All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Termer och förkortningar från TV-annonser

Blir du förvirrad av fraser som HDR, SUHD, OLED, DVB, Hz, LAN och PIP?

Syftet är att locka köpare, men i praktiken är det ofta TV-annonser så full av tekniska termer och förkortningar, det blir bara förvirrande för en dålig konsument som bara vill köpa en säljbar TV. Men oroa dig inte.

Racing förklaring

För att du mot att köpa en gammal TV-modell

I den här artikeln har vi gjort en alfabetisk lista över några av de vanligaste tekniska termer, och förutsatt att du med enkla förklaringar till dem. Vi har också kopplat till bakgrundsinformation för dem som vill sätta dig ännu bättre med den teknik - vare sig från DinSide egna artiklar, eller från externa källor.

Syftet är att artikeln ska vara vid liv, innebär att vi kommer att komplettera och uppdatera med fler förkortningar och fraser för varje. Bookmark this page!

Vi går till den punkt:

"(tum) Anger det diagonala avståndet mellan det övre vänstra hörnet till det nedre högra hörnet av skärmen A 55-tums TV-skärmen åtgärder dvs 55 tum diagonalt vilket är ca 139. 7 cm.

1080P Innebär att skärmen har 1080 linjer pixlar vertikalt och 1920 linjer av pixlar horisontellt. Detta är också hänvisad till som full HD-upplösning. P-on inte är av pixlar men för progressiv . vilket innebär att bilden genereras i sin helhet varje gång den uppdateras Se även hertz

3: skapar en illusion att saker kommer ut på TV-skärmen, tack vare de olika tekniker - och medföljande glasögon Stöd för.. 3D är frånvarande i de flesta nya TV-apparater Läs mer här

4K står för 4 000 -... vilket är ungefär antalet pixlar i bredd på de flesta nya TV-apparater Se även UHD <999. > Ambilight: delikatess kunder älskar

Ambilight:

lysdioder placerade på sidorna av TV, vilket skapar en färgspel på väggen bakom vilken Blend är med vad som visas på skärmen. Vissa TV-apparater har också lysdioder placerade på toppen. Endast tillgänglig på Philips TV. Android TV:

Programvaran på TV: n som styr alla funktioner och låter dig installera appar på moderna TV-apparater. Används av Philips och Sony, bland andra. Bluetooth:

Trådlös kommunikationsstandard. Till exempel, gör det möjligt att ansluta din mobiltelefon till TV: n trådlöst för att spela upp musik. Vänligen ring Blue på norska. CAM

eller CA-modul: villkorad åtkomstmodul . En adapter för ett programkort som skjuts in i ett spår på TV: n. Programkortet kan till exempel vara från Canal Digital eller RiksTV, och låter dig spela in kanaler direkt från dem på TV: n utan att behöva ha en separat mottagarbox. DLNA:

Digital Living Network Alliance .Kommunikationsstandard som tillåter elektroniska dubbletter att prata med varandra. Det betyder till exempel att en DLNA-kompatibel TV kan spela musik och visa videor som är lagrade på en DLNA-kompatibel dator i nätverket. DVB:

Digital Video Broadcasting. En öppen standard för digitala TV-sändningar. DVB-C innebär att tv-sändningar distribueras via kabel-tv, DVB-T digitalt markbundet nätverk och DVB-S via satellit. EPG:

Elektronisk programguide . En översikt över överföringsplanen för de olika TV-kanalerna, som visas direkt på TV-skärmen. Dessa TV-apparater har krympt många tusen i pris

Firefox OS:

Programvaran på TV: n som styr alla funktioner och säkerställer att du kan installera appar på moderna TV-apparater. Används av Panasonic. Full HD:

Se 1080P HDCP:

Digital innehållsskydd för hög bandbredd . Detta är ett digitalt kopieringsskydd som följer och krypterar signalerna från källan till mottagarenheten. Det gör det bland annat svårare att kopiera data. Läs mer här HDD:

Förkortning vanligtvis används för hårddisk för lagringsenhet. Om detta nämns i samband med TV-apparater är det vanligtvis att TV: n har möjlighet att spela in tv-program på hårddisken. De färsta TV-apparaterna har inbyggd hårddisk, som i regel ansluts externa hårddiskar till TV: n med kabel. HDMI:

High-Definition Multimedia Interface. E En lycklig digital ljud- och videoöverföringsstandard. En modern TV har vanligtvis tre eller flera HDMI-ingångar, vilket gör det enkelt att ansluta till externa enheter som kabelspelare, spelkonsoler och mediaspelare - till exempel Apple TV. Läs mer här. Vad är HDR-TV?

HDR:

High Dynamic Range . Det här är en bildförbättring som blev vanlig på något dyrare 2016 modeller, vilket ger en multi-nakna bild som ger dig detaljer både i ljusa och mörka delar av bilden, vilket annars annars antingen är helt vit eller helt svart. Läs mer här. Hz:

Hertz. Antalet gånger skärmen uppdateras om en sekund (uppdateringshastighet) mäts ofta i Hz. De billigaste TV: n har vanligtvis en 50 Hz-panel, vilket innebär att skärmen uppdateras 50 gånger i sekundet. 100 Hz eller högre är vanligt på dyrare TV-apparater, och säkerställer att rörelser uppfattas som mindre hakiga. Läs mer här. LCD:

Vätskekristallskärm . Detta är den mest använda paneltypen som används i moderna TV-apparater. Består av flera lager glas och filter som antingen är upplysta bakifrån eller från sidorna med hjälp av lysdioder. LED:

Light Emitting Diodes : Den vanligaste metoden för belysning genom LCD-paneler. Sitter antingen bakom LCD-panelen eller på sidan. Den förra ger den smidaste belysningen, medan den senare gör det möjligt att göra tunnare TV-apparater. Mortens OLED TV fick förbränning

OLED:

Organiska ljusemitterande dioder. En panel typ som blir mer och mer benämnd som arvtagaren efter LCD.Till skillnad från LCD-panelen, som består av många lager av glas och filter som lyser, skapar varje pixel i en OLED-panel sitt eget ljus. Detta gör det möjligt att göra mycket tunna TV-apparater som kan ses från praktiskt taget dödvinkel. Eftersom pixlarna är helt avstängda i de mörkaste scenerna, kommer du också att uppnå den perfekta svarta nivån. För närvarande är LG ledande inom OLED, och har haft tv-modeller på marknaden under flera år. För ett tag sedan kom Panasonic också på spår och till sist meddelade Philips sin ankomst. Läs mer här Uppdateringsfrekvens:

Se Hz PIP:

Bild i Bild . Låter dig visa innehåll från två källor på skärmen samtidigt, till exempel en TV-kanal som täcker hela skärmen och en videokälla i ett litet fönster. Plasma:

Skärmteknik som var utbredd och faktiskt unik på TV-apparater över 40 tum 10-12 år sedan. Under de senaste åren har plasma-tv-proverna blivit mycket begränsade och knappt tillgängliga år 2016. Två av anledningarna till att producenterna upphörde att göra plasma-TV var hög energiförbrukning jämfört med LCD och att det var svårt att göra högupplösta TV-apparater än full HD. Läs mer här PVR:

Personlig videobandspelare . Ger dig möjlighet att spela in tv-sändningar. Nya TV-apparater kan ofta spela in och spara till externa lagringsmedier, till exempel flash-enheter eller hårddiskar. Smart TV:

En TV som har möjlighet att köra och installera små datorprogram (apps) kallas vanligtvis en smart TV. Sådana appar kan sträcka sig från webbläsare och spel till strömmande tjänster och kompletta mjukvarupaket. SUHD:

Super Ultra High Definition . Detta är en beskrivning som Samsung använder på sina översta modeller, vilket ger ökat färgutrymme och ljusstyrka upp till 1000 nits. Se även UHD. Tizen:

Programvaran i TV: n som styr alla funktioner och ser till att du kan installera appar på moderna TV-apparater. Används av Samsung. TV: n kommer snart att vara osynlig när den inte används.

UHD:

Ultra High Definition . Används för TV-apparater med en skärmupplösning på 3,840 x 2, 160 pixlar, vilket ger totalt fyra gånger fler pixlar än på en full HD-TV - med ökad skärpa - väl och markera om videon har UHD-upplösning. Detta gäller särskilt TV-apparater med en storlek på 60 inches eller mer. Se även 4K. USB:

Universal Serial Bus. Den vanligaste standarden för anslutning av externa enheter, t.ex. hårddiskar och minnesstickor till TV: n, till exempel för att spela upp video och musikfiler som är lagrade på dem. Nya TV-apparater har vanligtvis 2-4 USB-kontakter, så att du kan ansluta flera saker samtidigt. Läs mer här. VESA:

Om en TV är VESA-kompatibel betyder det att den har en skruv fast på baksidan för att ansluta rack och väggfästen som överensstämmer med VESA-standarden. WebOS:

Programvaran på TV: n som styr alla funktioner och låter dig installera appar på moderna TV-apparater. Används av LG. WiDi:

Trådlös bildskärm. Trådlös kommunikationsstandard som låter dig överföra bild och ljud trådlöst till TV: n från en WiDi-kompatibel enhet, till exempel nya datorer. Läs mer här. Wifi:

Den vanligaste trådlösa nätverksstandarden, som stöds av "alla" av datorer, mobiler, tabletter och andra elektroniska dockor. Om TV: n har inbyggd WiFi betyder det att den kan anslutas till det trådlösa nätverket i huset, gå online och kommunicera med utrustning i ditt hemnätverk trådlöst. Wifi Direct:

Trådlös kommunikationslösning som gör det möjligt för enheter att kommunicera med TVen trådlöst utan att gå igenom en trådlös åtkomstpunkt / trådlös router. Känner du till fler termer och förkortningar som borde ha inkluderats? Skicka oss ett mail.

Källor: Wikipedia, Dinside, Samsung, LG, TP-Vision, Sony, Panasonic, Cnet, Wired.

Läs också:

Veta detta innan du köper en ny TV

Köp en ny dator? Då ska den ha den här kontakten

ADVERT

Mest populära