All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Dyrt med nödsituation VVS

Lyckligtvis finns det rörmokare med 24-timmars säkerhetstelefon, men uttryck är dyrt - och i vissa fall överflödiga.

- Det är den enda rörmokaren som gör är att gå rakt in och stäng av stoppkranen. Vi försöker alltid att fråga den olyckliga ringeren om han eller hon kan göra det själv om en akut läcka har inträffat, men vissa vet inte vart stopcocken är och om de hittar den, vet de inte hur man använder den - eller det visar sig inte att fungera.

Detta är vad akademisk ledare Einar Kjus säger i pipeline-centret. Rörledningssentralen är ett av många VVS-företag som erbjuder 24 timmars hjälp. De flesta behöver hjälp med vattenläckage eller tät dränering. Men några har andra problem:

- Jag har varit på jobbet och plockat upp diamantringar från dräneringen. Det är typiskt att dessa försvinna i bassängen och avslutar avloppet. Håll sedan handen och skölj försiktigt. Men då borde du få hjälp direkt - annars riskerar du att skölja, säger Kjus.

Dyr

Diamantring eller läckage; Det är bra att ha någon som kan komma och ge första hjälpen. VVS utanför normal arbetstid är dock dyrt. Rörleggersentralen ringer utvinning och en timmes arbete i Oslo 4 500 kronor mellan fyra på eftermiddagen och åtta på morgonen, samt lördagar och söndagar. Vid flyttande semester spenderar du mer än fem tusen dollar. Priserna är helt i linje med andra rörmokare.

En snabb sökning visar att du kan räkna med din tur om du får under $ 4 000 för hjälp i helgen, och du kan behöva betala mer. Många har prislistor som ligger utanför, men inte allt är jämförbart. Vissa har 1, 5 timmars arbete som ingår i utplaceringen, andra har kilometerlön som dessutom kommer, och priset beror ofta på vilken utrustning som ska användas för det aktuella jobbet. Det höga priset kommer överraskande hos kunderna, men det är något industrin försöker undvika.

- Våra planerare informerar oss alltid om priset utanför normal arbetstid - eftersom det är viktigt att de vet det, men också för att vi behöver betala med kort eller pengar på plats, och folk måste veta att de faktiskt har tillräckligt med pengar, förklarar Kjus.

Stoppa och vänta

Det finns i princip två problem som människor behöver akut hjälp: en är vattenläckage, den andra är tät dränering. Det första problemet kan i stor utsträckning åtgärdas med stoppur.

- Vi frågar alltid människor som ringer in med vattenläckor om de kan stänga av stoppkranen och vänta tills måndag morgon - och då prioriterar vi denna kund. Vårt mål är att inte tjäna mest pengar ut av människor.Och det är faktiskt möjligt att göra utan vatten i kranen för ett par timmar, om till exempel, låna vatten i kannor från intill och kan leva lite som kabinen, säger Jens Petter Zetlitz, chef för Thermal och dåligt i Tønsberg.

Han säger att om kunden vill bli släppt, gör de så lite som möjligt på plats, så priset blir inte för högt.

- Då kommer vi att returnera och slutföra jobbet under vanlig arbetstid.

Förebyggande

Det är inte lätt att förhindra plötsliga vattenläckor. Men ett tips är att ta hand om spikning eller skruva på något så att du inte slår något rör inuti väggen. En annan är att vara försiktig med att venta runt rören på vintern, eller ha för låga temperaturer i rum med rör, eftersom det snabbt kan orsaka frysning.

- Det handlar också om att vara försiktig med öppna rör, för dem som har det. Slita inte bort den tunga träningsväskan när den dumpar bort, till exempel säger chefkocken Bjørn Grimsrud i rörleverantörer Norge.

Läckage av ålder och slitage på rören orsakas emellertid ofta. Detta kan förhindras i liten utsträckning. Att uppskatta rörledningarnas liv är inte heller så lätt.

- Det är inte nödvändigtvis ju ju äldre rören är desto mer slitna är de. Det finns rör från olika epoker som har olika egenskaper, förklarar Kjus i rörmokaren.

- Före kriget gjordes några ordentliga rör, där tjockleken på rören pressades. Om du läcker ut i en sådan sak, bara få dem bytas. Men då kom en period där mycket tjocka, solida och bra rör användes. Dessa är mycket bra och skapar sällan problem. Sedan följde en period av nya rör som var lätta att hantera och lätta att lägga. Det fanns kopparrör med plast på utsidan. Dessa värmebehandlas och motstår därmed mindre stress. När städerna som Stovner och Vestli byggdes, användes många sådana rör. Selvaag är en stor innehavare, förklarar Kjus.

Det är ofta varmt vatten som rusar först. Temperaturfluktuationer gör att de ofta expanderar och kontraherar och därmed bära mest.

Leksaker och strumpbyxor

Vad sägs om tät dränering - du kan inte göra något speciellt från tid till annan? Tät dränering kan bero på förhållanden utanför huset som du inte gör något åt. Men - inte sällan, är de orsakade av förhållanden i hemmet.

- Starkt tömd på grund av det faktum att vissa husägare har levererat sig Om du fyller toaletten med alla tacorests på fredagen, blöjor eller bindningar är det oftast fel. Ibland är det också den hoppfulla förloraren eller kasta leksaker där leksaker absolut inte har något att göra, säger Grimsrud i rörentreprenörerna.

Det är emellertid svårt att dölja sina synder när rörmokaren kallas.

- Det är inte så lätt att räkna ut, men vi använder alltid en kamera så vi kommer till botten av anledningen till tröttheten. Här på dagen hittade vi en gaffel över, säger Zetlitz från Tønsberg.

Lördagskvällar är oftast ute i stan där du behöver snabb hjälp med tät dränering.

- Du kan börja lura när du har på dig en strumpbyxa eller liknande, men det här händer fortfarande, säger Zetlitz.

Inte allt som du förlorar eller kastar i ett dussin kommer att orsaka problem för avloppet. Men det förlorade kan orsaka problem för ägaren.

- Jag var med en kund som hade ett slag och var helt beroende av hans knappknut. Han hade förlorat det på toaletten. Vi hittade det i stew rummet utanför huset och lyckades fiska den tills ägarens stora nöje, säger Kjus.

ADVERT

Mest populära