All egendom: trädgård, kök, inredning >> Konstruktion

Yttre färg

När du väljer färg för huset borde du tänka på arkitektur och stil i huset, inte minst vad grannen har eller har planer att göra med sitt hus. När allt kommer omkring, för det mesta de runt dig som kommer att leva med din hemfärg för det mesta.

Heidi S. Sørensen äger och driver A / S Painting Color Store på Hønefoss. Hon har 15 års färg och inredning, och har bra tips för dig som går med färgplaner under semestern.

- Nu när vi ofta väljer färgtyper som går över 10 år, är det viktigt att färgen fungerar. Det är därför inte rätt plats att använda typiska modefärger, säger Sørensen.

Beakta försiktigt

Kom ihåg att ta hänsyn till färgerna utanför och inte i en färgbutik. Det är mycket färg när det gäller dagsljus, och det är oftast bäst att välja färger med mycket svarthet.

- Var god köpa ett färgprov innan du bestämmer dig för färg. Tänk på det på soliga och skumma dagar, säger experten.

Neutral vit?

Många tror att vita hus är den mest neutrala som man kan använda på hus utanför. Det här är inte riktigt rätt.

- Vit reflekterar ljus bäst, och är därför den färg som kommer att betona mest i förhållande till miljön. Denna egenskap är dock en fördel om du vill betona fina detaljer eller hus.

Mörk kamouflage

Från antiken var vit färg dyrare än andra färger. Detta användes därför på framsidan av det stora herrgården, medan de ofta valde mörkare och billigare målningar på baksidan av byggnaderna.

- Däremot kommer mörka färger att kamouflera eftersom ljus och skugga inte blir framträdande på en sådan yta. Om man kommer att bli färgglada hus mot naturen, fungerar färger med mycket svarthet till en liten mängd färg bäst, speciellt i naturens egna toner.

Ett litet tips från experten är vita hus i öppna områden, svart och grått eller rött mot grön vegetation, och inte minst harmoni i färger inom byggnadsområdet. Antingen genom att använda svartvita färger eller tonalfärger.

Var försiktig!

- Var försiktig om du vill använda blå som ytterfärg. Det här är en färg som enkelt fungerar sämre. Kom ihåg att hus äldre än 1950 aldrig blått målades.

Gul är också en färg man måste vara försiktig med. Det kan snabbt explodera när det används på en stor väggyta. Samtidigt kan det vara ganska hopplöst mot vinterns snö och det blåaktiga ljuset vi har.

- Om du vill använda dessa färger, kom ihåg att välja färger som inte är färgrika, säger Sørensen.

Detaljerad tips

* Mörkfönster detaljer mot ljus vägg = Windows verkar större.

* Mörkfönster detalj mot mörk vägg = minskar kontrast och kamouflage eftersom en fönstersyta visas svart.

* Ljusa fönsterdetaljer mot ljusvägg = få windows att verka mindre.

* Ljus fönsterdetaljer mot mörk vägg = Markeringar och markerar fönsterytan och dess detaljer.

Läs också:

Hur du lagar mat kan gå utöver din hälsa.

Om du använder denna metod för att koka ris, undviker du att få din cancerframkallande arsenik.

ADVERT

Mest populära