabakken vid rådets Consumer, och fortsätter:

- DSB: s test visar att dessa slukkesprayene helst inte kan ersätta en riktig brandsläckare. Och till exempel rekommenderar DSB att man släcker bränder med ett lock eller eldfilt istället för att spraya. Det är något som konsumenterna bör vara uppmärksamma på.

Aabakken, testansvarig i konsumentrådet, hoppas att DSB: s test gör tillverkarna bättre produkter.

- Rådet Konsumenten har också en lång tradition av att göra tester, och dessutom att utbilda konsumenterna, är ett av målen för sådana tester för att påverka branschen så att de förbättrar sina produkter, säger han.

I rapporten från SP Brand Research pekar på ett behov av ökad övervakning av produktgruppen, och en "klargörande om hur reglerna ska förstås i termer av läckande effekt och behovet av bättre information till både konsumenter och marknadsaktörer."

DSB skriver på deras webbplatser att de kommer att överväga att utveckla informationsmaterial för industrin och övervaka industrin oftare de närmaste åren.

ADVERT

Mest populära